V Kopru obogatiti bogato zbirko

Nastop pred domačimi navijači v Kopru bo za slovensko moško balinarsko reprezentanco odlična priložnost, da še poveča že tako spoštljivo število osvojenih odličij na evropskih prvenstvih. Med njimi je tudi šest zlatih. Od 29. septembra do 4. oktobra jim bodo skušali dodati še kakšno.

Slovenski balinarji z navijači po zmagoslavju v Pazinu pred dvema letoma
Slovenski balinarji z navijači po zmagoslavju v Pazinu pred dvema letoma 

KOPER > V natanko dveh desetletjih so slovenski balinarji na prvenstvih stare celine v članski konkurenci osvojili kar 29 odličij, le enkrat pa so se v domovino vrnili praznih rok. Slovenska reprezentanca je pod vodstvom selektorja Darka Guština svoj krstni nastop na evropskih prvenstvih zabeležila leta 1994 v Zagrebu, od koder se je vrnila z dvema odličjema. Gregor Sever je osvojil srebro v hitrostnem zbijanju, med dobitniki srebrne medalje v ekipni konkurenci pa sta bila poleg Severja in Matjaža Pelca tudi Kraševca Jure Rijavec in Rajko Kavčič. Ravno slednji je z zadnjo približano kroglo za tesno zmago v igri v krog prispeval odločilni delež k tesni polfinalni zmagi proti Švicarjem.

Prva zlata

Dve leti pozneje v francoskem Saint Vulbasu je Sever v “brzincu” pritekel do brona, medtem ko je Uroš Vehar v natančnem zbijanju osvojil prvo zlato medaljo za Slovenijo. Sever je v svojo bogato zbirko dodal še en bron leta 1998 v italijanskem Saluzzu, na naslednjem prvenstvu v francoskem Saint Chamondu (2000) je srebro v hitrostnem zbijanju osvojil Bojan Novak, bron pa dvojica Aleš Škoberne - Uroš Vehar, medtem ko je leta 2002 v bosanskih Grudah pomlajena slovenska vrsta edinkrat ostala brez osvojenega odličja. Z bistveno boljšim izkupičkom so se Slovenci vrnili dve leti pozneje iz italijanskega Chiavassa, saj je bil Damjan Sofronievski prvak v natančnem zbijanju. Novak je bil drugi v hitrostnem zbijanju, Sofronievski je skupaj z Gregorjem Moličnikom osvojil bron v dvojicah, enako uspešna pa sta bila Novak in Tadej Premru v štafeti. Slovenski ljubiteljem balinanja je v lepem spominu ostalo tudi evropsko prvenstvo, ki ga je leta 2006 gostila Reka, saj je Davor Janžič pod vodstvom v.d. selektorja Pavla Švare skupaj s številnimi navijači proslavil osvojitev zlate medalje v igri v krog, Jasmin Čaušević pa je bil drugi med posamezniki.

Drugi mejnik

Nov mejnik je za slovensko balinanje pomenilo evropsko prvenstvo v Saviglianu leta 2008. Selektorsko vlogo je prevzel Aleš Škoberne, njegovi izbranci pa so prvič osvojili odličja v kar petih disciplinah. Srebrni so bili Dejan Tonejc v igri v krog, Aleš Borčnik v kraljevski tekaški disciplini ter Janžič v natančnem zbijanju, bronasti pa Tonejc in Janžič v dvojicah ter Borčnik in Anže Petrič v štafeti.

Balinar iz Gradišča pri Vipavi je zadržal mesto v državni selekciji tudi na naslednjem evropskem prvenstvu v Tivtu, kjer je zablestel Janžič z zlatima medaljama v natančnem zbijanju in igri dvojic s Tonejcem, Jure Kozjek je bil srebrn v enojki, Borčnik pa se je veselil dveh bronastih medalj v tekaških disciplinah, potem ko sta s Petričem ponovno za las ostala brez finala v štafeti.

Zgodovinski dosežek

Ta je Slovencem uspel pred dvema letoma v Pazinu, ko so stopili na zmagovalne stopničke v vseh disciplinah. Janžič in Kozjek sta slavila med dvojicami, srebro so osvojili Premru v igri v krog, Janžič v natančnem zbijanju ter Borčnik v hitrostnem zbijanju in skupaj s Petričem tudi v štafeti, Kozjek pa je bil bronast v enojki. “Krstni nastop na evropskih prvenstvih v članski konkurenci sem doživel v Saviglianu, kjer sva z Borčnikom šele po dodatnem zbijanju ostala brez finala. Res je, da sva s 47 zadetimi kroglami dosegla dokaj povprečen rezultat. V Tivtu sva v polfinalu iztržila odličnih 54 točk, kar pa spet ni zadostovalo za finale, saj sva bila ponovno prekratka v dodatnem razigravanju. V Pazinu sva se končno prebila tudi v finale evropskega prvenstva in kljub bučnim slovenskim navijačem za las priznala premoč Italijanoma,” se svojih nastopov med evropsko elito spominja Petrič, ki bo skušal v Kopru v navezi z Borčnikom po svetovnem naslovu končno osvojiti tudi evropsko krono v štafetnem zbijanju: “Na dosedanjih evropskih prvenstvih sva se postopoma prebijala proti vrhu. Upam, da je končno napočil čas za skok na najvišjo stopničko.”

Po zaslugi odličnih rezultatov v Pazinu bodo imeli Slovenci v Kopru lažje delo v kvalifikacijah klasičnih iger, kjer bodo med nosilci skupin, v tehničnih disciplinah pa jim bodo ponovno največji tekmeci Francozi, Italijani in Hrvati, ki krojijo evropski in svetovni vrh v zadnjih dvajsetih letih.

SIMON MALJEVAC


Najbolj brano