Trio je skupaj vreden milijonček

Podatki so - jasno - neuradni. Pri nas ni navade - in je najbrž še dolgo ne bo -, da bi klubi objavljali višino zaslužka pri prestopih svojih nogometašev. Znajo pa to povedati med vrsticami, a se v koprskem primeru ni zgodilo niti to.

Enej Jelenič je doslej prinesel največ denarja v koprsko 
nogometno blagajno. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Enej Jelenič je doslej prinesel največ denarja v koprsko nogometno blagajno. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Iz koprske nogometne šole se je v svet odpravilo nekaj ducatov igralcev, vendar klub nikoli ni mogel primerno zaokrožiti proračuna za mirno preživetje.

Ledino orala Dedić in Sikur

V zadnjih 15 letih je bilo tudi nekaj velikih prestopov iz Kopra v tuje klube. Še najbolj sta razburjala odhoda takrat 16-letnih Luke Sikurja in Zlatka Dedića. Pisal se je april 2001, ko je bila akcija pod taktirko reškega menedžerja Nikice Milenkovića bliskovito izpeljana. Koprski klub se je obrisal pod nosom za primerno odškodnino, saj je šlo pri prestopu tudi za veliko osebnih interesov in naj bi bila konkretna odškodnina (govorilo se je o 70.000 takratnih nemških markah) izplačana, vendar naj bi poniknila v denarnice posameznikov. Igralca sta sicer imela petletno pogodbo z NK Koper, vendar bi ta v praksi veljala le, če bi nogometaš na mesec zaslužil 50.000 tolarjev. Oba sta bila takrat še kadeta oziroma mladinca in če bi klub plačeval recimo 15 najbolj perspektivnih, bi bankrotiral. Prestop se je zgodil nekaj mesecev pred uveljavitvijo sedanjega sistema prestopov, ki ščiti manjše klube. Dediću je nogometna pot uspela, Sikurju pa ne. Ostal je v Italiji, si ustvaril družino in ljubiteljsko igra nogomet v nižjih ligah.

Konec istega leta sta se v Nemčijo preselila mladi Goran Šukalo in ikona koprskih navijačev Sašo Jakomin - Tojo, takrat že v zrelih nogometnih letih. Šukalo v Nemčiji vztraja še danes, o odškodnini ni bilo konkretnih podatkov.

Jelenič še največji

Tako še vedno za največji koprski prestop velja odhod v Genoo napadalca Eneja Jeleniča. Po vsega pol sezone odličnih iger v prvi ligi za Luko Koper je januarja 2011 prestopil v italijanskega A ligaša, kjer se kalil pri mladincih. Odškodnina je bila nekaj nad pol milijona evrov (neuradno se je govorilo o dodatnih dvesto tisočakih, ki uradno niso bili prikazani), do pet odstotkov od uradnega zneska je bil upravičen njegov matični klub Dekani. V člansko ekipo ga je julija 2010 na superpokalu v Mariboru na ogled postavil trener Nedžad Okčić.

Če bi Koprčani znali prodajati, tako kot so znali govoriti o vrednosti igralcev, zdaj ne bi imeli finančnih težav. Za dva nogometaša so trdili, da se iz Ljubljanske ulice ne bosta premaknila za manj kot milijon evrov. Najprej je to bil estonski reprezentant Konstantin Vassiljev. Od milijona se je cena najprej prepolovila, nato še enkrat in Amkar iz Perma je avgusta 2011 zanj prispeval 250.000 evrov. Daleč od milijona! V koprskem dresu bi lahko ostal še pol leta in si tako dvignil ceno, toda vprašanje je, če ni bilo v ozadju še kaj drugega.

Trio za 900.000 evrov

Drugi igralec za milijon je drzni Škofjot Domen Črnigoj. Da je fant vreden milijon, je vztrajno trdil trenutno formalni predsednik FC Koper Ante Guberac. Verjetno je imel celo prav, toda le pod pogojem, če bi mu bil omogočen stalen razvoj na istem igralnem mestu, ne pa premikanje po tekočih potrebah. Za prodornega, tehnično podkovanega in močnega zveznega igralca se je najprej zagrel sosednji Udinese, Maribor ga seveda ni prezrl, tako kot ne njegov tekmec v ligi prvakov Schalke, potem pa še Basel. Toda njegove igre niso bile na želeni ravni. Na koncu mu je bila usojena Švica, čeprav se je zanj vmes zanimala še Atalanta. Seveda Lugano še zdaleč ni odštel milijona. Sprva je poskušal s smešno ceno, da bi se na koncu vendarle uskladili pri približno 350.000 evrih. Vendar bodo Koprčani deležni tudi odstotkov pri morebitni nadaljnji prodaji. Ti se ne spustijo pod desetino vrednosti prestopa, domnevamo pa, da so ti vsaj dvakrat višji. Tudi igralčeva ocenjena tržna vrednost specializirane spletne strani je skoraj dvakrat višja.

Marko Krivičić je po kratkem stažu v koprski članski ekipi takoj za Dedićem - če to kaj pove. Dedić je odigral vsega tri, Krivi pa pred podpisom pogodbe z Bologno 17 tekem. Znesek zanj je celo nekaj nad tržno vrednostjo 200.000 evrov.

Matej Pučko, ki je takoj zablestel pri Osasuni, medtem ko v Kopru zadnje čase niso bili na jasnem, kaj od njega v resnici želijo, je bil ocenjen na 400.000 evrov, Koper pa bo zanj dobil sto tisočakov manj.

Za Krivičića in Pučka naj bi FC Koper najprej dobil po 50.000 evrov za posojo, ostalo pa po sezoni, medtem ko je Črnigoj že dokončno prodan. Na račun bo torej v kratkem sedlo približno 450.000 evrov, ki jim gre dodati še 410.000 od nastopa v evropskem pokalu. Skupaj nekaj manj kot milijon, kar naj bi Koprčanom omogočilo mirno plovbo skozi sezono.

ROK MAVER


Najbolj brano