V Astani ni nogometnih “Boratov”

Drevi začenja svojo letošnjo zgodbo v Evropi še četrti slovenski klub. Nogometaši Maribora bodo na prvi tekmi drugega predkroga lige prvakov ob 20.30 gostili kazahstansko Astano.

Maribor z Mitjo Vilerjem (v ospredju) se je v pretekli sezoni 
prebil v skupinski del lige prvakov, kjer je doma zabeležil tri 
lepe remije - tudi s Chelseajem. Foto: STA
Maribor z Mitjo Vilerjem (v ospredju) se je v pretekli sezoni prebil v skupinski del lige prvakov, kjer je doma zabeležil tri lepe remije - tudi s Chelseajem. Foto: STA

NOVA GORICA >Naravni viri oziroma nafta, podobno kot pri bližnjih Azerbajdžanu in Uzbekistanu, poganjajo šport tudi v Kazahstanu. Tamkajšnji nogomet v evropskem merilu nikdar ni pomenil veliko. Za to nekdanjo sovjetsko republiko, ki ima v geografskih okvirih več skupnega z Azijo kot s staro celino, je postal najpomembnejša postranska stvar na svetu šele v zadnjih letih. Tako kot je (športni) razcvet doživela Astana, ki je po predsedniškem dekretu postala prestolnica Kazahstana leta 1997 in v kateri ne živijo in igrajo smešni filmski “Borati”.

Za razgledane športne zanesenjake je prva asociacija ob omembi Astane istoimenski kolesarski klub, za katerega vrti pedala tudi Idrijčan Borut Božič. Nogometna ekipa FC Astana ima zelo kratko zgodovino. Nastala je šele leta 2009, lani pa se je klub prvič veselil naslova domačega prvaka. V pretekli sezoni se je Astana prebila tudi na prag skupinskega dela evropske lige, kjer je klonila šele pred španskim Villarrealom. Mariborski tekmec je torej resna ekipa, ne pozabimo pa, da slovenske izkušnje s kazahstanskim klubskim nogometom niso najboljše. Slabe spomine imajo predvsem Koprčani, ki so se pred štirimi leti v uvodnem predkrogu kvalifikacij za evropsko ligo pomerili s Šahtjorjem iz Karagande in izpadli. Ta isti Šahtjor se je dve leti kasneje kot prvi kazahstanski klub prebil v skupinski del evropske lige, lani pa je v kvalifikacijah moral priznati premoč splitskemu Hajduku. A vrnimo se k Astani, ki dva kroga pred koncem rednega dela domačega prvenstva zaseda tretje mesto, štiri točke za vodilnim Aktobejem.

V Kazahstanu, kjer z ligaško sezono opravijo v enem koledarskem letu, so odigrali že 20 krogov. Prva iztočnica se torej ponuja sama od sebe. Astana je v tekmovalnem ritmu. Kazahstanski prvaki so v svoje vrste zvabili mladega srbskega zveznega igralca Nemanjo Maksimovića, ki je pred prestopom v Astano branil barve Domžal. Pred kratkim pa se je mariborskim tekmecem pridružil tudi slovenski reprezentančni branilec Branko Ilić. Trener Stanimir Stoilov je torej lahko dobil informacije iz prve roke. Bolgar na klopi Astane se je podpisal pod prvi naslov prvaka v Kazahstanu, za sabo pa ima že opazno trenersko pot v domovini, kjer je vodil Levski iz Sofije in bolgarsko reprezentanco. Astana je torej zelo solidno pokrita po trenerski, igralski in seveda proračunski plati in je eden najmočnejših tekmecev, ki so jih vijoličasti lahko dobili v tej fazi tekmovanja.

Drevišnji dvoboj v Ljudskem vrtu, s katerega ne bo televizijskega prenosa, bo sodil Španec Cerro Grande. V mariborski zasedbi so nared vsi prvokategorniki. Moštvenim treningom sta se pridružila Sinteyahu Sallalich in Jean Philippe Mendy. Zadnja ovira za mariborske nogometaše pred golom Astane bo srbski vratar s kazahstanskim državljanstvom Nenad Erić, v svojih vrstah pa imajo tudi zvezna igralca, Kolumbijca Rogerja Canasa in reprezentanta Srednjeafriške republike Foxija Kethevoamo. Pisan pa je tudi napadalni del ekipe.

Na mariborski strani so evropske izkušnje. V zadnjem obdobju se slovenski prvaki nikdar niso spotaknili ob prvi evropski oviri, čeravno so imeli pred sabo nekaj neugodnih tekmecev (Željezničar, Zrinjski). Mariborčani so v zadnjih letih redni udeleženci bodisi evropske lige bodisi lige prvakov. In ne nazadnje, vijoličasti sicer še niso začeli državnega prvenstva, a so pred dvobojem z Astano odigrali precej prijateljskih dvobojev z močnimi tekmeci.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano