Ulissi najboljši na Celjski koči, Taaramäe zmagovalec dirke

Italijan Diego Ulissi, člane ekipe Lampre-Merida, je zmagovalec tretje etape kolesarske dirke Po Sloveniji, kronometra iz Celja na Celjsko kočo. Rumeno majico vodilnega je z drugim mestom ubranil Estonec Rein Taaramäe iz Katjuše, katerega do končnega uspeha loči še ena etapa, ki pa ne bi smela prinesti sprememb na vrhu.

Diego Ulissi Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Diego Ulissi Foto: Zdravko Primožič/Fpa

CELJE > Ulissi, že zmagovalec slovenske dirke, je za 16,8 km dolgo progo prekolesaril v času 28:23,70 in drugouvrščenega Estonca premagal za štiri sekunde. Tretji je bil Španec Omar Fraile (Dimension Data).

Zahtevna etapa je pričakovano močno premešala vrstni red. Start druge kraljevske etape letošnje dirke - v soboto so tekmovalci premagali 217,2 km, cilj pa je bil na Golteh - je bil v Celju na Krekovem trgu, po ravninskih 10 kilometrih pa se je začel pravi pekel. Slabih sedem kilometrov dolg vzpon na Celjsko kočo je dosegel 16-odstoten naklon, v povprečju pa 6,4-odstoten, zato so se morali kolesarji klanca lotiti s spoštovanjem, sicer so se hitro znašli v težavah. Še dodatna ovira je bila menjava koles nekaterih pred začetkom vzpona, saj s kronometerskimi kolesi ne gre kolesariti tako navkreber, kot je bilo potrebno danes.

Do zdaj je slovenska pentlja gostila le eno tovrstno vožnjo na čas, leta 2001 iz Zreč na Roglo, dolga je bila 16,5 km, dobil pa jo je Rus Faat Zakirov, ki je tistega leta tudi zmagal dirko Po Sloveniji.

Največja slovenska dirka se bo končala v nedeljo po 179,1 km v Novem mestu.

STA


Najbolj brano