V Rio prek Milana

Od jutri do nedelje bodo vrhunec sezone dočakali tudi sprinterji na mirnih vodah. V petčlanski tekmovalni odpravi, ki bo zastopala slovenske barve na svetovnem prvenstvu v Milanu, so kar štirje Primorci.

Špela Ponomarenko Janić je glavni adut slovenske odprave 
v Milanu.  Foto: Stanko Gruden
Špela Ponomarenko Janić je glavni adut slovenske odprave v Milanu.  Foto: Stanko Gruden

NOVA GORICA >Svetovno prvenstvo v sprintu na mirnih vodah je na sporedu vsako leto, tokratno pa imajo kajakaši prvenstvo posebej podčrtano v tekmovalnem koledarju. V Milanu bodo namreč lovili tudi olimpijske kvote. Največ slovenskih upov seveda polagajo v Špelo Ponomarenko Janić, ki se je vrnila v tekmovalne arene po eni sezoni tekmovalnega premora zaradi materinstva. Letos je nastopila na dveh postajah svetovnega pokala, slovenske barve pa je branila tudi na evropskih igrah. Vsakič se je prebila do finala. Po nastopih v Pekingu in Londonu se koprska kajakašica želi prebiti še na tretje zaporedne olimpijske igre, ki jih bo prihodnje leto gostil Rio de Janeiro.

“Letos je bilo vse podrejeno tekmi v Milanu. Upam, da bom rezultate, ki sem jih letos dosegla, še nadgradila. Če bodo številke takšne, kot so bile od začetka sezone, bo to dovolj. Sanje vsakega športnika so povezane z osvojitvijo olimpijske medalje. Ta je edina, ki mi še manjka, tako da bo naslednje leto vse podrejeno temu cilju,” je pojasnila Ponomarenko Janićeva, ki je imela v zadnjem delu priprav tik pred SP nekaj zdravstvenih težav. V močni konkurenci bo imela članica KKK Žusterna zahtevno nalogo v obeh disciplinah, kjer bo nastopila: na 200 in 500 metrov. Tekmovalke čakajo nastopi v kvalifikacijah, polfinalih in nato še v finalu, kamor se bo uvrstilo devet najhitrejših, olimpijsko kvoto pa bo osvojilo sedem oziroma osem najboljših kajakašic na 200 oziroma 500 metrov. Za uvrstitev na igre v Rio bo v Milanu zadostoval rezultatski uspeh že v eni od obeh disciplin, saj pravila nato omogočajo olimpijski nastop na obeh razdaljah.

Prvi se bodo na tekmovališča podali parakajakaši, ki jih nastopi čakajo že jutri. V četrtek in petek bodo kvalifikacije ter polfinalne preizkušnje na 1000, 500 in 200 metrov, v soboto in nedeljo pa še finalni nastopi na omenjenih razdaljah.

V konkurenci kajakaških dvojcev se bosta na regatno polje podala Alan Apollonio in Simon Blažević. Tekmovalca, ki še nastopata v konkurenci do 23 let, želita v Milanu predvsem nabirati izkušnje za prihodnje sezone. Vozovnico za Rio de Janeiro si bo namreč priveslalo le šest najhitrejših kajakaških dvojcev na 1000 metrov. Mlada Primorca bosta nastopila tudi na 500 metrov, ki pa ni olimpijska disciplina. Apollonio in Blažević, ki ju čaka še evropsko prvenstvo za mlajše člane v Romuniji, imata na Milano sicer lepe spomine. Lani sta v Italiji nastopila na tekmi svetovnega pokala in prišla do enega največjih uspehov v karieri. Na olimpijski 1000-metrski razdalji sta namreč osvojila sedmo mesto.

V posamični konkurenci kajakašev si bo olimpijsko kvoto za Rio poskušal priveslati Tacenčan Jošt Zakrajšek. Prvi pa bo svoje nastope v Milanu začel Dejan Fabčič. Parakajakaš iz Podnanosa bo lovil olimpijsko vozovnico na 200 metrov. ASO


Najbolj brano