V Kopru se je predstavila slovenska delegacija za igre v Bakuju

Na prve evropske igre, ki bodo v azerbajdžanskem Bakuju potekale od 12. do 29. junija, bo odpotovalo 83 slovenskih športnikov, ki bodo nastopili v 20 disciplinah. Večina se jih je včeraj predstavila na koprski Bonifiki, kjer je sicer potekal Festival športa mladih.

Slovensko lokostrelsko zastopstvo na evropskih igrah v Bakuju. Levo  je  
primorska predstavnica Ana Umer. Foto: Tomaž Primožic/Fpa
Slovensko lokostrelsko zastopstvo na evropskih igrah v Bakuju. Levo je primorska predstavnica Ana Umer. Foto: Tomaž Primožic/Fpa

KOPER > ”To so prve evropske igre. Napačno je govoriti, da gre za evropske olimpijske igre, ker to tekmovanje z olimpijskimi igrami nima nobene zveze,” je dilemo, za kakšno tekmovanje gre, razrešil predstavnik za stike z javnostmi Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) Brane Dmitrovič. Evropa je namreč edini kontinent, ki doslej ni imel svojih iger po vzoru afriških, panameriških ali azijskih iger.

Ker gre za prve tovrstne igre, je bila njihova priprava nekoliko bolj zahtevna, predvsem zaradi natrpanih koledarjev športnikov. ”Dogovori so potekali dolgo časa. V posameznih športih ni bilo mogoče zagotoviti najboljših tekmovalcev, recimo v plavanju, kjer bodo nastopili mladinci,” pojasnjuje Blaž Perko z OKS, ki bo v Bakuju pomočnik vodje slovenske reprezentance. Tudi v atletiki bo konkurenca tretjerazredna, v ostalih športih pa je le malo najboljših odklonilo nastop v Bakuju, pravi Perko. Izjema so triatlonci in gorski kolesarji, ki so - tudi z blagoslovom OKS - dali prednost pripravam na nastop na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru. Najmočnejša pa bo konkurenca v tistih panogah, kjer bodo imeli športniki možnost izpolniti kvoto za nastop v Riu, recimo v strelstvu, taekwondoju, namiznem tenisu, triatlonu in judu, kjer bo tekmovanje štelo tudi za evropsko prvenstvo.

Eden tistih, ki bo imel v Bakuju močno konkurenco, je tudi namiznoteniški igralec Bojan Tokić. ”Vsi smo malce skeptični, kakšno tekmovanje bo to. Za našo panogo lahko povem, da bodo te igre zelo pomembne. Prijavili so se vsi, ki so imeli pravico nastopa, zmagovalec pa dobi tudi vozovnico za olimpijske igre,” je pojasnil Novogoričan, ki ni želel napovedovati svoje uvrstitve. ”Bomo videli, katere nasprotnike mi bo določil žreb in do kam lahko pridem.”

V Baku potuje tudi koprska lokostrelka Ana Umer. ”Konkurenca bo zelo močna,” zatrjuje. ”Konec julija imamo svetovno prvenstvo, kjer bodo delili kvote za olimpijske igre, zato bomo vse tekmovalke v Bakuju zelo dobro pripravljene. Upam na čim višjo uvrstitev. Sicer pa je zame velika čast, da bom nastopala na prvih evropskih igrah. Največ štejejo olimpijske igre, takoj za njimi pa so zdaj po novem evropske.”

Od primorskih športnikov bodo med drugimi nastopili še cestni kolesarji Polona Batagelj, Kristijan Koren, Matej Mugerli in Jan Tratnik, kajakaši na mirnih vodah Špela Ponomarenko Janić, Alan Apollonio in Simon Blažević ter Franka Anić v taekwondoju.

Evropske igre bodo odslej priredili na vsake štiri leta. Znan je že naslednji organizator, Nizozemska, ki bo igre organizirala v šestih različnih mestih. V Bakuju vsi pričakujejo brezhibno izpeljane igre, saj so Azerbajdžanci veliko vložili v infrastrukturo, ožji or-ganizacijski štab pa so najeli kar na londonskih olimpijskih igrah.

ALJA TASI


Najbolj brano