Tudi Primorci med zvezdami

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca bo v okviru priprav na EP v Ljubljani prvič v zgodovini gostila najboljše moštvo na svetovni lestvici - Brazilijo. Na parketu bodo tudi Primorci Mitja Gasparini, Jani Kovačič in Dejan Vinčič.

Glavna akterja predstavitve tekme z Brazilijo sta bila kapetan 
Tine Urnaut in selektor Andrea Giani. Foto: Igor Mušič
Glavna akterja predstavitve tekme z Brazilijo sta bila kapetan Tine Urnaut in selektor Andrea Giani. Foto: Igor Mušič

LJUBLJANA > Priprave na odbojkarski dogodek leta je včeraj Odbojkarska zveza Slovenije predstavila Ljubljani, kamor so se v drugem tednu sklepnega dela priprav iz Kranjske Gore preselili reprezentanti. Prijateljska tekma med Slovenijo in devetkratnimi svetovnimi prvaki Brazilci bo jutri ob 19. uri v ljubljanski dvorani Stožice. Organizatorji si želijo, da bi bil osrednji slovenski dvoranski športni hram kljub EP v košarki poln. Do ponedeljkovega popoldneva je bilo sicer prodanih le 2000 vstopnic, dvorana pa sprejme 12.000 obiskovalcev.

Selektor slovenske izbrane vrste Andrea Giani je na konferenco prišel s kapetanom Tinetom Urnautom, ki se je po letih zdomstva v Italiji izkazal tudi kot dober prevajalec. To vlogo na parketu sicer še bolje opravlja Izolan Mitja Gasparini - donedavni član Gianijeve Verone. Po okrevanju po poškodbi kolena se je predstavil tudi bloker Matevž Kamnik. Selektor je pred tekmo, kakršne slovenski ljubitelji odbojke doma še niso videli, realist:"Zaradi premora po evropski ligi smo morali uvod priprav nameniti fizičnemu delu. Tehniki dajemo pozornost šele na zadnjih treningih pred tekmo z Brazilci. Dvoboj še ne bo pravi test za nas, saj je EP še daleč, a bo hkrati priložnost za navijače, da na delu vidijo eno najboljših ekip na svetu.”

Kapetan Tine Urnaut je poudaril razliko med pripravljenostjo ekip, a tudi veliko željo Slovencev po dokazovanju: "Mi smo šele začeli s pripravami na evropsko prvenstvo, Brazilci pa so pred začetkom južnoameriškega prvenstva odigrali že osem pripravljalnih tekem z vrhunskimi reprezentancami. Dali bomo vse od sebe in upam, da bodo gledalci prišli na svoj račun. Ne zgodi se pogosto, da lahko v živo vidijo najboljšo reprezentanco na svetu."

Če z zdravjem spet ne bo kaj narobe, bo reprezentanca v bloku veliko pridobila z vrnitvijo izkušenega Matevža Kamnika - člana močnega turškega (redno med desetimi najboljšimi v evropskih pokalih) Arkasa. Pred tekmo leta je previden: “Poškodbo sem saniral, vendar bo šele čas pokazal, kaj se bo zgodilo pod največjimi obremenitvami. Skoraj štiri mesece nisem imel stika z žogo. Po tednu dni priprav je počutje v redu. Vesel sem, da sem dobil priložnost. Pri številnih težavah s poškodbami ne morem več vedeti, koliko priložnosti bo še. Vesel bom vsake minute, ki jo bom dobil - tudi na četrtkovi tekmi z Brazilci za zaprtimi vrati.”

Brazilci bodo v Slovenijo iz Francije, kjer so odigrali prijateljski tekmi z domačini (eno so dobili), dopotovali danes.

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano