Turnir, kot ga še ni bilo

Na današnja polfinalna para Nemčija : Norveška in Španija : Hrvaška pred začetkom evropskega prvenstva v rokometu bržkone ni stavil nihče. Eno je gotovo. Po desetih letih ter prevladi Francije oziroma Danske bomo dobili novega prvaka stare celine.

Hrvaški rokometaši (v modrih dresih) so v sredo šokirali 
Poljake. Kako bo drevi s Španci? Foto: Ehf
Hrvaški rokometaši (v modrih dresih) so v sredo šokirali Poljake. Kako bo drevi s Španci? Foto: Ehf

KRAKOV > Tekmovalni sistem, kakovostna zgoščenost kakor tudi olimpijsko leto so poskrbeli za nepredvidljivost zaključnega turnirja. Tako razburljivega in izenačenega evropskega prvenstva (EP) ni bilo že lep čas. Resda sta se v polfinalu znašli reprezentanci iz tako imenovane velike četverice svetovnega rokometa, a kdo bi si mislil, da se bo v boj za medalje vmešala pred zadnjim skupinskim krogom že domala odpisana Hrvaška.

Razplet evropskega prvenstva bodo z zanimanjem pospremili tudi v slovenski reprezentanci. Če bodo Norvežani šli do konca oziroma osvojili zlato medaljo, potem Slovenijo čaka lažja pot do olimpijskih iger. V štiričlanski kvalifikacijski skupini bi imeli le enega evropskega tekmeca, sicer dva. Slovenski rokometaši bodo v nedeljo izvedeli tudi za tekmeca v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo.

Edini, ki so potrdili papirnate napovedi, so bili Španci, a ne toliko na igrišču. Vsi njihovi dvoboji so postregli z negotovim razpletom. Ne nazadnje jim je točko odščipnila tudi Slovenija, ki ji je lahko v tolažbo, da sta se v izločilne dvoboje prebili kar dve reprezentanci, s katerimi so se izbranci Veselina Vujovića pomerili v uvodnem skupinskem delu. Že tako zdesetkana Nemčija, ki je med turnirjem zaradi poškodb izgubila tudi Christiana Dissingerja in Steffena Weinholda je edina z naslovom evropske prvakinje. Norveška še nima medalje na velikih tekmovanjih, tako kot na EP na Poljskem ni več neporaženih reprezentanc.

> Nemčija : Norveška (18.30) Nikoli ne odpiši nemških rokometašev. Krilatice, ki je pred tremi desetletji veljala za nepopustljivi nogometni elf, so izbranci Dagurja Sigurdssona dvignili na višjo raven. Nekateri so jim napovedovali slovo že po prvem skupinskem delu, porazu s Španijo na začetku EP pa je sledilo pet zmag. Po drugi strani nimajo Norvežani, ki so se po treh letih vrnili na veliko tekmovanje, nič šibkejših argumentov. Selektor Christan Berge jim je vcepil borbeni duh, in Vikingi so ugnali tako Hrvaško, Poljsko in nazadnje v tekmi za biti ali ne biti še branilce naslova, Francijo. Norvežani so imeli vedno dobra krila in krožne napadalce, tokrat pa je uravnotežena tudi zunanja vrsta, ki pod taktirko komaj 20-letnega Sandra Sagosna nikoli ne izgubi rdeče niti v igri. Če bodo tudi vratarji imeli svoj dan ...

> Španija : Hrvaška (21) Hrvati so razstavili Poljake na prafaktorje in sedmič zapored napredovali v polfinale EP, kar ni uspelo še nobeni reprezentanci. Čudež iz Međugorja je podvig svojih izbrancev poimenoval selektor Željko Babić. Ni se veliko zmotil. Rokometni Jose Mourinho osuplja z izjavami in tudi potezami na igrišču. Enega od junakov, vratarja Ivana Stevanovića, ki je zamenjal sicer standardnega Mirka Alilovića, so naši južni sosedje predlagali predlagali kar za novega obrambnega ministra v hrvaški vladi. Po drugi strani imajo Španci morda najmočnejšo varovalko v golu, Arpada Šterbika. Izbranci Manola Cadenasa za razliko od preostalih polfinalistov na nobeni tekmi niso blesteli. Morda pa velja tu poiskati španske rezerve tako kot na dolgi klopi, ki so jo s pridom koristili v zahtevnem turnirskem sistemu. Glavno vprašanje pa je, ali bodo Hrvati leteli na krilih zmage nad Poljaki, ali jih bodo Španci umirili po francoskem receptu.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano