Usodne prekinitve

Evropska pot nogometašev Gorice se je začela in se bo bržkone tudi končala z Moldejem. Norvežani so si pred četrtkovo povratno tekmo drugega predkroga evropske lige priigrali udobno prednost 4:1.

Amedeja Vetriha (v modrem dresu) in soigralce čaka po porazu  z 1:4 težko delo na povratni tekmi z Moldejem Foto: Bostjan Bensa
Amedeja Vetriha (v modrem dresu) in soigralce čaka po porazu z 1:4 težko delo na povratni tekmi z Moldejem Foto: Bostjan Bensa

NOVA GORICA > “Tekmec je tako in drugače močnejši. To se je pokazalo pri zadetkih, prejetih in tistih, ki jih nismo zabili, ko smo imeli priložnosti,” je kratko in jedrnato dogajanje povzel pomočnik trenerja Gorice Miran Srebrnič po vrnitvi z Norveške. Prvi vtis po videnem v obojestransko odprtem prvem polčasu je bil, da bi lahko Novogoričani iztržili ugodnejši izid. Gostitelji so bili namreč ranljivi, gostje pa agresivni in pogumni, a karte presenečenja niso unovčili tako, kot bi morali. Umetna trava stadiona Aker sprva ni bila zaveznik Norvežanov, prej je bila primerjalna prednost za Novogoričane, ki so bili igrivi in tekaško razpoloženi.

Pred in po prvem zadetku gostiteljev so v dobre pol ure nanizali nekaj obetavnih akcij in imeli vsaj štiri lepe priložnosti, kar se na izločilnih dvobojih primeri sila redko. Še posebej v tako kratkem časovnem obdobju. Sandi Arčon, Luka Majcen in zlasti Dejan Žigon se niso proslavili oziroma so proslavili domačega vratarja. Tudi Norvežani so imeli svoje priložnosti, v katerih se je izkazal Vasja Simčič. Vse tri zadetke pa je Molde zabil praktično iz nič, vse iz prekinitev: prvega po kotu, drugega po prostem strelu in tretjega iz enajstmetrovke ob spletu okoliščin, v katerih je bilo nekaj smole in več novogoriških napak.

Molde : Gorica 4:1 (3:0). Strelci: 1:0 Toivio (16), 2:0 Forren (37), 3:0 Forren (42 11 m), 3:1 Majcen (70 11 m), 4:1 Hoseth (88). Gorica: Simčič, Modolo, Širok, Jogan, Vanin, Vetrih, Žigon (od 66. Džuzdanović), Kolenc (od 46. Enow), Johnson, Majcen, Arčon. Trener: Luigi Apolloni. Rumeni kartoni: Hussain; Žigon, Jogan, Vetrih, Majcen.

Skratka, Norvežani so vzeli ponujeno, Novogoričani pač ne. To je bil povzetek prvega polčasa, ki bi se kaj lahko končal tudi z izidom 5:4 za gostitelje. Po 3:0 pa je bilo jasno, da so novogoriške delnice krepko padle. Samozavestni Norvežani so lahko v drugem polčasu nadzirali dogajanje na igrišču, načeti Novogoričani pa so pred nadaljevanjem izstrelili vse naboje. Tudi zato, ker gostujoči trener Luigi Apolloni v zoženem izboru alternativ ni mogel opraviti rošad oziroma menjav na igrišču, tam, kjer bi bilo ob negativnem izidu to najbolj potrebno: v zvezni vrsti in napadu.

Še dobro, da se Norvežani niso pretirano naprezali v lovu na višjo zmago, Novogoričani pa so v danem razmerju sil reševali, kar se je dalo reševati. Z malo sreče bi lahko iztržili celo znosen poraz, a so Norvežani dosegli gol, ki je imel izhodišče spet v prekinitvi. Novogoričani so izvajali kot, gostitelji pa so izpeljali učinkovit protinapad skozi razredčene vrste gostov za končnih in verjetno neulovljivih 4:1. “Prejeli smo naivne gole, ki jih ne bi smeli. Dobro je, da smo si ustvarili priložnosti, slabo pa je, da jih nismo izkoristili. Na povratni tekmi jih bomo morali, če želimo iztržiti ugoden izid,” je pojasnil Amedej Vetrih. ALEŠ SORTA


Najbolj brano