V Srbijo brez alibijev

Za razliko od tekmecev so se člani slovenske futsal reprezentance zbrali šele v teh dneh in začeli z zadnjim ciklusom priprav na februarsko evropsko prvenstvo, ki ga bo gostila Srbija. Domačini bodo tudi prvi nasprotniki varovancev Andreja Dobovičnika.

Z leve: Kristjan Čujec, Igor Osredkar, Andrej Dobovičnik Foto: Simon Maljevac
Z leve: Kristjan Čujec, Igor Osredkar, Andrej Dobovičnik Foto: Simon Maljevac

BRDO PRI KRANJU > Že ob pogledu na imena tekmecev v skupinskem delu tekmovanja je jasno, da bo za Slovence velik uspeh že preboj v drugi del tekmovanja, kamor se uvrstita po dve najboljši reprezentanci iz štirih skupin. Ob favoriziranih Portugalcih se bo Slovenija pomerila še s Srbi, ki so po besedah kapetana slovenske izbrane vrste Igorja Osredkarja pričakovano izjemno motivirani: “Po pogovorih z nekaterimi njihovimi reprezentanti sem spoznal, da so zelo samozavestni. Vidijo se že v četrtfinalu, mi pa smo za njih avtsajderji. Po eni strani je to lahko celo dobro za nas. Imamo svoje želje in sanje. Če se nam kocke zložijo na pravi način, je vse mogoče. Nobena izmed reprezentanc ni nepremagljiva, kar je bilo moč opaziti tudi na zadnjih velikih tekmovanjih. Naš glavni hendikep je, da je večina reprezentantov amaterjev, kar se pozna predvsem na takšnih velikih tekmovanjih, ko si tekme sledijo v napornem ritmu. Preostale reprezentance so prej začele s pripravami in posledično bodo tudi bolje fizično pripravljene. Kljub temu pa ne iščemo alibijev. Zame osebno bo uspeh pomenila le uvrstitev v drugi del tekmovanja.”

Selektor Andrej Dobovičnik je dodal, da z žrebom ni najbolj zadovoljen, vendar pričakovanja kljub temu ostajajo visoka. Odločilnega pomena v boju za napredovanje iz skupine bi znala biti že otvoritvena tekma prvenstva proti Srbom. Med pripravami bodo Slovenci v ponedeljek v Novigradu in v sredo v Kopru odigrali dve tekmi proti reprezentanci Združenih držav Amerike, ki sicer ne sodi v sam svetovni vrh, a bo po selektorjevih besedah dobrodošel tekmec: “Fantje so se že malce zasitili pripravljalnih tekem proti evropskim reprezentancam, zato smo si tokrat za tekmece izbrali Američane. Na njih se ne bomo posebej pripravljali, saj bo glavni fokus na naši igri.”

Seznam kandidatov za nastop na EP v Srbiji: Kristjan Čujec (Nacional HRV), Igor Bratić (KMN Oplast Kobarid), Matej Fideršek (PROEN X Maribor), Alen Fetić (PROEN X Maribor), Nejc Hozjan (Montesilvano ITA), Uroš Kroflič (Dobovec Pivovarna Kozel), Alen Mordej (Dobovec Pivovarna Kozel), Rok Mordej (Dobovec Pivovarna Kozel), Jaka Sovdat (KMN Oplast Kobarid), Anže Širok (KMN Oplast Kobarid), Igor Osredkar (Nacional Zagreb HRV), Damir Puškar (PROEN X Maribor), Tilen Štendler (Adriatica ITA), Gašper Vrhovec (FC Litija).

Na reprezentančnem seznamu je kar šest Primorcev, med katerimi je daleč najmlajši 19-letni Nejc Hozjan, seveda pa tudi tokrat ne bo manjkal posoški bombarder Kristjan Čujec, ki po selitvi iz Italije v zagrebški Nacional pogreša klubske tekme. “Moja samozavest trenutno ni na najvišji ravni, saj že nekaj časa nisem odigral uradne tekme. V tem obdobju do začetka evropskega prvenstva bom dal vse od sebe in skušal formo izbrusiti do popolnosti,” je pojasnil otrok posoškega Puntarja, ki vlogo favoritov prepušča tekmecem: “Po zadnjem evropskem prvenstvu, na katerem smo se prebili v četrtfinale, so naša pričakovanja malce narasla. Kljub temu moramo ostati realni. Vztrajati moramo pri naši igri in čim manj filozofirati. Z borbenostjo in čvrstim pristopom lahko naredimo dober rezultat.”

Razpored tekem slovenske reprezentance v predtekmovanju na EP v Srbiji: 2. februarja ob 18:30: Slovenija : Srbija; 4. februarja ob 18:30: Slovenija : Portugalska.

Druženje z novinarji so člani reprezentance sklenili z mislijo, da bi bilo zelo lepo ponoviti uspeh srebrnih slovenskih odbojkarjev, lov na medaljo pa ostaja glavni cilj za Futsal Euro 2018, ki ga bo gostila Slovenija.

SIMON MALJEVAC


Najbolj brano