Umetna trava je zdaj kamen spotike

Mladinski nogometni klub (MNK) Izola ima od včeraj novega predsednika. Dosedanji prvi mož Aleš Frančeškin je na rednem občnem zboru ponudil odstop, na njegovo mesto pa so imenovali Borisa Kalška.

V izolskem klubu  so nezadovoljni, ker se igrišče z umetno 
travo ne vzdržuje redno. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
V izolskem klubu so nezadovoljni, ker se igrišče z umetno travo ne vzdržuje redno. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

IZOLA > Aleš Frančeškin pravi, da se je za odstop odločil iz osebnih razlogov, predvsem zaradi obilice dela v svojem podjetniškem poslu. Odstop je vnaprej napovedal. Boris Kalšek, upokojeni carinik iz Izole, pa je bil edini kandidat za predsedniško mesto. Frančeškin zanj pravi, da se je pripravil na vodenje nogometnega kluba in spisal “zanimiv” program. Sam je poslej podpredsednik kluba. V upravnem odboru, kjer je delo prostovoljno, pa poleg Frančeškina in Kalška po novem sedijo še David Zajec, Simon Božič in Robert Strumpf. Naloge jim bodo razdelili na seji upravnega odbora, napovedani za prihodnji teden.

Klub solidno posluje

MNK Izola v zadnjem času solidno posluje, ocenjuje Frančeškin. Osmim trenerjem plače redno izplačujejo, dolgujejo jim le nekaj plač za preteklo obdobje. Urejene razmere se odražajo tudi pri rezultatih. “Člani si prizadevajo, da bi napredovali v drugo ligo, kadeti in mladinci se trudijo ostati v prvi ligi.”

Pot članov do druge lige ne bo tako zelo preprosta. Trenutno v tretji ligi zahod za vodilnim Škou Ajdovščino zaostajajo za dve točki. Konec prvenstva morajo Izolani dočakati na prvem mestu, potem pa jih čakata še dve tekmi dodatnih kvalifikacij s prvakom tretje lige center, kjer prepričljivo vodi Zarica iz Kranja. Sezona bi se za njih končala krepko v drugi polovici junija. Članska izolska ekipa se je za uresničitev cilja pozimi precej okrepila, imajo kakovostno, izkušeno in na vseh igralnih mestih zapolnjeno zasedbo.

Aleš Frančeškin je MNK Izola vodil od julija 2012, ko je bil na skupščini izbran za predsednika. Že takrat so na skupščini za cilj postavili preboj v drugo nogometno ligo.

Igrišče povzroča poškodbe

Toda po vsega dveh tekmah so se začele pojavljati težave s poškodbami. Nekaj nogometašev je izven pogona (Finkšt, Zemljak, Godnič, Modrijan, Mihailovič, S. Gavrić) ali pa so načeti; vsi imajo bolj ali manj iste težave, pretežno s stegenskimi mišicami, ki so posledica razmer na igrišču z umetno travo, o čemer so tudi že javno preko spletne strani izrazili svoje nezadovoljstvo. “Povsem nedopustno bi bilo, da nas od boja za prvaka 3.SNL-zahod oddalji ravno domače igrišče, katerega smo bili ob prenovi še kako veseli, a ne v takem stanju,” so po nedeljski tekmi v Dekanih zapisali na spletni strani MNK Izola.

Za igrišče na stadionu je izolska občina jeseni 2013 odštela 418.500 evrov. Ker nimajo pravega stroja za “česanje” trave (ta naj bi stal “le” 20.000 evrov), jim vse bolj primanjkuje polnila podlage z granulatom in kremenčevim peskom. Zaradi tega se trava hitreje uničuje, nogometaši pa imajo velike težave s trdoto površine , ker brez polnila ni mogoče blažiti pritiskov na mišičevje ob teku in igranju nogometa. “O tem smo že obvestili upravljalca izolske športne infrastrukture, Center za kulturo, šport in prireditve, v teh dneh bomo še župana Igorja Kolenca,” je jasen Frančeškin.

MIRJANA CERIN, ROK MAVER


Najbolj brano