Usojeno drugo mesto

Plavalec kranjskega Triglava Peter John Stevens je v noči na ponedeljek postal novi svetovni podprvak na 50 metrov prsno. V finalu svetovnega prvenstva v kanadskem Windsorju je slovenskega reprezentanta, ki je s 25,85 dosegel nov slovenski rekord, ugnal le svetovni rekorder Južnoafričan Cameron van der Burgh z izidom 25,64. Bron je s 25,98 osvojil Brazilec Felipe Lima.

Peter John   Stevens nadaljuje  slovensko bero odličij v bazenih na 
kratkih progah. Foto: Matt Dunham
Peter John Stevens nadaljuje slovensko bero odličij v bazenih na kratkih progah. Foto: Matt Dunham

WINDSOR > Peter John Stevens je po drugem mestu v ameriški NCAA maja priplaval drugo mesto na evropskem prvenstvu. Zdaj je še drugi na svetu.

Slovensko plavanje plavalca kranjskega Triglava podrobneje pozna od leta 2013, ko je medalji z mladinskega evropskega prvenstva v Dubaju dodal naslov mladinskega svetovnega prvaka in odšel na študij v ZDA. V istem letu je bil v Herningu na Danskem tudi finalist evropskega prvenstva v 25-metrskem bazenu, nato je sledil premor do letos. O napredku pa najbolj zgovorno govori podatek, da je Stevens od evropskega rekorda na 50 m prsno oddaljen le še desetinko sekunde. 21-letni Stevens je bil namreč blizu evropskemu rekordu Italijana Fabia Scozzolija, ki ga je zgrešil za vsega desetinko sekunde. Izid pod 26 sekundami je napovedal že po predtekmovanju, pa čeprav je to v zgodovini uspelo le sedmim plavalcem, Stevensov čas je na tej večni lestvici peti.

“Od evropske mladinske konkurence sem se poslovil s srebrom, zdaj sem se vrnil v evropsko člansko konkurenco in ob premieri v 50-metrskem bazenu osvojil srebro,” je že po Londonu razlagal plavalec, ki je takratno kolajno ob 22. obletnici poroke posvetil staršema. V Kranju je Stevens, ki je treniral pri Luki Berdajsu, dolga leta na treningih lahko sodeloval in se učil od nosilcev medalj z največjih tekmovanj Emila Tahirovića in Koprčana Matjaža Markiča. Nato se je odločil za pot na univerzo v Tennessee, kjer je nekdanji mladinski svetovni prvak dodelal predvsem start in podvodno plavanje, s čimer v uvodu vsake velike tekme dobesedno uide konkurenci.

Že v Kranju je imel izredno tekmovalno samozavest in znal stopnjevati izide. Zdaj je storil še korak dlje in že pred obema največjima članskima tekmama v sezoni napovedal medaljo. “Vedno merim visoko. Vem, da so se mi nekateri posmehovali že, ko sem maja napovedal medaljo v Londonu. A vem tudi, da lahko dosežem vse, če sem dovolj samozavesten, saj trdo delam za to,” pravi Stevens in dodaja, da je vajen nastopati na težkih tekmah, na novih bazenih pa iz starta v start vselej odpravlja napake, dodatno samozavest pa so mu pred SP že jeseni dali izredni izidi na študentskih tekmovanjih v ZDA.

Prvi veliki uspehi v članski konkurenci pa so za mladega slovenskega reprezentanta le nov izziv. Tudi v izredno uspešnem letu 2016 pravi, da še ni izpolnil vseh ciljev, kar mu daje novo motivacijo: “Super leto. Žal mi je v nekaj poskusih zmanjkalo nekaj desetink, da bi izpolnil normo na 100 m prsno za olimpijske igre v Riu.”

STA, RM


Najbolj brano