V Italiji je najbolj dejaven Inter

Pred leti so raziskave pokazale, da na Apeninskem polotoku oba prestopna roka nogometašev spremlja več športnih navdušencev kot samo prvenstvo.

Wesley Sneijder Foto: Alex Livesey
Wesley Sneijder Foto: Alex Livesey

MILANO > S prvim odmevnim poslom so že poskrbeli pri Interju. Povratnik na trenersko mesto Roberto Mancini želi zimsko tržnico izkoristiti za občutno krepitev ekipe, s ciljem preboja na tretje mesto, ki je trenutno oddaljeno za šest točk. Kot prvega je ujel nemškega reprezentanta Lukasa Podolskega, ki se v zadnji polsezni pri Arsenalu ni znašel. Izkušenega napadalca so na milanskem letališču Linate pričakali kot veliko zvezdo. Resda je dolgoletni reprezentant, svetovni prvak ter da je nastopal tudi za Bayern München, toda vendarle ne sodi med najožjo elito. Mediji poročajo, da se je več Interjevih privržencev doslej ob prihodu novega igralca zbralo le, ko je leta 1997 za Milančane podpisal sloviti Brazilec Ronaldo ter leta 2008, ko je prišel Ricardo Quaresma, kasneje eno največji razočaranj v Italiji. Inter si prizadeva pripeljati še vsaj eno zvenečo okrepitev. Zdi se, da je v dobrem položaju za angažma 23-letnega Švicarja Xherdana Shaqirija, ki pri Bayernu niv ospredju. Inter zanj ponuja 12 milijonov evrov in ima v angleških Liverpoolu ter Evertonu huda konkurenta. Z Otoka bi na Bavarsko poslali 15 milijonov, toda nogometaš naj bi bil bolj zainteresiran za selitev v mesto mode. Shaqiri je bil tudi na listi želja Juventusa, ki pa je od tekme za njegov podpis odstopil. Črno-modri si prizadevajo tudi za Ezequiela Lavezzija, ki mu pogodba s PSG poteče konec sezone. Pri mestnih tekmecih ne stojijo križem rok. Milan je med prazniki v prestižni prijateljski tekmi v Dubaju s 4:2 premagal Real Madrid. Dvoboj so že odigrali brez Fernanda Torresa. Ta se je po klavrni jeseni že vrnil v matični klub Atletico Madrid. Za časa nedeljskega kosila ga je na stadionu Calderon pričakalo 45.000 navijačev. Razganja jih od evforije, toda trener Diego Simeone že svari, da se bo mogel popularni El Niño kot vsi ostali zelo potruditi za mesto v moštvu. V nasprotno smer je odšel Alessio Cerci. Ta je v lanski sezoni s 16 goli zablestel v dresu Torina, v Madridu pa se ni znašel, saj je jesni zadel le enkrat. Zdaj je pristal pri Milanu, ob njegovem prihodu pa si je duška dal tudi predsednik kluba Sivio Berlusconi: “Je igralec, ki mi je zelo pri srcu. Cercija spremljamo že tri leta,” je povedal v izjavi, v kateri najbrž ni veliko resnice.

Vodilni moštvi v serie A Juventus in Roma za zdaj še nista spremenila svojega kadra. Pri Torinčanih se v prvi vrsti ogrevajo za starega znanca italijanskih zelenic Wesleya Sneijderja, ki pri turškemu Galatasarayu ne preživlja lepega obdobja. Sneijder je največji pečat pustil pri Interju, kjer je bil član šampionske ekipe iz leta 2010 s tremi naslovi v eni sezoni. Alternativo Nizozemcu predstavlja Alessandro Diamanti, ki sedaj igra na Kitajskem. Kaj kmalu se bo v dresu prvakov znašel branilec Rolando, ki je pred časom že nastopal v Italiji, za Inter. O Slovencih za zdaj nič novega. Zaradi poškodb je trener Fiorentine Vincenzo Montella za zdaj zaustavil odhod Jasmina Kurtića, ki ga potrebuje na sredini igrišča. V lov za nekdanjega Goričana se je poleg Torina podal še Udinese. Zanimivo pa bo videti, kako se bo razpletala kariera Samirja Handanoviča. Vratar Fiorentine Neto bo poleti prost, njegov naslednji klub pa bi lahko bil Inter. V tem primeru je Roma že napovedala, da bo poskušala v svoje vrste pripeljati slovenskega vratarja.

PETER MARAŽ


Najbolj brano