Tudi brez Avč in Ajdovščine

Gospodarska kriza in strogi ter dragi predpisi klestijo tudi kolesarska tekmovanja. Med tradicionalnimi prireditelji so že omagali v Medvodah, Avčah in Ajdovščini.

V najboljših letih je dirka v Ajdovščini privabila tudi poklicne 
kolesarje na čelu z domačinom Kristijanom Korenom (v 
ospredju).

 Foto: Igor Mušič
V najboljših letih je dirka v Ajdovščini privabila tudi poklicne kolesarje na čelu z domačinom Kristijanom Korenom (v ospredju).  Foto: Igor Mušič

AJDOVŠČINA >Primorski kolesarski delavci so sezono prireditev za kategorizirane kolesarje v Izoli, Vrtojbi in na Ledinah nad Idrijo uspešno začeli, te dni pa se težave naslednjih prirediteljev vrstijo. Že ta konec tedna bi morala biti VN Medvod, a so jo Gorenjci odpovedali. Zadnji aprilski vikend je bil dolgo rezerviran za slovenski pokal v spustu v Avčah, a so se po besedah vodje organizacijskega odbora pri ŠKTD Avče Mihe Jakopiča po tem, ko so lani finančno komaj preživeli, odločili, da letos dirke ne bo.

Minuli petek je “padla” še tretja spomladanska prireditev. KK Castra je odpovedal dirko za Kriterij slovenskih mest, ki bi morala biti 9. maja v Ajdovščini. Predsednik kluba Klavdij Brecelj je okoliščine pojasnil: “Ocenili smo, da vseh postopkov, potrebnih za izpeljavo tekme, ne bomo uspeli pravočasno pripraviti. Občina Ajdovščina je pokazala premajhen interes za pomoč pri izdaji dovoljenj in pri sofinanciranju prireditve. Tudi merila za sofinanciranje so - glede na različno naravo športnih, neprofitnih, zabavnih in komercialnih prireditev - neustrezna. Doslej so pri pripravi elaborata o zaporah cest pomagala podjetja in pokrovitelji. Ker se je dirk udeleževalo več tekmovalcev, smo dobili tudi več startnin in laže zbrali denar za prireditev. V novih okoliščinah, ko je manj kolesarjev in sponzorskega denarja ter moramo zagotoviti še elaborat, tega sami ne zmoremo. Upamo, da je odpoved dirke opozorilo in da bomo s pristojnimi uspeli skleniti dogovor, ki bo podlaga za uspešnejše prihodnje leto.”

Ajdovski župan Tadej Beočanin je pojasnil, da občina organizatorju ni mogla izdati dovoljenja brez elaborata o zapori cest: “Z dejstvom, da ima klub težave z elaboratom, sem bil seznanjen pred dvema tednoma. Brez njega po zakonodaji ne gre, priprava pa je strošek organizatorja. Tu ni izjeme. Denarja v proračunu je manj že za zakonsko predvidene zadeve ter tudi za šport in prireditve. Prirediteljem sicer skušamo pomagati z denarjem iz razpisov. Strinjam se z ugotovitvami društev, da pravila na tem področju niso dobra in tudi sam se bom zavzel za popravke. Treba se bo osredotočiti na manj prireditev, ki jih bomo res podpirali. Glede športa pa je interes občine predvsem množičnost, ne pa tekmovalni šport.”

Že v zadnjih dveh letih je ajdovska dirka minila brez članskih kolesarjev in predvsem v znamenju mladincev in nižjih kategorij. Za njihovo resno tekmovalno vzgojo je na Ajdovskem zmanjkalo denarja že prej. Časi, ko so se po ulicah v mestu burje podili tudi profesionalci, so bržkone le še spomin. Pred štirimi leti je ugasnil tudi tradicionalni kronometer za državno prvenstvo, ki ga je prirejal KK Nova Gorica. Dolgoletna kovačnica odličnih mladincev, ki so nato odhajali k profesionalcem, premore danes le še mlajše dečke. Vipavska dolina je nekakšna kolesarska Kalifornija - najugodnejši celoletni prostor za vadbo in dirkanje kolesarjev v Sloveniji in le malenkost hladnejša od Istre, a precej manj hribovita in prometna. Zdaj ostaja brez kategoriziranih tekmovalnih klubov in prireditev.

Na srečo je vsaj KD Sloga 1902 v Idriji letos še zbrala dovolj zagnanih ljudi in denarja, da VN Idrije in cestna dirka na Ledinah (23 in 24. maja) nista ogroženi.

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano