Uspešna vrnitev Kovača

Triatlonski klub Ajdovščina je minuli konec tedna ob vodnem zadrževalniku Vogršček priredil tretji kros triatlon, ki je štel za slovenski pokal. Na njem se je s četrtim mestom na tekmovanja uspešno vrnil najboljši Primorec Matjaž Kovač.

Predsednik TK Ajdovščina Uroš Medvedec  je prvi pozdravil zmagovalca, 
Celjana Janeza Klančnika. Foto: Igor Mušič
Predsednik TK Ajdovščina Uroš Medvedec je prvi pozdravil zmagovalca, Celjana Janeza Klančnika. Foto: Igor Mušič

ČRNIČE > Obala vodnega zadrževalnika Vogršček v bližini Črnič na Ajdovskem je bila prizorišče 3. Proaction kros triatlona Vogršček za slovenski pokal, ki ga je priredil Triatlonski klub Ajdovščina. Deževje je poskrbelo, da je 80 tekmovalcev po plavanju čakalo na kolesu in teku pravo mučenje v blatu.

V težkih razmerah je s 750 metri plavanja, 15 kilometri kolesarjenja in 5 kilometri kros teka najhitreje (v manj kot uri in pol) opravil eden boljših evropskih specialistov na tej progi, Celjan Janez Klančnik s časom 1:25,12. Po plavanju je sicer vodil državni reprezentant iz Ribnice Jure Majdič, ki pa je že v drugi disciplini - kolesarjenju izgubil vso prednost, v teku pa ni bil kos zmagovalcu in je za njim zaostal dve minuti in pol. Tretji je bil še en Ribničan, reprezentant Damijan Kromar (1:29,23), četrti pa najboljši Primorec, Matjaž Kovač iz Lokavca.

Kovač je sicer veteran triatlonskih tekmovanj. Vrhunec je dosegel z devetim mestom na svetovni seriji v Ironman triatlonu (3,8 km plavanja, 180 km kolesarjenja, maraton) v Regensburgu pred štirimi leti, kmalu zatem pa ga ni bilo več na tekmovalnih prizoriščih.

Vrnil se je prav na domači tekmi na Vogrščku, svoj nastop pa je ocenil: “Potem ko sem se zaradi pretreniranosti in zdravstvenih težav za dve leti povsem umaknil, sem po letošnjem ponovnem treningu želel le preveriti, kje v tekmovalnem smislu sploh sem in ali je telo še pripravljeno sodelovati pri resnih naporih. Izjemno razmočena in drseča proga je zahtevala veliko moči, a sem se na njej predvsem zaradi izkušenj in vzdržljivosti kar dobro držal. Odslej pa bomo iz tekme v tekmo videli, ali bom napredoval in ali se bom še lahko pripravil za kakšen Ironman triatlon, ki je moja najmočnejša disciplina.”

Z blatom Vogrščka se je hrabro spoprijela tudi članica TK Ajdovščina Metka Jug, ki je kot edina ženska v tekmi za slovenski pokal zasedla deveto mesto v moški družbi. Kros triatlon na Vogrščku je bil sicer uvodna izmed štirih postaj slovenskega pokala v tej zvrsti, ki poteka pod pokroviteljstvom Mlinotesta.

Rekreativni triatlonci so se lahko pomerili na krajši tekmi (200 m plavanja, 9 km kolesarjenja 3 km teka). Najhitrejši je bil Luka Vodopivec (56,69) pred Simonom Koželjem (58,00) in Borutom Klančičem (59,34).

Predsednik TK Ajdovščina Uroš Medvedec je bil na koncu zadovoljen, klub pa ima še druge načrte: “Vesel sem, da se je triatlon ob pomoči 30 prostovoljcev kljub slabemu vremenu iztekel z lepo udeležbo in brez zapletov. Pred tem smo že organizirali akvatlon za otroke, v drugem delu sezone pa bomo hodili na tekme in skrbeli za počitniški program za otroke. V začetku julija in v začetku avgusta bomo za osnovnošolce v ŠC Police v Ajdovščini organizirali triatlonski kamp.”IM


Najbolj brano