V Hyeresu le najboljši

Po Melbournu in Miamiju se karavana jadralnega svetovnega pokala seli v francoski Hyeres. Regata se uradno začne danes, najzanimivejša tekmovanja pa bodo na sporedu od srede do nedelje, ko bodo na vrsti regate za medalje. Slovenske barve bodo branili Tina Mrak, Veronika Macarol in Vasilij Žbogar.

Po nedavni splovitvi v Izoli čaka Vasilija Žbogarja z novo 
jadrnico prvi resnejši preizkus. Foto: Tomaž Primožic/Fpa
Po nedavni splovitvi v Izoli čaka Vasilija Žbogarja z novo jadrnico prvi resnejši preizkus. Foto: Tomaž Primožic/Fpa

HYERES > Ena najprestižnejših regat na svetu bo potekala po novih pravilih. Flote ne bodo več neomejeno velike. Še največ mest je bilo v tej sezoni na voljo na regatah svetovnega pokala v Melbournu in Miamiju, medtem ko bo na vseh prihodnjih regatah, vključno z Hyeresom, v olimpijskih jadralnih razredih razpisanih po 40, na finalni regati v Abu Dabiju pa po 20 mest. Povabilo na regate ima zagotovljenih prvih 30 jadralcev oziroma posadk z jakostne lestvice mednarodne jadralne zveze, za deset mest pa se bodo jadralci odslej merili na kriterijskih regatah, kot je bila pred nedavnim na Palmi de Mallorci.

V Hyeresu bodo jadralci tekmovali v olimpijskih razredih 470, 49er, finn, laser, laser radial, v novem olimpijskem razredu z mešano posadko, katamaranu nacra 17, ter na jadralni deski RS:X. Obe slovenski posadki sta se na tekmovanje uvrstili neposredno, brez kvalifikacij, in sodita v sam svetovni vrh. Vasilij Žbogar bo prvič nastopil z novo jadrnico razreda finn, ki jo je v zadnjem obdobju intenzivno testiral na pripravah v španski Valenciji. Vmes se je le za kratek čas vrnil v Izolo, tudi zaradi manjše težave s poškodbo.

Prejšnji teden je Žbogar testiral še nova jadra in že težko čaka na regato. “S hitrostjo sem zadovoljen, dejansko stanje pa bo pokazalo prihajajoče tekmovanje,” ocenjuje svojo pripravljenost izolski jadralni šampion. Konkurenca bo močna; v Hyeresu bosta tudi najboljši jadralec v razredu finn v zadnjih letih, Britanec Giles Scott ter lanski zmagovalec, Nizozemec Pieter Jan Postma.

Portoroški jadralki razreda 470 Tina Mrak in Veronika Macarol sta na prizorišče regate s svojim trenerjem Tomažem Čopijem prispeli že teden dni pred tekmovanjem. Krajše priprave jima bodo gotovo koristile, še posebej po malce slabšem nastopu na Palmi de Mallorci, kjer sta pristali tik za prvo deseterico. Njuni cilji so gotovo višji, saj sta na drugi regati svetovnega pokala v Miamiju le za las zgrešili zmagovalne stopničke.

Tekme svetovnega pokala se bodo nadaljevale junija v angleškem Weymouthu. Septembra sledi še tekma v kitajskem Qingdau, konec oktobra pa finale v Abu Dabiju. TA


Najbolj brano