Uroš Stanič o padcu odbojkarjev v drugo ligo

Po neuspešnih kvalifikacijah za prvoligaški obstanek je bilo na Goriškem celo nekaj govoric, da moški vrsti Go Volleya grozi razsulo, a nič od tega ne drži. Športni direktor Go Volleya Uroš Stanič zagotavlja, da bo v drugoligaške boje šla konkurenčna domača ekipa.

Športni direktor Go Volleya Uroš Stanič: “V prvo ligo se bomo 
vrnili z domačimi fanti. “ Foto: Igor Mušič
Športni direktor Go Volleya Uroš Stanič: “V prvo ligo se bomo vrnili z domačimi fanti. “ Foto: Igor Mušič

NOVA GORICA > Nekdanji odbojkar Prvačine in sedaj športni podjetnik ter športni direktor Go Volleya (skrbi za igralsko zasedbo v ženski in moški ekipi) Uroš Stanič je doživel že marsikaj hujšega, kot so novogoriški fantje letošnjo pomlad. Najprej skromne razmere v Prvačini in Renčah, kjer se je dogajal prvi del vzpona moške odbojke na Goriškem. Sledilo je nekaj zlatih letih prvačke odbojke, nato odhod glavnega pokrovitelja ter skoraj popoln zlom. Sledila je združitev z novogoriškim Go Volleyem, v katerem so ta čas dekleta močnejši del, za vsem skupaj pa stoji zanesljivi glavni pokrovitelj Gen-i.

S Staničem smo se pogovarjali v dneh, ko je postalo dokončno jasno, v kakšnih okvirih bo moška ekipa delovala v novi sezoni.

> Zakaj je bilo obdobje negotovosti tako dolgo?

“Ko smo konec marca izpadli iz prve lige zato, ker nas je v kvalifikacijah za obstanek izločil SIP Šempeter, zmagovalec dolgo časa ni vedel, ali si bo lahko privoščil igranje v prvi ligi. Medtem smo delali v obeh smereh. V upanju na vrnitev v prvo ligo zaradi morebitnega odstopa Šempetra smo preizkušali nekatere okrepitve in sestavljali proračun, preverjali pa smo tudi motiv igralcev in sponzorja za igranje v drugi ligi. Po dveh mesecih se je vse razpletlo tako, kot je prav. Šempeter je sprejel izziv prve lige, naši fantje so sklenili, da si morajo vrnitev priboriti na parketu, sponzor pa doma sestavljeno ekipo z nekaj racionalizacijami podpira.”

> Kakšni so rezi?

“Niso tako veliki, kot bi lahko bili. Še najbolj se je zmanjšal prispevek občine, kar sicer občutijo vsi športi. Imeli bomo približno 30.000 evrov manj kot lani, kar bomo zaradi pocenitve ekipe in organizacije dela ter manjših stroškov druge lige v veliki meri kompenzirali. Delo s celotno piramido selekcij domačih fantov bo teklo enako kakovostno kot doslej. Po novem bodo vsi fantje trenirali in igrali na istem mestu - v športni dvorani v Prvačini, ki ustreza drugoligaškim zahtevam.”

> Kako bo sestavljena prva ekipa?

“Vse bo domače, na čelu s trenerjem Samom Miklavcem, ki se je lani posvečal vodenju mlajših selekcij, a ekipo, ki je v glavnem zrasla pri njem, odlično pozna. Odšli so trener Jasmin Čuturič in starejši igralci - sprejemalci Andraž Paliska, Gregor Sirk in Dalibor Tomić ter bloker Gregor Basaneže. Vrzeli bodo zapolnjene z našimi mladinci, ki so v prvi ligi že igrali, vloge v moštvu pa bodo povsem razdeljene tedaj, ko bomo vedeli, v kolikšnem obsegu lahko računamo na naše študente v Ljubljani in Mariboru.”

Ženski del Go Volleya ima po četrtem mestu članic v DP ambiciozne prvoligaške načrte. Sestavljanje ekipe še teče in naj bi bilo končano ta mesec. Doslej so znani le odhodi. V novi sezoni ne bo več blokerke in napdalke Tine Grudina (Calcit), organizatorje Antonije Jurić in uspešne trenerke Majde Čičić, ki se umika iz osebnih razlogov, a bo za manj zahtevno delo še na voljo klubu.

> Obrise prve postave pa verjetno že imate ...

“Glede na doslej znano bo prvi organizator Jani Godnič, ob njem pa bosta še študenta Jani Konjedic in Rok Krašna. Na položaju libera je tu mladi reprezentant Jan Gašparin, na voljo pa bo še Mark Maraž. Osnovna sprejemalca bosta kadetski reprezentant Matic Vrtovec in Žan Marc, pomagal pa bo še Alan Vidmar. V napadu bo Tilen Križanič, v bloku pa bodo Danijel Filiputti, Jakob Kavčič in Jan Markič. Filiputti bo po potrebi tudi napadalec. Upamo, da bomo iz našega okolja pridobili še dva odbojkarja. Pogovarjamo se o vrnitvi Luke Jerončiča, ki je v času študija igral v Ljubljani. Verjetno bo prišlo še do kakšnega prestopa iz Salonita, ki ima visoke prvoligaške cilje in kjer si bo kdo od rezervistov morda bolj želel več igranja na nižji ravni kot pa čakanja na klopi na višji.”

V moškem delu Go Volleya štirje trenerji skrbijo za več kot 100 mladih. Resni tekmovalni cilji so povezani sz starejšimi dečki, ki so bili sedmi v DP, kadeti so bili deseti, mladinsci pa četrti. Pri mlajših dečkih je cilj predvsem množičnost. Otroci se bodo poleti lahko izpopolnjevali v odbojki na mivki na igriščih v Prvačini, avgusta pa jim bo na voljo tradicionalni tabor na Krku.

> Ali se lahko s takšno ekipo kmalu vrnete v prvo ligo?

“Ta čas je še prezgodaj reči kaj zelo tehtnega o tem, kakšna bodo razmerja moči v drugi ligi, ker je v tem obdobju v ekipah okoli Ljubljane in Maribora še precej igralskega prometa. Ne bomo šli z glavo skozi zid. Na temeljih domače ekipe in z vzdržnim proračunom se želimo vrniti v dveh ali treh letih, če pa se bo priložnost ponudila prej, jo bomo zgrabili. Temelji so postavljeni. Fantje imajo dolgoročne pogodbe, glavni pokrovitelj pa je korekten. Čaka nas trdo delo, saj so bile že letos vodilne štiri drugoligaške ekipe povsem primerljive z zadnjimi štirimi v prvi.”

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano