Univerzitetno prvenstvo v košarki: večeri so rezervirani za Primorce (foto)

13. EUCB se je uradno pričel v soboto, ko je bil poleg nastanitev 28 ekip in ostalih udeležencev v ospredju žreb, ki je bil opravljen na atraktivni lokaciji v koprski Pretorski palači. Včeraj se je že začel tekmovalni program, zvečer je bila svečana otvoritev prvenstva.

 Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Domača Univerza na Primorskem je, sodeč po prvih vtisih s treningov, imela srečo, saj se bo v skupini A borila z estonskimi, romunskimi in francoskimi kolegi. Seveda je za resnejše napovedi še prezgodaj, toda košarkarji Univerze na Primorskem so se pri žrebu vsaj izognili Rusom, Srbom in Hrvatom, ki običajno veljajo za favorite na tovrstnih prvenstvih. Predvčerajšnjim so se v turističnem kompleksu ankaranske Adrie nastanile vse ekipe z izjemo Rečanov. Slednji so od doma pripotovali neposredno na nedeljsko tekmo proti turški Univerzi Fatih, a se jim to ni obrestovalo, saj so po vzpodbudnem začetku v končnici popustili ter izgubili s 78:88.

S tekmovalnim programom so že včeraj zjutraj prva začela dekleta. Poljakinje iz Varšave so bile z 72:47 gladko boljše od romunske Albe Iulie, Rusinje iz sibirskega Surguta pa so odpravile Univerzo zahodne Madžarske s še večjo razliko - bilo je kar 85:55.

“Pripotovale smo prek Moskve, Zagreba in Ljubljane, kar nam je vzelo ves dan. Malce smo še utrujene, toda vseeno smo na tekmovanje dobro pripravljene,” je povedla organizatorka ruske igre Rita Karanaeva.

Sicer je imelo še nekaj moštev klasične težave s prevozi. Ekipa moskovske državne univerze je v Milanu zgrešila vlak in potem je morala na naslednjega čakati tri ure, madžarski košarkarji iz Szombathelija pa so precej časa obstali v prometnem zamašku ob prometni nesreči. Na koncu so vendarle vsi srečno prispeli v Koper oziroma Ankaran in včeraj je bilo že odigranih predvidenih dvanajst tekem.

Od ostalih slovenskih ekip so igralci ljubljanske univerze s 95:87 porazili Bologno, Mariborčani so po pričakovanju izgubili z moskovsko univerzo Lomonosov z 72:78, dekleta iz Ljubljane pa so premagale Dunajčanke s 78:57. Pri dekletih velja omeniti še zmago Bochuma nad Tržačankami s 73:67, v moški konkurenci pa so v prvih tekmah zmagali še francoski študenti iz Strasbourga, srbski iz Niša, nemški iz Bayeroutha ter Zagrebčani, ki so odpravili ruski Sankt Peterburg s 85:65. Prvi vtis večine košarkarjev je strnil Madžar Mark Meszaros: “Spoštujemo vse nasprotnike, toda trdo smo trenirali in prav vse se še lahko zgodi.”

Po popoldanskih tekmah je bila na vrsti slavnostna otvoritev prvenstva, zato so se košarkarji po različnih poteh skozi mestno jedro podali na Titov trg. Tam je prvenstvo v vlogi gostitelja otvoril rektor Univerze na Primorskem Dragan Marušič, dobrodošlico pa so občinstvu in udeležencem podali še predstavniki Evropske univerzitetne športne zveze, Slovenske univerzitetne športne zveze, organizacijskega odbora prvenstva, Univerzitetne športne zveze Primorske ter koprske občine.

Ekipa Univerze na Primorskem je včeraj nastopila šele v zadnji večerni tekmi, drevi pa jo ob 20. uri čaka drugi dvoboj skupine A proti romunski Craiovi. Sicer organizatorji danes pričakujejo organizirane obiske 450 osnovnošolcev iz petih obalnih šol. SANDI JERMAN


Najbolj brano