V Mirni Peči bo vroče

Jutri bo Mirna Peč na Dolenjskem gostila 25. državno prvenstvo v kolesarstvu. Na cestni dirki bodo zbrani vsi najboljši, vključno z novopečenim zmagovalcem dirke po Švici, Simonom Špilakom.

Čeprav poklicno vrti pedala za azerbajdžansko kolesarsko 
ekipo, bo Matej Mugerli jutri na Dolenjskem branil državni 
naslov v cestni vožnji.
Čeprav poklicno vrti pedala za azerbajdžansko kolesarsko ekipo, bo Matej Mugerli jutri na Dolenjskem branil državni naslov v cestni vožnji. 

MIRNA PEČ > Popolna konkurenca obeta razburljivo predstavo, v kateri je favorita težko izluščiti. Zavoljo domačega terena in razpršenosti kolesarskih zdomcev bi ga morda veljalo poiskati v Adria Mobilu, praktično edinem slovenskem klubu s člansko ekipo. Lani je v Gabrjah na Dolenjskem v novomeškem dresu tako slavil Solkanec Matej Mugerli, ki kolesarsko pot nadaljuje v azerbajdžanskem Bakuju. Adria Mobil pa vseeno premore dovolj adutov, kar je pokazala nedavna dirka po Sloveniji, kjer so pobrali vse posamične in ekipne nagrade.

Novomeščani imajo v svojih vrstah kolesarje različnih profilov, od Marka Rogliča, Klemna Štimulaka, Domna Novaka do sprinterja Marka Kumpa. V moštveni strategiji bo ena ključnih vlog pripadla lucijskemu kolesarju Kristjanu Fajtu, kdo utegne biti mož za zaključno akcijo pa bo odvisno od razvoja dogodkov na selektivni progi v Mirni Peči. Lepe spomine na državna prvenstva (DP) ima Idrijčan Borut Božič, ki je prav na trasi jutrišnje dirke slavil dvakrat, in sicer v letih 2008 in 2012. Član Astane je vozil na dirki po Švici, a brez vidnejšega dosežka v etapah, na katere se je zanašal.

Poleg elitne kategorije in mlajših članov, ki se bodo skupaj merili na 178-kilometrski progi, se bodo za posamične naslove potegovali še v kategorijah mlajših in starejših mladincev ter deklet, kjer bo svoj šesti naslov lovila Polona Batagelj. Ajdovko nato čaka nastop na ženskem Giru, ki se bo v petek pričel s prologom v Ljubljani.

“Glavna značilnost državnih prvenstev je nepredvidljivost. Konkurenca je močna, a z izjemo novomeškega kluba razdrobljena. Ne gre pozabiti niti, da z elitno kategorijo vrtijo pedala tudi kolesarji do 23 let, ki se prav tako merijo za posamične naslove. Gre za več dirk v eni s težko določljivim razpletom,” je pojasnil Borut Božič, ki si bo po DP julija privoščil krajši tekmovalni premor. Ajdovca Kristijana Korena pa prav naslednji mesec čaka nastop na kolesarskem dogodku leta, dirki po Franciji, ki se bo pričela čez teden dni. Za člana ekipe Cannondale-Garmin bo državno prvenstvo zadnji tekmovalni preizkus. Idrijčan Jan Tratnik (Amplatz), ki je že imel vidne vloge na DP, pa se čez teden dni odpravlja na dirko po Avstriji. V lov na čislano majico državnega prvaka bodo šli še Luka Mezgec, Jani Brajkovič, Jan Polanc, Matej Mohorič , pa nekdanja prvaka Grega Bole (2011) in Luka Pibernik (2013) ... ALEŠ SORTA


Najbolj brano