V Avstraliji se začenja prva dirka World Toura

Sinoči po našem času se je v Avstraliji začela prva preizkušnja World Toura. Primorska zastopnika na največjih kolesarskih dirkah bosta sezono začela v Španiji.

Idrijčan Borut Božič v novem dresu Cofidisa.
Idrijčan Borut Božič v novem dresu Cofidisa. 

NOVA GORICA > Kristijana Korena in Boruta Božiča letos čaka spremenjen tekmovalni program. Vse kaže, da bo Koren, ki je s šestimi nastopi slovenski rekorder na dirki po Franciji, letos bržkone izpustil Tour. Kolesar iz Budanj pri Ajdovščini bo z veliko verjetnostjo zavrtel pedala na dirki po Italiji, ki se bo Primorski najbolj približala z vzponom na Matajur in razgibano etapo v Benečiji. Tudi tekmovalni načrt oziroma približevanje prvi tritedenski dirki v koledarskem letu bo razumljivo drugačno. V preteklih letih je bil program domala ustaljen, s februarskim uvodom v Katarju in Omanu, s spomladanskim nadaljevanjem na severnih klasikah in s kriterijem Dauphine kot generalko za julijski Tour.

Večji del februarja bo letos namenjen treningom, uvodni del tekmovalne sezone pa bo Koren povečini prebil na italijanskih cestah. Na Eroici se želi izkazati tudi z vidnim posamičnim dosežkom. Prva preizkušnja World Toura ga čaka na tradicionalni krajši etapni dirki od Tirenskega do Jadranskega morja, nato pa sledi prva enodnevna klasika Milano-Sanremo. V Belgiji bo Koren letos dirkal le za pokušino, pri čemer ima posebej podčrtano krajšo etapno preizkušnjo Trije dnevi De Panna. Pred drugim delom sezone ga čakajo najprej višinske priprave in nato nastop na krajši etapni dirki po Romandiji kot svojevrstni generalki za Giro, kjer bo Koren predvidoma v vlogi pomočnika novincu v moštvu Cannondale Rigobertu Uranu. Kolumbijec je na dirki po Italiji v skupnem seštevku osvojil drugo mesto v v letih 2013 in 2014.

Na etapni dirki po Avstraliji, ki se bo končala v nedeljo, bodo pedala vrteli trije slovenski kolesarji. Ob navezi Lampreja Marko Kump-Luka Pibernik bo v dresu nizozemskega LottaNL kolesaril Primož Roglič.

Sicer pa bo Koren sezono predvidoma začel od 4. do 7. februarja na etapni dirki v okolici Valencie, kjer bo vrtel pedala tudi Božič. Idrijčana prva tekmovalna preizkušnja sicer čaka že konec meseca na Mallorci. Tudi februarsko nadaljevanje tekmovalne sezone z Ruto del Sol bo za Božiča, ki se trenutno na Pirenejskem polotoku mudi na pripravah, špansko obarvano. Prva preizkušnja World Toura ga čaka na tradicionalni enotedenski etapni dirki Pariz-Nica od 6. do 13. marca. Sezono enodnevnih klasik pa bo novinec pri francoski ekipi Cofidis odprl na dirki Milano-Sanremo. V naštetih preizkušnjah bo po najboljših močeh pomagal moštvenemu kolegu in sprinterskemu adutu Nacerju Bouhanniju, v nadaljevanju pa se bo Idrijčan poskušal izkazati v svoji specialnosti zadnjih sezon, belgijskih klasikah.

Čeravno Cofidis ne sodi v skupino ekip elitnega kolesarskega razreda, pa je bilo francosko moštvo pričakovano povabljeno na vse slovite preizkušnje na severu. Božič bo tako predvidoma vrtel pedala tudi na dirki po Flandriji in na peklenski trasi Pariz-Roubaix. Poletni program še ni določen. Cofidis bo kot francoska ekipa gotovo nastopil tudi na Touru, kjer bo vse podrejeno Bouhanniju. Če bo Božič ujel ritem s francoskim upom v uvodnem delu sezone, potem bo Idrijčan slejkoprej del sprinterskega vlaka tudi na dirki po Franciji. ALEŠ SORTA


Najbolj brano