Tudi za svetovne velikane bo pot do končnice trnova

Le Švedska in Francija sta si v spodnjem delu žreba že priigrali vozovnico za osmino finala po 3. krogu svetovnega prvenstva. Do konca skupinskih obračunov in nato v izločilnih dvobojih se obeta še zelo zanimiv razplet.

Peter Ljubič (levo) in Nenad Krstić sta sodila napete dvoboje v dosedanjem delu svetovnega prvenstva.  Foto: Denis Sabadin
Peter Ljubič (levo) in Nenad Krstić sta sodila napete dvoboje v dosedanjem delu svetovnega prvenstva.  Foto: Denis Sabadin

DOHA > >Po splošni oceni sta skupini C in D, ki se križata v osmini finala, močnejši kot zgornji A in B. Kazalcev, ki govorijo v prid temu dejstvu, je več. Prvi je ta, da sta se v spodnjem delu žreba našli obe posebni povabljenki iz Evrope. Islandija je v torek v skupini C odščipnila točko aktualnim olimpijskim in evropskim prvakom Francozom vodilna ekipa skupine D Nemčija pa je remizirala z Dansko. Točko je evropskim in svetovnim podprvakom že za uvod odščipnila zelo konkurenčna Argentina, ki je nato tesno izgubila s Poljsko.

Švedski zid

V skupini C je neugoden Egipt, ki uživa najbolj številčno in glasno podporo na tem svetovnem prvenstvu (SP). V 3. krogu so z zmago nad Češko z veliko verjetnostjo naredili odločilen korak proti osmini finala. Eden najboljših rokometašev na svetu Filip Jicha ne more opraviti vsega sam, Čehe pa lahko vodi v osmino finala le še sanjski razplet.

Skupina C, vrstni red - Švedska 6, Francija 5, Egipt 4, Islandija 3, Češka in Alžirija 0; pari 4. kroga - Švedska : Egipt, Alžirija : Francija, Islandija : Češka.

Danes morajo najprej ugnati Islandijo, v zadnjem krogu pa ob predvideni zmagi nad zadnjeuvrščeno Alžirijo računati še na pomoč Egipčanov, ki se bodo soočili prav z Islandci.

O prvem mestu v skupini bo bržkone odločal sobotni obračun zadnjega kroga med Švedsko in Francijo. Švedi so doslej pustili najmočnejši vtis na SP. Zastrašujoče deluje zlasti domala neprebojna obramba. Na prvih treh tekmah so igraje ugnali Islandijo, Češko in Alžirijo, ki so v treh dvobojih s Švedi skupno dosegle 57 golov, kar je v sodobnem rokometu redek pojav. Pravo moč Vikingov bo moč oceniti šele v izločilnih dvobojih. Tako kot tudi stanje pri Francozih, kjer je selektor Claude Onesta razrešil kapetanskih dolžnosti Jeroma Fernandeza in imenoval Nikolo Karabatića. Po vrnitvi Daniela Narcissa bo v izločilnih dvobojih tudi moč videti, koliko na tem SP pogrešajo letečega Luca Abaloja.

V skupini D se lahko zgodi še vse. Jasno pa je, da si je vozovnico za osmino finala že zagotovil nemški novi val, ki bo v zadnjem krogu gotovo ugnal nemočno Savdsko Arabijo. Zelo blizu preboja v osmino finala je tudi Poljska, ki jo obračun s Savdijci čaka danes. Za tretje vozovnico dobro kaže tudi Dancem, ki bi tudi v primeru današnjega spodrsljaja z Rusijo v soboto imeli še popravni izpit.

Skupina D, vrstni red - Nemčija 5, Danska, Poljska 4, Argentina 3, Rusija 2, Savdska Arabija 0; pari 4. kroga - Nemčija : Argentina, Poljska : Savdska Arabija, Rusija : Danska.

Najverjetneje bo o četrtem potniku v osmino finala odločal obračun zadnjega kroga med Rusijo in Argentino.

Kozinca v ognju

Skupina D je postregla tudi z največ negotovimi razpleti. Z izjemo treh dvobojev Savdske Arabije se je kar pet od šestih obračunov končalo z minimalno razliko enega gola ali z neodločenim izidom. Le dvoboj Poljske in Nemčije se je razpletel s tremi zadetki prednost v korist Nemcev. Skupina D je tako upravičila naziv najbolj izenačene. Dva dvoboja te skupine s srhljivim razpletom sta sodila tudi Peter Ljubič in Nenad Krstić, ki sta zaradi vpletenosti slovenske reprezentance, delegirana za dvoboje v spodnjem delu žreba.

Za uvod sta kozinska sodnika delila pravico na obračunu 1. kroga med Dansko in Argentino, ki sta si razdelila točki. Z napetim razvojem dogodkov pa je postregel tudi torkov dvoboj Poljske in Rusije, ki se je razpletel z minimalno zmago Poljakov. Krstić in Ljubič, sta po splošnem mnenju zelo dobro opravila svoje delo, sodila pa sta tudi vroč obračun Egipta in Francije v skupini C. ASO


Najbolj brano