Tudi s pomladitvijo

November prinaša tudi kvalifikacije za mednarodna košarkarska tekmovanja po novem formatu, ki sicer ni novost in je podoben ostalim kvalifikacijam v ekipnih športih, a je spričo razdeljenosti košarkarskega gibanja postal kamen spotike.

 Američanka Shante Evans (desno v zelenem dresu)  je  
Anthony Randolph ženske izbrane vrste in bo za Slovenijo 
igrala tudi v kvalifikacijah.  Foto: MARTIN DIVISEK
Američanka Shante Evans (desno v zelenem dresu) je Anthony Randolph ženske izbrane vrste in bo za Slovenijo igrala tudi v kvalifikacijah.  Foto: MARTIN DIVISEK

KOPER > A to se ženske košarke, ki je tudi v mednarodnih klubskih tekmovanjih v celoti domena krovnega organizacije Fiba, skoraj ne dotika.

Moške prve tekme kvalifikacij za svetovno prvenstvo čakajo čez dva tedna, dekleta pa bodo aktivna že ta konec tedna. Tako so se članice slovenske ženske košarkarske reprezentance že zbrale v Laškem za priprave na uvodni preizkušnji v kvalifikacijah za naslednje evropsko prvenstvo, ki bo leta 2019 v Latviji in Srbiji. Kapetanski trak bo po reprezentančni upokojitvi Maje Erkić nosila prva zvezdnica ekipe Nika Barič. Po EP sta se poslovili še Sandra Piršič in Živa Zdolšek.

Košarkarska zveza Slovenije bo vsem navijačem, ki so reprezentanco spodbujali na evropskem prvenstvu, omogočila nižjo ceno vstopnic. Do 13. novembra bodo lahko s preslikavo vstopnice s tekme slovenske reprezentance na EP 2017 kupili vstopnico za Belorusijo za deset evrov.

Reprezentanci, ki bo v soboto gostovala v Romuniji, štiri dni kasneje pa se bo v Celju pomerila s Finsko, so se v primerjavi z evropskim prvenstvom junija na Češkem pridružile Zala Friškovec,Maruša Seničar in Aleksandra Krošelj. Primorske barve bosta kot na prvenstvu stare celine zastopali Tina Jakovina (Pecsi) in Tina Trebec (Fribourg). Slovenija ima v skupini E za tekmeca še Francijo, nastop na EP pa si bodo zagotovile zmagovalke vseh osmih skupin ter šest drugouvrščenih ekip.

“Tako strokovni štab kot igralke smo komaj čakali, da se ponovno zberemo in začnemo s pripravami. Pred nami je novo kvalifikacijsko obdobje in novi izzivi. Vzdušje v ekipi je zelo dobro, veseli nas tudi dejstvo, da so dekleta zdrava in v dobri formi. Pomembno je, da ostanemo skromni in ohranjamo miselnost, ki nas je krasila v prejšnjih kvalifikacijah in na evropskem prvenstvu. Pred nami so pomembni dnevi, ko se bomo skušali čim bolje pripraviti na prvo tekmo proti reprezentanci Romunije,” pravi selektor Grgić.

V vodstvu reprezentance je vmes prišlo do spremembe, saj ni več zraven Alenke Škreblin, ki je na KZS po novem organizatorka dogodkov. Funkcijo direktorja ženske ekipe je prevzel Matej Likar, ki opravlja to nalogo tudi v moški reprezentanci. Slednjo konec meseca čakata prvi tekmi v na novo uvedenih kvalifikacijah za svetovno prvenstvo leta 2019 na Kitajskem. Slovenija bo 24. novembra v Stožicah gostila Belorusijo.

Tako za žensko tekmo s Finsko kot moško z Belorusijo je že mogoče kupiti vstopnice. Za dekleta v predprodaji stanejo pet evrov oziroma sedem na dan tekme, ogled tekme moške reprezentance pa velja 15 oziroma 18 evrov. RM


Najbolj brano