V Rusiji je še devet prostih mest

Naslednji dnevi bodo dali še devet udeleženk svetovnega prvenstva v nogometu. V novembrske (dodatne) kvalifikacije so vpletene reprezentance z vseh celin.

Domagoj Vida (številka 19) si bo s Hrvaško poskušal utreti pot 
na  svetovno prvenstvo prek Grčije. Foto: MURAD SEZER
Domagoj Vida (številka 19) si bo s Hrvaško poskušal utreti pot na svetovno prvenstvo prek Grčije. Foto: MURAD SEZER

NOVA GORICA > V Evropi bodo v repasažu na voljo še štiri vozovnice za Rusijo. Pri nas smo se nedavno nadejali, da bo reprezentančna vročica dosegla vrhunec prav novembra, po neuspešnem zaključku skupinskega dela kvalifikacij in slovesu Srečka Katanca pa zdaj čakamo, kako se bo razpletel klobčič okrog imenovanja novega selektorja. Tekmovalne skrbi pa imajo (nekatere) slovenske sosede. Če se je lani na sicer razširjeno evropsko prvenstvo uvrstila vsa četverica, je bil tudi zavoljo gostejšega kvalifikacijskega sita osip tokrat precej večji. Tako Avstrija kot Madžarska, ki sta se v Franciji po daljšem času prebili na veliko tekmovanje, sta v zadnjem kvalifikacijskem ciklu še pred Slovenijo izpadli iz vseh kombinacij za napredovanje.

V svojih skupinah sta si z drugim mestom dodatne kvalifikacije priigrali najmočnejši reprezentanci v soseščini. Za Italijo in Hrvaško je repasaž pravzaprav popravni izpit. To še zlasti velja za naše južne sosede, ki so si morali reševati kožo v Ukrajini. Pred začetkom kvalifikacij so bili Luka Modrić, Ivan Rakitić in soigralci favoriti za skupinski primat, ki je naposled pripadel Islandiji. V Rusijo jih bo poskušal popeljati Zlatko Dalić, ki je na hrvaško barko vskočil namesto Anteja Čačića. Reprezentančna pot bo naše južne sosede vodila prek Grčije, prav tako Dalića. Njegov obstanek na hrvaški klopi je pogojen z (ne)uspehom v dodatnih kvalifikacijah. Prvi od dveh izločilnih dvobojev bo drevi v Zagrebu, povratni pa v nedeljo v Pireju. Obe tekmi bosta zaradi varnostnih razlogov minili brez gostujočih navijačev.

Afriška izjema

Afrika je edina celina, kjer ne bo dodatnih kvalifikacij. Že pred zaključkom skupinskega dela sta si vozovnico za Rusijo priigrala Egipt in Nigerija. Po vsej verjetnosti se jima bo na SP pridružila tudi Tunizija, ki ji za potrditev prvega mesta v skupini A zadostuje že domač remi z odpisano Libiji. V skupini B bosta v soboto o vozovnici za Rusijo v neposrednem obračunu odločala Slonokoščena obala in Maroko. Gostiteljem igra le zmaga. Bolj zapleten je položaj v skupini E, kjer čakata Senegal (8 točk) in Južnoafriško republiko (4) še dva medsebojna obračuna. Prvi je na sporedu v petek v Polokwaneju. Senegalcem pa bi pred povratnim dvobojem v zadnjem krogu, kjer se bodo v torek pomerili še Burkina Faso (6) in Kapverdski otoki (6), za prvo mesto v skupini bržkone zadostoval že remi v gosteh.

Drugo mesto v skupini za Španijo in repasaž pa sta bila že pred začetkom kvalifikacij sprejemljiv in pričakovan scenarij za Italijo. Zato bi za štirikratne svetovne prvake spodrsljaj s Švedsko v javnosti dobil katastrofalne razsežnosti, Giampiero Ventura pa bi nadaljnjo prenovo oziroma pomladitev reprezentance moral prepustiti nasledniku na selektorskem stolčku. Italija je v svoji nogometni zgodovini izpustila le svetovno prvenstvo leta 1958, ki ga je gostila prav Švedska. Prva tekma bo jutri v petek v Solni, povratna pa v ponedeljek na San Siru.

Od osmerice reprezentanc v evropskem repasažu še najdlje čaka na preboj med svetovno elito Severna Irska. Tretjič in zadnjič je na zaključnem turnirju igrala v Mehiki leta 1986, dolgotrajno sušo pa bo poskušala prekiniti na dvojnem obračunu s favorizirano Švico. Prva tekma bo drevi v Belfastu, povratna pa v nedeljo v Baslu. Zadnjega, 13. evropskega udeleženca SP, bo dal izločilni dvoboj Danske in Republike Irske. Prvo tekmo bo v soboto gostil Köbenhavn, povratno pa v torek Dublin.

Čez teden dni bomo dobili še preostala udeleženca svetovnega prvenstva iz medcelinskih repasažev. Honduras se bo pomeril z Avstralijo, Nova Zelandija pa s Perujem.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano