Tudi kolajna ni daleč

V italijanskem letovišču Darfo Boario Terme se začenja evropsko prvenstvo gorskih kolesarjev v krosu. Prvo primorsko in slovensko ime bi morala biti dvakratna evropska prvakinja Tanja Žakelj, ki se spet bliža najboljšim.

Dvakratna evropska prvakinja Tanja Žakelj se po rezultatski 
krizi vrača med najboljše. Lani je bila  na EP sedma. Foto: Igor Mušič
Dvakratna evropska prvakinja Tanja Žakelj se po rezultatski krizi vrača med najboljše. Lani je bila na EP sedma. Foto: Igor Mušič

DARFO BOARIO TERME > Najboljše evropske gorske kolesarje bo do nedelje gostilo italijansko zdravilišče Darfo Boario Terme blizu Brescie. Slovenski selektor Urban Ferenčak je sestavil šestčlansko reprezentanco. Njeno prvo ime je vsekakor evropska prvakinja iz let 2013 in 2014, članica ljubljanske profesionalne ekipe Unior Tools Tanja Žakelj. Primorka se po nekaj sušnih letih in lanskem olimpijskem vzponu spet vrača med najboljše. Na zadnjih dveh tekmah svetovnega pokala je zasedla enajsto mesto. Ob včerajšnjem prihodu na prizorišče je bila dobro razpoložena: “Nova proga, kjer še nisem tekmovala, prinaša nov izziv. Sem zdrava, časi krogov na nedavnem državnem prvenstvu so bili dobri, zaradi bližine prizorišča pa računam na opazno navijaško podporo. Moji zaostanki za najboljšim v svetovnem pokalu so se vso sezono zmanjševali. Ker v Italiji ne bo nekaterih odličnih tekmovalk iz Severne Amerike, konkurenca vendarle ne bo tako huda kot v svetovnem pokalu. Imam priložnost za dobro uvrstitev, vendar si bremena glede tega ne bom nalagala, ker so do konca sezone še priložnosti za dokazovanje na dveh tekmah svetovnega pokala in na svetovnem prvenstvu.”

Na startni listi so vse najboljše Evropejke - med drugim tudi večkratne prvakinje in nosilke evropskih odličij, Norvežanka Gunn Rita Dahle Fleesja, Nemka Sabine Spitz, Poljakinja Maja Wloszczowska in aktualna prvakinja, Švicarka Jolanda Neff. Na lanskem evropskem prvenstvu je bila Žakljeva sedma. Tja blizu sega tudi njen letošnji domet.

Tudi “jugoslovanska” štafeta

Za štafeto je bila prijavljena tudi mešana, "jugoslovanska" reprezentanca. Na trening-kampu svetovnega kolesarskega centra so od konca prejšnjega tedna gorski kolesarji in trenerji iz nekdanjih držav Jugoslavije, Hrvaške, Črne Gore, Bosne in Hercegovine, Makedonije, pa tudi San Marina, Bolgarije ... Evropska kolesarska zveza jim je ponudila, da sestavi reprezentanco za štafetno dirko, vendar je njen končni rezultat štel zunaj konkurence. “Jugoslovansko” reprezentanco so sestavljali Črnogorca Demir Mulić in Dragan Jasović, Hrvata Josip Meštrić in Marko Vujević ter Bosanec Ivan Deronja. Gre sicer za dva članska tekmovalca in tri mladince. STA

Primorsko zastopstvo bo sestavljala še odlična mladinska generacija MBK kluba SportR.si iz Črnega Vrha nad Idrijo, kjer je pot v vrhunski kros začela tudi Žakljeva. Po njenih sledeh bodo morda stopali aktualni mladinski državni prvak Matjaž Lozar, podprvak Miha Klemenčič in obetavni Matevž Govekar. Med mladinkami oziroma mlajšimi člani bosta tekmovala še Domžalčanka Vita Movrin in Kamničan Rok Naglič. Vsi so sicer še brez odmevnih dosežkov na mednarodnih prizoriščih, a bodo jutri (začetek dirke je ob 12. uri) zaradi bližine Slovenije gotovo deležni glasne podpore svojih navijačev.

Slovenija zaradi pomanjkanja izenačenih tekmovalcev ni nastopila v včerajšnjem tekmovanju petčlanskih štafet in v današnji dirki na izpadanje. Vse moči bodo usmerjene na sobotne in nedeljske preizkušnje v olimpijskem krosu. Za slovensko reprezentanco bo glavni dan nedelja ob 12. uri, ko bo na startu tudi Tanja Žakelj.

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano