V Mariboru trenutni mir, kaj pa v Kopru?

V Krškem vlada nogometna evforija, ki je ponesla ekipo na vrh prve lige. Maribor je z zmago v Domžalah nekoliko umiril turbulence po izpadu iz Evrope, Gorica si je oddahnila, v Kopru pa se soočajo z dvema ničlama.

Goriški Eleke (v modrem) je takole izigral velenjsko obrambo. 
Zanj se zanimajo tudi nekateri slovenski klubi. Foto: Jure Batagelj
Goriški Eleke (v modrem) je takole izigral velenjsko obrambo. Zanj se zanimajo tudi nekateri slovenski klubi. Foto: Jure Batagelj

KOPER >Redko se zgodi, da novinec v prvi ligi zasede prestol. Krško je resda solidna ekipa, a v nobenem primeru ne bi smela biti prevelika ovira za oba pokalna finalista. Tako Celju in Luki Koper pa je v atomskem mestu zdrsnilo. Domači so imeli res veliko sreče, saj bi jima lahko oba tekmeca do vrha napolnila gol, a brez zadetkov niti točk ni.

Veteran rešuje vijolice

Skupnega imenovalca prva dva kroga novega prvenstva nimata. Kaže, da bo precej izenačeno, lanski najboljši klubi pa v sezono niso vstopili v najboljši formi. Celje je iztržilo en remi, Maribor je v Domžalah, ki so v prvem krogu zmagale proti rezervistom Kopra, s tesno zmago pridobil nekaj več miru v hiši. Je pa pri prvakih zaznati veliko zasičenost med igralci, ki so v Ljudskem vrtu že nekaj let. Verjetno trener Ante Šimundža, ki tudi ob porazih trdi, da igra Maribor superiorno, vsaj kdaj razmišlja o tem, kako ga pri 53 nogometaših s profesionalno pogodbo (Krško ima le enega!) z individualno kakovostjo rešuje (ne prvič) veteran Marcos Tavares. Zlatko Zahović ne bo vlekel nepremišljenih potez. Za to sezono je v blagajni še dovolj denarja za nenasitni klubski pogon, za naslednjo pa najbrž že ne več.

Gorica ima nekaj, po čemer pogledujejo drugi klubi. Temnopolti Eleke bi lahko v prazno blagajno prinesel nekaj denarja za poplačilo dolgov. Sicer pa je Gorica svoje opravila: doma je premagala Rudarja in si pred dvema zaporednima gostovanjema dvignila samozavest. Knapom na dnu lestvice dela družbo Luka Koper, ki je prvenstvo začela katastrofalno, z dvema ničlama. Lani je uvodni tekmi (novinec Radomlje in Gorica) dobila, potem pa se je začela njena pot navzdol.

Palec gor in palec dol

Igranje v evropskih pokalih pušča posledice. To ni priročni izgovor, ampak je v zadnjih letih to dokazljivo z rezultati. Koprčani imajo v tem vročem poletju za sabo že kar nekaj težkih preizkušenj, zadnja je bila v Splitu. Tudi Hajduk plačuje ceno Evrope: v nedeljo je v Pulju doživel zelo rezultatsko popolnoma isto usodo, kot jo je v četrtek namenil Kopru, saj ga je Istra premagala s 4:1. Damir Burić je sicer spočil nekatere igralce, a spet ne skoraj vse ekipe, kar si je privoščil Rodolfo Vanoli proti Domžalam. Ob uspehih (zmagi v pokalu in superpokalu ter dveh zmagah, po enem remiju in porazu v Evropi) je na drugi strani izkupiček v državnem prvenstvu porazen: od ponovnega Vanolijevega prevzema ekipe proti koncu minule sezone do danes je Koper nanizal sedem zaporednih porazov. V zadnjem tednu dni je izgubil tri tekme.

V zadnji tekmi drugega kroga SNL sta v nedeljo pozno zvečer Celje in Krka remizirala 1:1 (0:0). Po dveh krogih ima Krškjo edino dve zmagi, Luka Koper in Rudar Velenje pa sta edina brez osvojene točke.

Taka je statistika, ki ne upošteva vseh okoliščin. Obrambna vrsta je tanka in že po malem načeta, na drugi strani v Kopru nikakor ne uspejo najti napadalca, ki ne bi imel zgolj prebliskov, ampak bi gole zabijal serijsko. Da pa je v ekipi manj taktične discipline, da ekipa prejema veliko več zadetkov kot lani ob tem času, pa je tudi vidno.

Ni torej težko ugibati, da bo ta teden na Bonifki napet. Evropa je osnovni cilj, saj lahko koprski klub le tako zaokrožuje proračun navzgor. Brez skrbi, Vanolijev položaj je trden, kar pa ne pomeni, da bo tudi jutri tako. Velika želja koprskega predsednika je bil (še v Šćulčevem obdobju) Igor Štimac, tedaj trener Zadra. Zdaj je prost. In kot so nam po zmagi v četrtek rekli splitski kolegi: “Tudi ko zmaguješ, moraš na zalogi vedno imeti nekaj imen potencialnih trenerjev. Kaj šele, ko zmag ni.”

ROK MAVER


Najbolj brano