Ukrajinci čvrsti v obrambi, nepredvidljivi v napadu

Kakšna ukrajinska reprezentanca bo na prvi tekmi dodatnih kvalifikacij za evropsko prvenstvo v soboto v Lvovu pričakala Slovenijo? Čvrsta in kompaktna v obrambi ter hitra v (proti)napadih, a tudi oslabljena.

Andrej Jarmolenko je nogometaš z največjo tržno vrednostjo 
(24 milijonov evrov) v ukrajinski reprezentanci.
Andrej Jarmolenko je nogometaš z največjo tržno vrednostjo (24 milijonov evrov) v ukrajinski reprezentanci. 

NOVA GORICA > Selektor slovenske reprezentance Srečko Katanec je tik pred zdajci zaradi poškodbe ostal brez Roberta Berića, ki bi bil ob vprašljivi vzdržljivosti rekonvalescenta Milivoja Novakovića za dve tekmi v štirih dneh pomemben (rezervni) adut v napadu, a tudi njegov kolega na klopi Ukrajine Mihail Fomenko ni brezskrben. Nogometaš z največjo tržno vrednostjo v taboru naših tekmecev in najboljši ukrajinski strelec v rednem delu kvalifikacij Andrej Jarmolenko naj bi bil nared. Tako kot tudi desni bočni branilec Artjom Fedeckij in vratar Andrej Pjatov, ki so zaradi manjših poškodb izpustili uvodne reprezentančne treninge.

Jarmolenko, Fedeckij in Pjatov so standardni člani udarne zasedbe, ki se bo vsaj na sobotni tekmi s Slovenijo predvidoma zanesla na igralno postavitev 4-2-3-1. V njej se zrcalita tudi selektorjeva nogometna opredelitev in značaj. Fomenko, ki je v igralskih časih kot obrambni člen sredi 70. let zbral tudi 24 nastopov v dresu Sovjetske zveze, stavi na kompaktnost moštva, v katerem je vsaj pet, če ne celo šest defenzivno usmerjenih nogometašev. Ukrajinska moč torej izhaja iz obrambe. Slovenski tekmeci so na desetih tekmah rednega dela kvalifikacij prejeli vsega štiri zadetke. Fomenko bo zaradi kazni na prvi tekmi pogrešal dva pomembna člena. Izkušenega Aleksandra Kučerja bo na štoperskem položaju bržkone zamenjal velikan kijevskega Dinama Jevgen Hačeridi, ki je visok 198 centimetrov.

Bolj kočljiv za selektorja Fomenka utegne biti izbor na sredini igrišča. Taras Stepanenko je bil doslej domala nezamenljiv na položaju enega od dveh zadnjih zveznih igralcev. Nanj bo Fomenko lahko računal na povratni tekmi v Mariboru, tudi sicer pa ima v defenzivnem delu ekipe dovolj opcij. V sili razmer bi lahko aktiviral tudi veterana in s 140 nastopi za reprezentanco najbolj izkušenega Anatolija Timoščuka. Precej bolj utegne pogrešati Ruslana Rotana, ki bo zaradi poškodbe predvidoma izpustil tudi torkov obračun v Ljudskem vrtu. Rotlan je glavni povezovalec oziroma ideolog ukrajinske igre. Z natančnim izvajanjem prostih strelov pa je dal pomembno razsežnost tudi ukrajinskemu napadu, ki v rednem delu kvalifikacij ni blestel.

Drevi bo na sporedu prvi od štirih dvobojev dodatnih kvalifikacij za evropsko prvenstvo. V Oslu se bosta pomerili Norveška in Madžarska. Še bolj vroče bo jutri na tribunah v Zenici, kjer bo Bosna in Hercegovina gostila Republiko Irsko. Poleg Ukrajine in Slovenije pa se bosta v soboto v skandinavskem obračunu v Stockholmu udarili še Švedska in Danska.

Proti Španiji in Slovaški, ki sta se iz skupine C neposredno prebili na evropsko prvenstvo, Ukrajinci na štirih tekmah niso dosegli niti gola. Prave zamenjave za Rotana Fomenko nima, morda bi ga lahko nadomestil Sergej Ribalka. V vsakem primeru pa bo v napadu največ odvisno od nepredvidljivosti in udarnosti ofenzivnih zveznih igralcev oziroma krilnih napadalcev Jarmolenka in Jevgena Konopljanke, ki je na odprtem igrišču, oziroma v igri ena na ena, praktično nezaustavljiv. Na srečo Ukrajinci nimajo napadalca kova Andreja Ševčenka, ki bi učinkovito zaključeval številne asistence in uporabne podaje.

Ukrajinski izkoristek strelov proti vratom ni zavidljiv, Fomenko pa se nadeja, da je na zadnjih reprezentančnih tekmah našel moža, ki bo zapolnil to vrzel. Vloga klasičnega napadalca v udarni enajsterici naj bi pripadla 26-letnemu Artemu Kravecu, ki je imel v preteklosti precej smole s poškodbami, v letošnji sezoni pa je ujel strelski niz pri kijevskem Dinamu. Druga opcija je izkušeni Jevgenij Seleznjov.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano