Umrl je Cesare Maldini

Nekdanji nogometni igralec in trener Milana ter italijanske nogometne reprezentance Cesare Maldini je danes umrl v 85. letu starosti. Kot poročajo italijanski mediji, je Cesare Maldini umrl za posledicami srčne kapi.

Nekdanji nogometni igralec in trener Milana ter italijanske 
nogometne reprezentance Cesare Maldini je danes umrl v 85. 
letu starosti.  Foto: Vir: Wikipedia
Nekdanji nogometni igralec in trener Milana ter italijanske nogometne reprezentance Cesare Maldini je danes umrl v 85. letu starosti.  Foto: Vir: Wikipedia

TRST > Maldini se je rodil 5. februarja 1932 v Trstu, kjer je tudi začel uspešno nogometno kariero v dresu Triestine. Največje uspehe je zabeležil pri Milanu, kjer je igral med letoma 1954 in 1966 ter z ekipo osvojil štiri naslove italijanskega prvaka, leta 1963 pa tudi naslov evropskega pokalnega prvaka.

Leta 1970 se je posvetil uspešni trenerski karieri kot pomočnik trenerja v Milanu. Prav tako je bil pomočnik Enzu Bearzoti na klopi italijanske izbrane vrste, ki je leta 1982 osvojila naslov svetovnega prvaka v Španiji. Med letoma 1986 in 1996 je vodil italijansko reprezentanco do 21 let, ki je trikrat zapored osvojila naslov evropskih prvakov. V zmagovalni ekipi leta 1996 so bili med drugim Gianluigi Buffon, Fabio Cannavaro in Francesco Totti, ki so deset let kasneje v Nemčiji osvojili članski naslov svetovnih prvakov.

Cesare Maldini je na čelu ekipe A Italijo vodil na SP leta 1998 v Franciji, kjer je kapetanski trak zaupal svojemu sinu Paolu Maldiniju. Italija je takrat izpadla v četrtfinalu proti Franciji po izvajanju enajstmetrovk.

Poleg Italije je Cesare Maldini na SP vodil še reprezentanco Paragvaja na SP 2002 na Japonskem in v Južni Koreji, Paragvaj pa si je v skupini, kjer je igrala tudi Slovenija, priboril nastop v osmini finala. Tam jih je ustavila Nemčija. To je bila njegova zadnja trenerska zadolžitev, na prvenstvu 2002 je bil s 70 leti najstarejši med selektorji. Po karieri se je ukvarjal z novinarstvom kot strokovni komentator na televiziji.

STA


Najbolj brano