V Izoli imajo najstarejšo

V akciji NAJ balinarsko društvo Primorske predstavljamo Balinarsko športno društvo Jadran Izola. Društvo se lahko pohvali z najstarejšo aktivno balinarko v Sloveniji, vodstvo društva pa si želi v svojih vrstah čim več mlajših članov in članic.

Izolske balinarke z najstarejšo soigralko Pjerino Deško.
Izolske balinarke z najstarejšo soigralko Pjerino Deško. 

IZOLA > Začetki BŠD Jadran Izola segajo v leto 1962, ko je bilo v parku Arrigoni zgrajeno prvo enostezno balinišče, nekaj let kasneje pa so člani izolskega kluba z udarniškim delom v bližini zgradili še dve stezi. Izolani so dolga leta nastopali v jugoslovanski ligi, v samostojni Sloveniji pa je bil Jadran Izola vrsto let član prve lige, nato pa nekaj let uspešno tekmoval tudi v državni superligi ter sodil med najboljša primorska moška balinarska društva. V tistem obdobju so bili med nosilci igre Mirko Mezgec ter brata Danijel in Vasko Stupan, nato pa je po letu 2006 prišlo do rezultatskega padca, saj je prvo ekipo zapustila večina članov.

Trenutno članska ekipa nastopa v obalni ligi. “V klubu se zavedamo, da brez podmladka ne moremo napredovati. Naš največji problem so tehnične in tekaške discipline. V klubu se trudimo, da bi dobili nove mlajše člane, vendar je odziv zelo pičel,” je pojasnil predsednik društva Vinko Žužek.

Prva ženska ekipa v Izoli je bila ustanovljena leta 1982, že leto kasneje pa so se Izolanke na republiškem tekmovanju v Postojni veselile tretjega mesta ter po uradni priključitvi k BŠD Jadran Izola začele z nastopanje v ligah v okviru Območne balinarske zveze Slovenska Istra.

“V zadnjih letih se je ekipi pridružilo več novih balinarskih navdušenk, tako da sedaj ženska ekipa šteje že petnajst članic. Pohvalimo se lahko, da v klubu že od ustanovitve trenira in nastopa najstarejša balinarka v Sloveniji, Pjerina Deško , ki je letos praznovala spoštljivih 93 let. Sedaj, ko imamo pokrito balinišče, ki je za nas najlepše, imamo vse razmere za idealne treninge. Novo vodstvo je dalo klubu nov elan in verjetno bodo kmalu vidni tudi boljši tekmovalni rezultati,” je dodala vodja ženske ekipe Nadja Gregorovič.

Izolani so od leta 1996 nastopali na najvišji ravni tudi po zaslugi izgradnje štiristeznega balinišča, ki so ga lani pokrili in s tem še izboljšali razmere za vadbo in tekmovanja, prenovili pa so tudi klubske prostore in ob objektu postavili zabojnik za sanitarije.

SIMON MALJEVAC


Najbolj brano