Uspehi ne pridejo sami po sebi

Pred današnjo povratno pokalno tekmo v Črnomlju v taboru Plame pur kljub porazu na prvem obračunu še gojijo upe na presenečenje, glavni cilj v nadaljevanju sezone pa bo vendarle zagotovitev obstanka v drugoligaški druščini.

Trener Martin Novak je “spustil letvico” in sredi sezone poudarja, da je primarni cilj ekipe obstanek v ligi. Foto: Simon Maljevac
Trener Martin Novak je “spustil letvico” in sredi sezone poudarja, da je primarni cilj ekipe obstanek v ligi. Foto: Simon Maljevac

ILIRSKA BISTRICA > Le dve zmagi v devetih prvenstvenih obračunih so trden dokaz, da v letošnji sezoni bistriškim košarkarjem ne gre vse po načrtih. Žarek upanja na lepši začetek novega koledarskega leta je posijal ob žrebu parov petega kroga pokala Spar, a so se Bistričani po prvi tekmi pred domačimi navijači znašli v rezultatskem minusu, ki ga bo jutri v Beli krajini težko nadoknaditi.

“Mogoče smo lani presegli vse cilje, pa tudi naše sposobnosti in s tem letvico dvignili previsoko. Želeli smo si ponoviti lanski rezultat, a smo v sezono krenili premalo motivirano, kar se je na nek način poznalo na treningih, posledično pa tudi na tekmah,” razlog za slab izkupiček v prvi polovici sezone poudarja trener Plame pur Martin Novak.

> Je po vašem mnenju trenutna zasedba sposobna bistveno boljših rezultatov?

“Menim, da smo sestavili konkurenčno zasedbo, ki bi morala biti precej višje na lestvici, a nam to še ni uspelo. Čakamo tisti klik, ki bi stvari premaknil na bolje. Mogoče je tako zaradi malce slabših odnosov v ekipi. Novinci se niso najboljše vklopili v moštvo, določen delež krivde pa nosijo tudi staroselci, ki niso najboljše sprejeli okrepitev. Ob koncu leta je prišlo do določenih sprememb, saj smo se sporazumno razšli s centrom Grego Kolarevićem in trenutna zasedba bo sezono izpeljala do konca. Težko je razumeti, da se ekipa, ki se je lani potegovala za vrh lestvice, letos bori za obstanek. Sam sem pričakoval zelo težko sezono. Ko se zmaguje, je seveda vse v najlepšem redu, ob seriji porazov pa se zadeve spremenijo.”

> Kako je vodstvo kluba reagiralo ob seriji porazov?

“Moram poudariti, da vodilni možje kluba vedno stojijo ob strani igralcem in članom strokovnega štaba. Organizacijsko je vse v najlepšem redu. Poskusili smo z raznimi šok terapijami. Med drugim sem tudi sam ponudil odstop, vendar do bistvenih sprememb ni prišlo.”

> Se kljub zaostanku enajstih točk s prve tekme še vedno nadejate preboju na zaključni pokalni turnir?

“Skušali bomo nadoknaditi zaostanek, če ne drugega, pa nam bo tekma proti Kolpi služila kot dober trening pred pomembnima prvenstvenima tekmama, ki ju moramo dobiti. Na nobeni tekmi nas ni nasprotnik povsem nadigral. Tiste tekme, ki smo jih lani v končnicah tudi s pomočjo sreče dobivali, so se letos razpletle obratno. Borimo se iz tekme v tekmo, a v določenih obdobjih slabše igre zapravimo prednost. Praznične dni smo izkoristili za treninge in upam, da bo to kmalu obrodilo sadove.”

Drugo primorsko ekipo v pokalnem tekmovanju bržkone čaka misija nemogoče. S katastrofalno predstavo proti Šenčurjanom, ki trenutno v prvenstvu zasedajo peto mesto, si je Portorož nakopal kar 25 točk zaostanka (53:78), zato bo današnji dvoboj na Gorenjskem le dober trening pred sobotnim prvenstvenim obračunom proti Zlatorogu. “Skušali bomo odigrati dobro tekmo, najverjetneje bom malce odpočil nekatere nosilce igre, ki so na zadnjih tekmah igrali več kot 35 minut,” pravi portoroški trener Konstantin Subotić.

> Boste v drugem delu predvsem razmišljali o ohranitvi drugoligaškega statusa?

“V tem trenutku je obstanek v ligi primarni cilj, čeprav morda nekateri takšno stanje težko sprejmejo. Takšne stvari se dogajajo in v bistvu ne gre za nič tragičnega. Klub ima trdne temelje, zato večjih pretresov ne gre pričakovati. Naredili bomo vse, da se izognemo zadnjim štirim mestom, ki prinašajo bitko za obstanek. Kljub vsem težavam verjamem, da bomo brez težav obstali v drugi ligi. Glavno je, da fantje čim prej spoznajo, da uspehi ne pridejo sami od sebe.”

SIMON MALJEVAC


Najbolj brano