Uefa kaznovala Maribor zaradi rasizma

Evropska nogometna zveza je zaradi rasističnega obnašanja gledalcev kaznovala štiri evropske klube, med njimi tudi Maribor. Za kazen bodo morali Štajerci na naslednji evropski tekmi zapreti del tribun.

 Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Foto: Tomaž Primožič/Fpa

NYON > Kazen se nanaša na drugi krog kvalifikacij za ligo prvakov. Maribor je 23. julija v Ljudskem vrtu gostil Zrinjski iz Mostarja in se po zmagi z 2:0 uvrstil v nadaljnje tekmovanje.

Na tekmi je prišlo do nekaj neredov na tribunah. Na severni strani stadiona so se gostujoči navijači stepli med seboj. Policisti so šest kršiteljev pridržali in jim izdali plačilne naloge. Na istem delu tribune sta nato dva gostujoča navijača prižgala bakli, po koncu tekme, ko so se igralci Zrinjskega v spremstvu policistov vračali proti Ptuju, pa so neznanci z nadvoza na Koroškem mostu v Mariboru metali kamenje v avtobus in pri tem poškodovali steklo.

Na kazen so se že odzvali v mariborskem taboru. "Zaradi majhnega znaka, ki se je pojavil na južni tribuni in je po navedbah v poročilu delegata skrival v ozadju keltski križ ter dobil oznako rasistične vsebine, je predviden ukrep o delnem zaprtju stadiona na naslednji domači evropski tekmi. Krovno nogometno organizacijo smo zaprosili za temeljito obrazložitev kazni, v pritožbenem roku pa bomo podali pritožbo, saj nismo mnenja, da gre za rasistični izpad, ob tem pa je bil znak po posredovanju tudi umaknjen. NK Maribor ni bil nikdar v zgodovini označen za rasističnega, isto velja za navijaško skupino, ki se ni ponašala s tem početjem ali bila rasistično naravnana," so pri Mariboru zapisali v sporočilu za javnost.

Poleg Maribora je Uefa kaznovala še Steauo iz Bukarešte, madžarski Debrecen in klub Čikura Sačkere iz Gruzije. Uefa je v zadnjem letu močno poostrila nadzor nad prekrški povezanimi v rasizmom na nogometnih stadionih. V svojem pravilniku ima zapisano, "da vsakršna oblika rasizma pomeni hudo kršitev disciplinskega pravilnika in je kaznovana z ostrimi sankcijami".

"O tem, kaj pomeni kazen glede razpoložljive kapacitete Ljudskega vrta na naslednji evropski tekmi, bomo lahko sporočili po vseh pridobljenih informacijah. Kot je razbrati iz dopisa Uefe, nam sledi delna zapora južne tribune. Medtem pa smo dobili tudi obvestilo o organizacijskem vidiku tekme z Maccabijem v Ljudskem vrtu. S strani Uefe je bila označena z visoko oceno, takšno poročilo sta oddala delegat in posebni odposlanec Uefe na tej tekmi (Security Officer). V pridobljenih obrazložitvah smo bili pohvaljeni za odlično organizacijo v težki situaciji," so še zapisali Štajerci.

STA


Najbolj brano