Uspešni doma in v Evropi

V akciji NAJ balinarsko društvo Primorske predstavljamo Balinarski klub Hrast Kobjeglava-Tupelče. Ustanovljen je bil konec decembra leta 1972, organizirano, kot balinarska sekcija, pa je deloval že od leta 1969, ko so v Tupelčah zgradili tudi prvo balinišče.

Balinarji Hrasta z navijaško skupino po lanski evropski tekmi v bosanskih Radišićih
Balinarji Hrasta z navijaško skupino po lanski evropski tekmi v bosanskih Radišićih 

KOBJEGLAVA > Takoj po ustanovitvi kluba so v letu 1973 zgradili še drugo balinišče, s čimer so se pričeli tudi tekmovalni vzponi. Na republiških in državnih prvenstvih so Kobjeglavci z mladinci in člani začeli posegati po najvišjih uvrstitvah, iz tistega obdobja so zabeleženi tudi prvi nastopi tekmovalcev v državni reprezentanci na ekipnih evropskih prvenstvih.

Naslednji mejnik je povezan z izgradnjo dvostezne balinarske dvorane v Kobjeglavi, v kateri so prve tekme odigrali leta 1982. Ekipa je najprej tekmovala v slovenski ligi, od leta 1986 pa v takratni medrepubliški ligi. Zaradi spremembe tekmovalnih predpisov po osamosvojitvi so člani kluba v letu 1995 s prostovoljnim delom zgradili novo štiristezno balinišče v Tupelčah. V zadnjih letih sicer članska ekipa za tekme uporablja balinarsko dvorano v Sežani, ki s štiristeznim baliniščem ustreza vsem zahtevam vrhunskih balinarskih tekmovanj. Od leta 2004 je Hrast stalni član balinarske superlige, njegovi člani pa so v dresu slovenske reprezentance osvajali številna odličja na največjih mednarodnih tekmovanjih.

Trenutno klub šteje 57 članov, članic, mladincev in dečkov, ki nastopajo v državnih, območnih in rekreacijskih ligah, že več kot petnajst let pa v klubu deluje tudi šola balinanja, ki jo vodijo strokovno podkovani mentorji. Članska ekipa se je v sezoni 2012/13 veselila zgodovinskega naslova državnega prvaka, v zadnjih dveh sezonah pa so bili podprvaki. Letos bodo Kobjeglavci že tretjič zapored nastopili tudi v evropskem pokalu, v katerem so se že dvakrat zavihteli med osem najboljših. Njihovi številčni navijači, ki skrbijo, da so tako domače kot evropske tekme pravi športni praznik, pa so jih spremljali tudi na gostovanjih v Franciji ter Bosni in Hercegovini.

Hrast je po zaslugi številnih uspehov na prireditvi športnik Primorske za leto 2013 po izboru primorskih novinarjev osvojil tretje mesto v kategoriji športnih klubov, na prireditvi, ki jo prirejajo občine Komen, Sežana, Divača in Hrpelje-Kozina, pa je bil v zadnjih dveh letih proglašen za najboljši športni kolektiv Krasa in Brkinov.

Med 7. in 15. aprilom ste na seznam tistih, ki se bodo v akciji Primorskih novic NAJ balinarsko društvo Primorske potegovali za najbolj priljubljeno balinarsko društvo oziroma balinarski klub Primorske, predlagali kar 27 društev. Te dni poteka drugi, odločilni del akcije, v katerem se bodo balinarska društva in klubi potegovali za prestižni naziv najbolj priljubljenega. Seveda to pomeni tudi boj za bogate nagrade. Glavno in edino besedo pri izboru pa boste imeli prav vi, drage bralke in bralci Primorskih novic. Za svoje najljubše balinarje lahko glasujete tako, da na naš naslov pošljete izpolnjeno glasovnico iz tiskane izdaje časnika, ali pa pokličete na telefonsko številko 090/93-60-95. Glasovanje bo potekalo do sobote, 23. maja. V času glasovanja bomo vsa sodelujoča balinarska društva in klube predstavili na straneh našega časopisa. Natančnejša navodila za glasovanje najdete v tiskani izdaji Primorskih novic in na spletni strani (primorske.si). Seveda smo pripravili tudi nagrade za glasovalce, ki jim bo žreb naklonil potrebno srečo. Sodelujte, glasujte in pomagajte svojim balinarjem do naslova in nagrad!

SIMON MALJEVAC


Najbolj brano