V Sofiji se piše slovenska odbojkarska zgodovina

Danes ob 16.45 bo slovenska moška odbojkarska reprezentanca na evropskem prvenstvu v Bolgariji igrala zgodovinski polfinale z Italijo. O favoritu ni dvoma, toda statistika daje nekaj možnosti tudi Slovencem.

Najnevarnejši za Slovence bo  tretji napadalec EP, naturalizirani Italijan Ivan Zaytsev 
(v modrem dresu). Foto: Cev
Najnevarnejši za Slovence bo tretji napadalec EP, naturalizirani Italijan Ivan Zaytsev (v modrem dresu). Foto: Cev

SOFIJA >Po senzacionalnem preboju slovenskih odbojkarjev čez hrbte svetovnih prvakov Poljakov v polfinale evropskega prvenstva (EP), sta naša odbojkarska zveza in Kompas pohitela s ponudbo paketov za ogled zgodovinskih tekem konec tedna v Armeec areni v bolgarski prestolnici Sofiji: današnjega polfinala (ob 16.45) in enega od jutrišnjih bojev za odličja. Del navijačev je že včeraj odpotoval s posebnim avtobusom, danes pa so odleteli še letalski agencijski potniki. Slovenci si gotovo zaslužijo bistveno večjo podporo od tistih 20 do 30 duš, ki jih je spremljalo na dosedanjih tekmah v Bolgariji.

In kaj si lahko obetamo od tekme Slovenije z evropskimi podprvaki Italijani? Glede na dosedanje tekme azzurrov na tem EP, bistveno manj napak, kot pri Poljakih. Slovenci bodo morali biti izjemno natančni, organizirani in raznovrstni. Prav to krasi tekmeca, ki sicer s telesno višino ni superioren, a je z nekaterih položajev skoraj neustavljiv.

Ob tem je zanimivo, da so na prvenstvu, statistično gledano, naše zvezde najmanj enakovredne italijanskim. Poglejmo: v petih tekmah v Bolgariji je na drugem mestu lestvice učinkovitosti s 85 točkami naš 202 cm visoki Korošec, član predlanskega italijanskega prvaka Macerate Klemen Čebulj, ki si bo v klubu slačilnico delil z dva centimetra nižjim sprejemalcem Osmanyjem Juantoreno. Kubanec z italijanskim državljanstvom je deseti na lestvici učinkovitosti (62).

Tik za Čebuljem si tretje mesto s po 75 točkami delita enako visoka (202 cm) napadalca: naš Mitja Gasparini (francoski podprvak Paris Volley) in v Italiji rojeni napadalec ruskega rodu, Ivan Zaytsev, sicer član Dinama Moskva, zmagovalca evropskega pokala CEV.

Naš kapetan, sprejemalec Tine Urnaut (200 cm), član italijanskega (in nekdanjega evropskega) prvaka Trentina, je na lestvici učinkovitosti sedmi s 65 točkami. Dve manj je zbral dva centimetra nižji Filippo Lanza, sicer Urnautov soigralec na istem položaju v Trentinu. Tudi na položaju četrtega moža sta ekipi dokaj izenačeni (Alen Pajenk na 44. in Matteo Piano na 41. mestu).

Dnevna forma naštetih mož bo - ob dobrem sodelovanju z organizatorjema igre in prostima igralcema - odločilna. Eksperimentov v postavitvi ni pričakovati. V italijanski šoli je status prve postave zelo močan in to šolo pod vodstvom Andree Gianija popolnoma obvladajo tudi Slovenci, ki se bodo na svojem šestem evropskem prvenstvu z azzurri pomerili prvič.

V posebnem položaju bo Giani, ki se bo boril proti rojakom, s katerimi je v zlatih igralskih letih štirikrat osvojil evropsko krono. O tem so se razpisali tudi italijanski mediji. Priznava, da bo izziv zahteven: “Ne vem, kako bo. Z italijansko reprezentanco sem bil na različne načine povezan 35 let. Bil sem tudi trener večine zdajšnjih reprezentantov. Ob poslušanju himne bodo gotovo prisotna čustva, a ko se bo tekma začela, bom na njih pozabil in storil vse, da bi bili tudi po tej tekmi mi veseli.”

Skrivnosti med tekmecema ne bo. Zmagal bo tisti, ki bo igral praktično brez napak. Statistika perfekcijo pripisuje Italijanom, a je na eno tekmi marsikaj mogoče. Drugi polfinale bo prinesel dvoboj Bolgarije in Francije. Letošnji dosežki dajejo prednost zmagovalcem svetovne lige, Francozom, solidno kakovostni Bolgari pa lahko računajo na 12.000 rezervnih “igralcev” v razprodani dvorani. Presenečenja so možna na obeh tekmah.

IGOR MUŠIČ, STA


Najbolj brano