V Riu bodo težave pri vodnih športih

Čez slabih enajst mesecev bo kot vodja delegacije slovenske športnice in športnike na 31. poletne olimpijske igre v Rio de Janiero popeljal Iztok Čop.

Bogdan Gabrovec (desno) in Iztok Čop Foto: Simona Maljevac
Bogdan Gabrovec (desno) in Iztok Čop Foto: Simona Maljevac

LJUBLJANA > “S prenovljeno podobo želimo biti v mednarodni športni druščini še bolj prepoznavni,” je na včerajšnji predstavitvi nove grafične podobe Olimpijskega komiteja Slovenije pojasnil predsednik Bogdan Gabrovec, ki je pojasnil, da so bili v spremembe primorani zaradi zahtev Mednarodnega olimpijskega komiteja. Slovenska olimpijska družina bo zadržala zeleno-modro-belo barvno kombinacijo z neizogibno podobo Triglava, ki jo je v zadnjem obdobju že prevzela večina reprezentančnih selekcij.

V prihodnjih mesecih bo glavna skrb vodilnih mož OKS priprava na športni vrhunec prihodnjega leta, ki ga bo avgusta gostil Rio de Janeiro. Kot vodja zasedbe se je včeraj tudi uradno predstavil Iztok Čop. “Doletela me je velika čast, ki pa obenem pomeni veliko obveznost. Upam, da bom dobro opravil svojo nalogo in s tem prispeval svoj delež k uspehom športnikov. Pomembno bo ustvariti dobro vzdušje, obenem pa se je potrebno zavedati, da ima vsak športnik svoj ritem priprav. Verjamem, da se bo vsak športnik počutil kot del ekipe. K enotnosti bo po svoje prispeval tudi nov logotip,” je povedal legendarni veslač ki je lani vodil slovenske športnike na sredozemskih igrah v turškem Mersinu.

Strokovni sodelavec OKS Blaž Perko si je že ogledal večino prizorišč, ki pa še niso povsem zgrajena: “V organizacijskem smislu je Rio solidno pripravljen na olimpijske igre. Gradbena dela še vedno potekajo, eden izmed glavnih problemov pa je transport. Večino objektov bodo športniki preizkusili pred začetkom iger, predvsem tekmovalci v vodnih športih, kot so veslanje in jadranje, pa znajo imeti težave zaradi onesnaženega morja in bližnjega jezera.”

O omenjeni problematiki sta nekaj besed spregovorili tudi Tina Mrak in Veronika Macarol, ki sta se pred tedni vrnili iz Brazilije: “Jadralno polje je res zahtevno, veliko težavo pa znajo predstavljati izjemno visoki valovi, ki jih nisva vajeni. Na lastne oči sva se prepričali, da so informacije o veliki onesnaženosti tamkajšnjega zaliva na žalost resnične. Nekateri jadralci so imeli zdravstvene težave, sami pa nisva še nikoli jadrali v tako onesnaženem morju,” sta dodali primorskih jadralki. Ob koncu druženja z novinarji je Gabrovec podpisal vabilo predsednika MOK, Thomasa Bacha, o udeležbi slovenske olimpijske reprezentance v Rio de Janeiru in tako tudi formalno potrdil slovensko prisotnost na največjem športnem dogodku.

SIMON MALJEVAC


Najbolj brano