Ubraniti se in zadeti

Nogometaše Gorice po derbijih z Mariborom in Olimpijo ne čaka danes nič lažja preizkušnja. V marsikaterem pogledu bo gostovanje pri velenjskem Rudarju v 11. prvenstvenem krogu še zahtevnejše.

Novogoričani (v modrih dresih) bodo priložnosti proti Rudarju 
iskali tudi v zračnih dvobojih.  Foto: Jure Batagelj
Novogoričani (v modrih dresih) bodo priložnosti proti Rudarju iskali tudi v zračnih dvobojih.  Foto: Jure Batagelj

NOVA GORICA > Medsebojni ligaški dvoboji na stadionu Ob Jezeru v zadnjih letih niso prinesli veliko veselja v novogoriški tabor. Izjema je bil obračun preteklega prvenstva. Po kopici trenerskih rošad se je na klop vrnil Miran Srebrnič, ki je v Velenju s svojimi izbranci začel pozitiven niz, ki je Gorico popeljal do obstanka. Zmaga v Velenju, kot se je izkazalo ob koncu rednega dela, rezultatsko sicer ni pomenila veliko, saj so Novogoričani vendarle morali v dodatne kvalifikacije, a je pomenila svojevrstno prelomnico in kažipot za naprej. Ob tem lahko nekaj vzporednic povlečemo tudi s prvo medsebojno tekmo Novogoričanov in Velenjčanov v letošnji sezoni.

Gorica je imela zavoljo negotovega položaja v klubu težaven uvod v novo sezono, ki jo je začela s prvenstvenim porazom 1:4 pri Olimpiji. Sledila je prva tekma v športnem parku z Velenjčani, ki je bila prava odskočna deska za to, kar se je zgodilo. Domača zmaga je imela mnogokratne učinke, ki so se pokazali v nadaljevanju poletne sezone. Sprožila je rezultatski plaz in pošteno segrela nogometno ozračje v Novi Gorici, kar sta potrdila obračuna z Mariborom in Olimpijo. Niz sedmih zaporednih zmag je sicer končan, kar ni nujno slabo. Novogoričani so spet v realnih okvirih, kjer jih v vsaki tekmi čaka rudarska bitka za točke. To še posebej velja za dvoboj v Velenju.

Rudar, ki se je pred novo sezono prav tako boril za preživetje, je po treh porazih dvignil rezultatsko krivuljo. V naslednjih sedmih tekmah je osvojil deset točk, predvsem pa je doživel le en poraz, in sicer v Ljubljani pri Olimpiji, ki je v svojem letošnjem slogu tekmecu natresla pet golov. Na preostalih šestih prvenstvenih dvobojih so Velenjčani prejeli le dva gola, pri čemer so tudi proti Mariborčanom ohranili mrežo nedotaknjeno. Dobremu velenjskemu izkupičku lahko prištejemo tudi napredovanje v četrtfinale pokalnega tekmovanja, kjer so po zaostanku z 0:2 v 2. krogu uprizorili zmagoviti zasuk proti Krki.

Jernej Javornik, ki ima od aktualnih trenerjev v 1. SNL najdaljši neprekinjen staž na klopi ene ekipe, je očitno sestavil solidno zasedbo brez izstopajočih posameznikov in izrazitih strelcev. Luka Prašnikar je v rubriki golov ostal pri številki štiri, ki jo je dosegel v 5. krogu, najboljši strelec 1. SNL v sezoni 2013/14 Mate Eterović je bil več na seznamu poškodovanih kot na igrišču ... Velenjčani tako štirikrat v tej prvenstveni sezoni niso zatresli mreže tekmeca. Novogoričanom se je to prvič primerilo v prejšnjem krogu, a se Srebrnič predvsem nadeja, da bodo njegovi izbranci ohranili potrebno obrambno zbranost. “Če bomo ponovili pristop z dvoboja proti Olimpiji in si ustvarjali priložnosti, bodo prišli tudi goli in se bo izid spet zasukal v naš prid. Gotovo pa nas z Rudarjem čaka zahtevna tekma,” je povedal Srebrnič. Danes ne bo mogel računati na poškodovanega Miho Gregoriča, načet pa je tudi kapetan Alen Jogan.ALEŠ SORTA


Najbolj brano