V Brazilijo po medalje

Včeraj se je v Brazilijo odpravila reprezentanca slalomistov na divjih vodah. Slovenske barve bo na svetovnem prvenstvu za mladince in mlajše člane zastopala tudi četverica tekmovalcev Kajak kluba Soške elektrarne.

Člani KK Soške elektrarne v slovenski reprezentančni odpravi za Brazilijo: (od leve) Dejan Testen, Žiga Taljat, Jakob 
Jeklin, Niko Testen, Tine Kancler.  Foto: Aleš Sorta
Člani KK Soške elektrarne v slovenski reprezentančni odpravi za Brazilijo: (od leve) Dejan Testen, Žiga Taljat, Jakob Jeklin, Niko Testen, Tine Kancler.  Foto: Aleš Sorta

SOLKAN > Žiga Taljat, Jakob Jeklin, Niko Testen in Tine Kancler bodo od 22. do 27. aprila poskušali še obogatiti zbirko klubskih medalj z največjih tekmovanj za mladince in mlajše člane. Lani je v Avstraliji na svetovnem prvenstvu (SP) po srebrnem odličju v kanuju enosedu posegel Luka Božič, ki je tako zaokrožil svoje nastope v kategoriji do 23 let. Tudi letošnje prizorišče, brazilski Foz do Iguacu, je odmaknjeno oziroma predstavlja novost za slovensko odpravo.

Kar tretjino izbrane vrste tvorijo tekmovalci Soških elektrarn, v vlogi reprezentančnega trenerja pa v Brazilijo potuje tudi Dejan Testen. Če temu dodamo, da je v slovenski odpravi kot trener Solkanec Fedja Marušič, med tekmovalci pa njegov sin Vid Kuder Marušič, sicer mlajši član KKK Tacen, potem je primorski pridih še bolj izrazit. Zastopstvo ni le številčno, pač pa zavoljo zahtevnih norm tudi kakovostno. Ne nazadnje je v slovenski reprezentanci tudi kajakašica Eva Terčelj, ki ima za sabo že olimpijsko izkušnjo iz Londona. Kajakaš Kuder Marušič pa je bil lani sicer še v kategoriji mladincev svetovni podprvak.

Zelo konkurenčni so tudi vsi predstavniki KK Soške elektrarne. Prvi cilj četverice je finale, vsaj dva pa se nadejata tudi medalje. Kajakaš Niko Testen in kanuist Jakob Jeklin sta na SP med mladinci tekmovala že lani. Oba sta bila zelo hitra. Testen, ki je odličje nato osvojil na evropskem prvenstvu v Makedoniji, je zavoljo dveh dotikov pristal na nehvaležnem četrtem mestu. Jeklin, ki je medaljo osvojil že na svojem krstnem SP pred dvema letoma, pa se je tik pred ciljem prevrnil, potem ko se mu je nasmihalo celo zlato.

Kar nekaj dela čaka slovensko odpravo na prizorišču SP, ki se nahaja južno od Sao Paula na tromeji Brazilije, Argentine in Paragvaja, z logistiko ter tudi s prilagajanjem na nov življenjski in vadbeni ritem. Manj pa s časovno razliko, ki je štiri ure.

“Tako Niko kot Jakob sta v krogu kandidatov za medalje. Na izbirnih tekmah sta potrdila zelo dobro formo in stabilnost. Predvideni manjši pretok vode v Braziliji jima kot težjima tekmovalcema sicer ni pisan na kožo. Zato pa je proga precej razgibana, kar nasploh ustreza tekmovalcem, ki trenirajo na Soči in so vajeni sprememb ritma. Kajakaš Tine Kancler ima med mladinci morda kakšno izkušnjo manj z velikih tekmovanj, a se po prikazanem lahko zavihti zelo visoko. Kanuist Žiga Taljat je zaradi šolskih obveznosti nekoliko manj treniral, a se na tekmah praviloma zelo dobro odreže. Zanj bi bil vrhunski rezultat že preboj v finale, saj nastopa šele prvo leto v kategoriji mlajših članov,” je pojasnil Dejan Testen, eden od treh slovenskih trenerjev, ki bodo v Fozu bdeli nad celotno slovensko odpravo.ALEŠ SORTA


Najbolj brano