Tudi Slovenci v vidnih vlogah

V najmočnejših evropskih nogometnih ligah so klubi praviloma odigrali dvomestno število tekem, ki že ponujajo izhodišča za določene zaključke oziroma poudarke.

Aljaž Struna ima veliko dela v obrambi Palerma.
Aljaž Struna ima veliko dela v obrambi Palerma. 

NOVA GORICA > Med tednom so bili dejavni le v italijanski serie A, ki je pod drobnogledom primorskih in slovenskih nogometnih privržencev, in tudi Srečka Katanca. Selektor slovenske reprezentance si želi, da bi njegovi izbranci dočakali dvoboja dodatnih kvalifikacij za evropsko prvenstvo z Ukrajino (14. in 17. november) zdravi, v igralnem ritmu in po možnosti tudi v formi. Italijanski zdomci izpolnjujejo kar nekaj obetov.

Italijanske zgodbe

Samir Handanović je še enkrat več zaklenil vrata Interja, ki je na desetih tekmah prejel sedem golov. Najmanj v serie A. Za povrh modro-črni krojijo vrh s Fiorentino, kjer igra Josip Iličić. Jasmin Kurtić tudi praviloma začenja tekme pri Atalanti. Klub iz Bergama je s trenerjem Edyem Rejo visoko (sedmi) kot že dolgo ne. Tudi Chievo je kljub tretjemu zaporednemu porazu, ki ga je doživel pri Milanu, zasidran v varni sredini lestvice. Kapetan slovenske reprezentance Boštjan Cesar je v ekipi iz predmestja Verone praktično nezamenljiv, Šempetrc Valter Birsa, ki je proti svojemu bivšemu klubu na igrišču prebil dobro uro, pa je skoraj nepogrešljiv člen v udarni enajsterici Chieva. Našteta peterica je bila tudi v najožjem Katančevem izboru v rednem delu kvalifikacij za prvenstvo stare celine.

Pri tem ne gre spregledati, da bolj ali manj redno igrajo tudi preostali trije slovenski nogometni zdomci v Italiji. Pirančan Aljaž Struna je domala standarden v Palermovi prvi enajsterici, kjer se mu pogosto pridruži Siniša Anđelković. Vrata Carpija pa v zadnjem obdobju vseskozi čuva Vid Belec. Tekmovalni zanimivosti serie A botruje tudi rezultatska negotovost oziroma izenačenost na vrhu lestvice, kjer vodi Roma (23 točk), pred Napolijem, Fiorentino in Interjem (vsi 21). Največje razočaranje je izkupiček štirikratnega zaporednega prvaka Juventusa (12), ki je v sredo klonil pred najprijetnejšim presenečenjem dosedanjega dela sezone Sassuolom (18). Do konca je še 28 tekem, a zaostanek je že občuten in možnosti za ubranitev naslova stare dame se skrčile v teoretične okvirje, tudi zavoljo neučinkovitost sicer prenovljene ekipe. Črno-beli, ki jih jutri čaka vselej nepredvidljiv mestni derbi s Torinom, so v desetih krogih zabili vsega enajst golov. Vodilna Roma, ki bo gostovala pri Interju, jih je denimo 25.

Mourinho in ostali

S podobno ali pa še večjo krizo kot Juventus v Italiji se sooča angleški prvak. Chelseajev primanjkljaj (11 točk) do prvega mesta je enak, pri čemer je diagnoza drugačna. V desetih tekmah so Londončani prejeli že 19 golov, kar je zlasti za ekipe Joseja Mourinha izjema. Portugalec, ki je začel svojo tretjo sezono po vrnitvi na klop Chelseaja, ostaja zvest samemu sebi. Le število tekmecev, s katerimi besedno obračunava, se je nevarno pomnožilo. Po sodnikih, novinarjih in trenerjih nasprotnih ekip so prišli na vrsto tudi ljudje, ki ga obkrožajo v klubu.

Če v Italiji, Angliji in Španiji v boju za vrh vlada rezultatska negotovost, pa se tehtnica v Franciji in Nemčiji močno nagiba na stran enega kluba. Bayern se lahko po desetih krogih bundeslige, kjer Šempetrc Tim Matavž v dresu zadnjeuvrščenega Augsburga le občasno dobi priložnost, pohvali s popolnim izkupičkom desetih zmag. Za spoznanje manjša je v Franciji premoč Paris Saint-Germainu, ki si je privoščil le dva remija. V enajstem krogu pa je vknjižil še deveto zmago, potem ko je s 4:1 ugnal Saint Etienne Roberta Berića, ki je tudi v Franciji v polnem tekmovalnem pogonu.

S porazom proti Stokeu se je Chelsea med tednom poslovil tudi od ligaškega pokala, ki ga je osvojil lani. V domačem prvenstvu mu preostaja bitka za štiri mesta, ki vodijo v ligo prvakov. Tri se zdijo že rezervirana za vodilna Manchester City in Arsenal (oba 22 točk) ter Manchester United (20). Eden od ključnih testov za Chelsea in Mourinha sledi jutri, ko bo v prvi tekmi enajstega kroga gostil Liverpool (14), ki mu prav tako ne cvetijo rožice. Novi trener Jürgen Klopp še čaka na svojo prvo ligaško zmago, odkar je prevzel rdeče in tako še povečal delež nebritanskih trenerjev na klopi angleških prvoligašev.

V španskem prvenstvu sta zdesetkana Barcelona in Real stvari, kot kaže, postavila na svoje mesto. Na vrhu imata po 21 točk, 21. novembra, ko bo na sporedu prvi letošnji “el clasico”, pa utegneta dopolniti igralski mozaik. Prav podatek o manjkajočih asih pa je ta čas še najbolj zaskrbljujoč za konkurenco, med katero jim bo predvidoma še najdlje časa dihal za ovratnik Atletico Madrid (19). Jan Oblak na vratih zelo dobro opravlja vlogo zadnjega branika sicer pregovorno čvrste postavitve Diega Simeoneja. Rene Krhin pa redno igra za Granado, ki se otepa dna lestvice. ALEŠ SORTA


Najbolj brano