Trpka ura resnice v puščavi

Včerajšnja vožnja na čas v elitni kategoriji na svetovnem prvenstvu v kolesarstvu ni razveselila Primoža Rogliča in slovenskih privržencev. Vidnejšega dosežka se Slovenci nadejajo danes na cestni dirki mlajših članov, kjer bo med glavnimi aduti selektorja Martina Hvastije soimenjak Martin Otoničar.

Primož Roglič na svetovnem prvenstvu v kronometru ni uspel 
ponoviti dosežka iz Ria, kjer je bil deseti. Foto: Stanko Gruden/Sta
Primož Roglič na svetovnem prvenstvu v kronometru ni uspel ponoviti dosežka iz Ria, kjer je bil deseti. Foto: Stanko Gruden/Sta

DOHA > Za Primoža Rogliča je bila zadnja letošnja ura resnice trpka. S 24. mestom je zaostal za pričakovanji in sezonskimi dosežki v vožnjah na čas, kjer je redno beležil uvrstitve med najboljšo deseterico. Na svetovnem prvenstvu je plačal tudi davek na naporno sezono, prvo v elitnem razredu cestnega kolesarstva. Morda ga je na poti do vidnejše uvrstitve zdelala tudi vročina v Dohi, čeprav se je z razmerami in progo dodobra seznanil na nedeljskem klubskem kronometru v dresu nizozemskega Lotta.

“Vesel sem, da je konec. Dal sem vse od sebe. Prehitro sem začel prvih 20, 25 minut potem pa me je pobiralo v zadnjem delu,” je svoje občutke po včerajšnji vožnji na čas orisal 27-letni Roglič. Ni pa bil edini, ki mu ni uspelo ujeti pravega ritma na 40-kilometrski, pretežno ravninski progi. Nizozemec Tom Dumoulin, ki so ga neredki omenjali celo kot prvega favorita za zlato na kronometru, se je moral zadovoljiti z enajstim mestom. Do 24. mesta, ki ga je osvojil edini slovenski predstavnik, časovne razlike niso bile velike. Roglič je, denimo, za nosilcem srebrne medalje iz Ria zaostal 45 sekund. Toliko pa je tudi znašala prednost novega svetovnega prvaka Tonyja Martina pred najbližjim zasledovalcem. Nemec je bil včeraj razred zase.

Martin je v Dohi osvojil četrti naslov svetovnega prvaka in se na vrhu večne lestvice najboljših kolesarjev v vožnji na čas izenačil s Švicarjem Fabianom Cancellaro. S Quick Stepom je v nedeljo slavil tudi na ekipnem kronometru, včeraj je bil edini, ki se mu je uspelo spustiti pod mejo 45 minut, progo pa je prevozil s povprečno hitrostjo 53,7 kilometra na uro. Srebro je osvojil lanski zmagovalec, Belorus Vasil Kirjenka, ki tako kot Martin v vožnjah na čas do svetovnega prvenstva ni blestel. Bron si je privozil evropski prvak, Španec Jonathan Castroviejo, ki je za Martinom zaostal že za več kot minuto.

Danes se v katarski prestolnici začenjajo cestne preizkušnje. Prvi bodo zavrteli pedala mlajši člani. Scenarij s ciljnim sprintom glavnine je zaradi ravninskega profila trase dokaj verjeten. Selektor Martin Hvastija v tem primeru resno računa na Martina Otoničarja iz Selc pri Pivki in Gašperja Kastrašnika. Če pa bo dirka bolj selektivna, bi lahko stopil v ospredje David Per.

ASO


Najbolj brano