Turk pred Humarjem

Idrijčan Rok Turk (peugeot 208 R 5) je dobil največji slovenski reli sezone - sobotni reli Saturnus v Velenju. Njegov someščan, državni prvak Aleks Humar, je bil drugi v razvrstitvi za državno prvenstvo.

Clio Aleksa Humarja (desno)  v Velenju ni bil kos sodobnejšemu  peugeotu Roka Turka (za njim).

 Foto: Igor Mušič
Clio Aleksa Humarja (desno) v Velenju ni bil kos sodobnejšemu peugeotu Roka Turka (za njim).  Foto: Igor Mušič

VELENJE > Druga dirka sezone državnega prvenstva je bila v resnici reli Saturnus, ki se je zaradi pomanjkanja denarja v Ljubljani preselil v Velenje. Dirka je štela tudi za evropski pokal. Zmagovalec je postal Rok Turk, ki je po 16 hitrostnih preizkušnjah in 150 kilometrih premagal vse - tudi solidno hrvaško, avstrijsko in nemško konkurenco. Absolutno drugi čas je s 40 sekundami zaostanka dosegel Hrvat Juraj Šebalj (mitsubishi lancer EVO IX), tretji (in drugi v konkurenci za DP) pa je bil Aleks Humar (renault clio R3T), ki je za Turkom zaostal za minuto in 45 sekund. Ob Turku in Humarju je izjemen dan Idrijčanov, ki so bili najboljši Slovenci na dirki, z absolutno devetim mestom dopolnil Darko Peljhan. (mitsubishi lancer EVO X) .

Dodati velja, da je Turk s sovoznico Blanko Kacin tekmoval z dirkalnikom najvišjega razreda, kakršnega v slovenskem prvenstvu še ni bilo. Tekmeci so imeli na voljo starejšo in manj zmogljivo tehniko. Vozilo razreda R5 ima ob sodobni motorni tehniki (1,6 litrski turbo motor z 280 konjskimi močmi) tudi prvorazredni prenos moči s sekvenčnim menjalnikom in štirikolesnim pogonom. Prihod takšnega avtomobila na slovenske ceste je plod dobrega sodelovanja Turka s podjetji Peugeot Sport, Peugeot Slovenija, Peugeot financiranje, Total in z matično Zvezo za avtošport Slovenije AŠ 2005. Za Turka, ki je zadnje čase dirkal v tujini, je bila to prva zmaga v državnem prvenstvu. Nad avtom in nad razpletom je bil navdušen: “To je pravi dirkalnik najvišjega razreda. Pospeški so res izjemni, delovanje podvozja je impresivno. V uvodnih kilometrih sem se še privajal, potem pa iz ovinka v ovinek bolj užival. Dobro sodelovanje vseh, ki so sodelovali v projektu avtomobila R 5 in odličen rezultat so mi v veliko veselje.”

Naslednji reli za DP bo v Železnikih v začetku julija.

STA, IM


Najbolj brano