Tudi september bo še vroč

Razpleti nedeljskih tekem skupine E kvalifikacij za evropsko prvenstvo v nogometu niso osrečili privržencev slovenske reprezentance. Favoriti so zmagali, dvoboja v ljubljanskih Stožicah in litovski Vilni, kjer so tesno slavili Švicarji, pa bi se kaj lahko razpletla tudi drugače.

Kakšni so obeti slovenske reprezentance v nadaljevanju 
kvalifikacij? Foto: STA
Kakšni so obeti slovenske reprezentance v nadaljevanju kvalifikacij? Foto: STA

NOVA GORICA > Poraz z Angleži ni usodno pokvaril izhodišč slovenske reprezentance v boju za drugo mesto v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo (EP), je pa Sloveniji vsaj na papirju otežil pot do svetovnega prvenstva (SP) v Rusiji leta 2018. Slovenija bo namreč pred žrebom, ki bo 25. julija v Sankt Peterburgu, uvrščena v četrti kakovostni boben, kjer so denimo še Ferski otoki, Estonija in Črna gora. Pri tem ne gre zanemariti niti dejstva, da bo stara celina na SP še naprej zastopana s 13 reprezentancami. Po razširitvi formata pa se jih bo na evropsko prvenstvo v Francijo leta 2016 uvrstilo 24.

V kvalifikacijah za evropsko prvenstvo so bile v nedeljo aktivne še reprezentance v dveh skupinah. Slovaška je po šestih krogih ob Angliji še edina izbrana vrsta s polnim izkupičkom 18 točk. V skupini C so Slovaki z 2:1 doma ugnali Makedonce. Branilka naslova Španija (15 točk) je v gosteh z 1:0 porazila Belorusijo. Pričakovano zmago s 3:0 proti Luksemburgu pa je doma zabeležila Ukrajina (12). V skupini G svojo pot proti Franciji nadaljuje Avstrija (16), ki je v gosteh z 1:0 premagala Rusijo (8). Na drugem mestu se je utrdila Švedska (12), ki je doma s 3:1 ugnala Črno goro.

Mesec odločitve

Za razvoj dogodkov v skupini E kvalifikacij za EP bo bržkone odločilen septembrski termin, ko bosta na sporedu sedmi in osmi krog. Slovenijo najprej čaka gostovanje v Švici, tri dni kasneje, 8. septembra, pa še domača tekma z Estonijo v Ljudskem vrtu. Istočasno bo tudi obračun Anglije in Švice na Wembleyju. Takrat utegne že biti jasna razvrstitev od prvega do tretjega mesta. Spomnimo: prvouvrščeni reprezentanci iz devetih kvalifikacijskih skupin se neposredna prebijeta na evropsko prvenstvo 2016, v Francijo pa potuje tudi najboljša tretjeuvrščena izbrana vrsta. Preostalih osem mora v dodatne kvalifikacije.

Prvo mesto in ena vozovnica za evropsko prvenstvo v skupini E sta oddana Angliji, ki je v nedeljo v Stožicah prevladovala na igrišču, pri tem pa pokazala tudi ranljivost. Ne nazadnje ji je slovenska vrsta zabila dva zadetka iz dveh priložnosti in pol, kar proti reprezentanci, ki ji v prvi polovici kvalifikacij tekmeci niso zatresli mreže, pomeni vrhunski učinek. Po drugi strani so izbranci Srečka Katanca prejeli tri zadetke, Angleži pa so si priigrali še kopico priložnosti. Pri tem ne gre pozabiti, da selektor Roy Hodgson ni mogel računati na najboljšega strelca kvalifikacij Dannyja Wellbecka, njegov učinek pa je nadomestil njegov soigralec iz Arsenala Jack Wilshere, ki je dosegel prva gola v reprezentančnem dresu. Obrambna postavitev Slovenije je bila daleč od neprebojne. Če pa so gostitelji izgubili žogo na sredini igrišča, je praviloma sledila kazen.

Izkušnje zmagujejo

Angleži imajo prodorne igralce, ki iščejo globino, za razliko od Švicarjev. Naslednji tekmeci morda premorejo še več igrivosti, a niso tako udarni v zaključkih. Slovenijo čakata septembra povsem različna dvoboja. V Švici bodo gostitelji napadalni, v Mariboru bo Slovenija morala prebiti estonski blok, s katerim je imela pred letom dni precejšnje težave tudi Anglija.

Septembrska dvoboja pa bosta še po nečem posebna. Tako zaradi dvojnega razporeda, v katerem bo bistveno manj časa za priprave na posameznega tekmeca, kot zavoljo termina ob začetku sezone. Kaj lahko se zgodi, da pri nekaterih reprezentantih klubski status še ne bo urejen.

Skupina E, 6. krog - Slovenija : Anglija 2:3, Litva (član Gorice v pretekli sezoni Vykintas Slivka je igral do 78. minute): Švica 1:2, Estonija : San Marino 1:0; vrstni red - Anglija 18, Švica 12, Slovenija 9, Estonija 7, Litva 6, San Marino 1; pari 7. kroga (5. september) - Švica : Slovenija, Estonija : Litva, San Marino : Anglija.

Ne gre niti spregledati, da nosilci igre reprezentance niso več najmlajši, dinamika vključevanja svežih moči in nogometni pogledi selektorja Srečka Katanca pa ne obetajo skorajšnjega pomlajevanja. Po drugi strani je res, da zabijajo gole oziroma prinašajo točke reprezentančni senatorji. Milivoje Novaković je pri 36. letih dosegel svoj 30. zadetek v reprezentanci in to ne proti komurkoli. Gol Angležem je zabil tudi Nejc Pečnik, ki bo kmalu dopolnil 30 let. Takšno pa je tudi starostno povprečje slovenske izbrane vrste.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano