V Portorožu je Jure Močnik nadigral Jana Močnika

Če so kljub solidni predstavi v prvem prvenstvenem krogu proti Zlatorogu Portorožani ostali praznih rok, imajo po sobotni predstavi proti Heliosu obilo razlogov za zadovoljstvo.

Jure Močnik (z žogo) je bil očitno zelo motiviran proti svojemu 
nekdanjemu klubu. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Jure Močnik (z žogo) je bil očitno zelo motiviran proti svojemu nekdanjemu klubu. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

LUCIJA >Uvodni tekmi na domačem parketu so košarkarji Portoroža sklenili s polovičnim izkupičkom, s čimer so ob pogledu na močni zasedbi tekmecev lahko zadovoljni. Laščani so se z dvema srečnima trojkama v končnici še uspeli izvleči, medtem ko je zvezdniška ekipa iz Domžal v soboto zvečer športno dvorano v Luciji zapuščala sklonjenih glav. Trening Heliosa Gašper Okorn je že pred tekmo opozarjal, da njegovi varovanci gostovanja v slovenski Istri nikakor ne smejo vzeti z levo roko, a njegove besede niso naletele na plodna tla. Seveda so imeli največ besede pri vsem skupaj razpoloženi ladjarji, ki so od prve do zadnje minute nadzirali dogajanje na parketu.

Z zanimivo izjavo je po koncu dvoboja postregel trener Heliosa Gašper Okorn, ki mu ob za slovenske razmere velikem proračunu očitno še ni uspelo sestaviti šampionskega mozaika. “Prevzemam popolno odgovornost za ta poraz. Očitno bomo morali pošteno pomesti pred svojim pragom,” je pojasnil Okorn, ki je kljub zvenečim imenom večji del dvoboja odigral le s šestimi košarkarji, med katerimi so bili Jan Močnik, Željko Zagorac in Hugh Robertson na parketu več kot 35 minut. Zanimivo je, da je pri Portorožanih več kot 30 minut igral le Jure Močnik.

Tik pred koncem prve četrtine so z zabijanjem Jana Barbariča prišli do minimalne prednosti, ki so jo v nadaljevanju z zbrano igro v obrambi in izdelanimi napadalnimi akcijami še povišali. Sredi tretje četrtine so s točkami neumornega organizatorja igre Jureta Močnika, ki je ob 20 točkah zbral še deset podaj in pošteno nadigral Heliosovega dirigenta Jana Močnika, povedli s 55:43. Nejevoljnemu Okornu je pred pričetkom zadnje četrtine vendarle uspelo deloma prebuditi svoje može, med katerimi je bil lahko še najbolj zadovoljen s krilnima centroma Željkom Zagorcem in Marjanom Čakarunom. Gostje so vodstvo Portoroža nekajkrat stopili le na tri točke prednosti, a do popolnega preobrata vendarle ni prišlo, čeprav je 17 sekund pred koncem Zagorac z zgrešenim prostim metom celo zapravil priložnost za izenačenje.

ŠD Lucija, gledalcev 300, sodniki: Krejić in Česen (oba Kranj), Smrekar (Nova Gorica); četrtine - 26:22, 18:16, 19:18, 17:21.
Portorož: Barbarič 11 (1:1), Pačarić, Buda 8 (4:2), Borse, Hvalec, Petrović 11 (2:2), Zupan, Ju. Močnik 20 (2:2), Karavdić 9 (7:7), Hodžić 4 (2:2), Besedić 6 (1:1), Podboj 11 (5:4). Trener: Konstantin Subotić. Helios Suns: Cohn 15 (5:4), Ja. Močnik 10 (1:1), Čakarun 12 (6:4), Šantelj, Berlič, Korošec 3 (1:1), Zagorac 22 (12:9), Atanacković, Robertson 12 (4:4), Bjelić, Gorjanc, Lelić 3. Trener: Gašper Okorn. Prosti meti: Portorož 24:21, Helios 29:23; os. napake: Portorož 27, Helios 25; trojke: Portorož 28:7 (Močnik 4, Podboj, Besedić, Petrović po 1), Helios 21:4; skoki: Portorož 34, Helios 30.

Po dveh zadetih prostih metih izkušenega Vjeka Petrovića pa so gostje v zadnjem napadu zgrešili kar tri mete za tri točke, kar so v domačem taboru pozdravili z velikim navdušenjem. K zasluženi zmagi so svoj delež prispevali vsi člani portoroške ekipe, med katerimi je svoje prve letošnje minute korektno opravil tudi povratnik v ekipo Nejc Buda. Trener Konstantin Subotić bo očitno letos lahko računal na daljšo klop kot v minulih sezonah. “Vedeli smo, da lahko zmagamo le z maksimalno borbenostjo skozi vso tekmo. Večji del tekme smo nadzorovali ritem srečanja, v končnici pa ohranili mirne glave,” je pot do prve zmage opisal mladi Barbarič, medtem ko je Subotić umirjal evforijo: “To je bila le ena izmed številnih težkih tekem, ki nas čakajo v tej sezoni. Pred nami je še veliko trdega dela, zato moramo pogled usmeriti v prihodnost.”

Prihodnjih konec tedna bo v okrnjeni prvi ligi in ostalih ligah praznični premor.

SM


Najbolj brano