Trije staroselci in odkritje

Le še štiri ekipe so ostale v igri za lovoriko v nogometni ligi prvakov. Danes, nekaj po 12. uri, bomo izvedeli, kako se je zavrtel ples kroglic in razporedil polfinalna para. Prva tekma bo že 2. maja.

 Foto: STA
Foto: STA

NYON > Na sedežu evropske nogometne zveze bodo s posebnim pričakovanjem žreb spremljali predstavniki Reala in Atletica, Juventusa ter Monaca. Madridski zasedbi in italijanski prvaki so bili že večkrat v tovrstnih vlogah, a tudi najprijetnejše presenečenje letošnje lige prvakov, klub iz kneževine, ni popoln novinec. Monaco se je že leta 2004 prebil med najboljšo četverico in nato tudi v svoj edini finale elitnega tekmovanja, kjer je klonil pred Portom. Atletico bo letos lovil četrti finale, že tretjega v zadnjih štirih letih.

Jan Oblak in soigralci pa si predvsem želijo, da bi se jim nasmehnila sreča tudi na vrhuncu klubske sezone, da bi 3. junija v Cardiffu dopolnili moštvene vitrine z najbolj čislano lovoriko. Rekordnih enajst jih ima seveda Real, ki je korak bliže temu, da bi kot prvi ubranil naslov v ligi prvakov. Juventus si želi nadgraditi predlanski dosežek, ko se je prebil v veliki finale. Od drugega in zadnjega zmagoslavja v elitnem klubskem tekmovanju pa je minilo že dolgih 21 let. Stara dama je bila nato še štirikrat v finalu. Letos je v četrtfinalu že izločila svojega krvnika iz Berlina leta 2015. Na povratnem dvoboju v Barceloni je podaljšala niz tekem brez prejetega gola v izločilnih dvobojih lige prvakov na štiri.

Če je v torek glavna vloga pripadla madžarski sodniški ekipi, ki je z zmotnimi ali vsaj spornimi odločitvami krojila razplet tekme med Realom in Bayernom, pa v sredinih tekmah lige prvakov ni bilo (večjih) pripomb nad sojenjem v Barceloni in Monte Carlu, kjer je delila pravico slovenska sodniška ekipa na čelu z Damirjem Skomino. To pomeni, da Koprčan ostaja v igri za sojenje zaključnih bojev lige prvakov ali evropske lige, v kateri bosta danes po žrebu ob 13. uri prav tako znana polfinalna para.

V sredo zvečer se mreži na Nou Campu nista zatresli, kar se je zgodilo šele drugič v letošnjih tekmah na izpadanje v elitnem klubskem tekmovanju. V prvem primeru je bil soudeležen Atletico, ki se je na povratnem dvoboju z Bayerjem iz Leverkusna razšel z neodločenim izidom 0:0. Nasploh veljata tako Juventus in Atletico za najbolj kompaktni ekipi, a slabo se piše tistemu, ki bi podcenil sposobnosti in odločenost obeh moštev, ko nameravata ogroziti vrata tekmeca. Če Juventus in Atletico slovita po svojih obrambnih odlikah, je pri Realu, ki je edini dobil vse štiri letošnje izločilne dvoboje, in pri Monacu v ospredju napadalna statistika. Obe ekipi sta v izločilnih dvobojih zabili po 12 golov, v povprečju torej tri na tekmo.

Monaco je bil tudi na domači tekmi z Borussio zvest letošnji strelski statistiki. Tako kot Kylian Mbappe, ki je ob zmagi s 3:1 zadel v polno, in tako postavil nekaj novih mejnikov. Francoski najstnik je tudi edini, ki je dosegel vsaj gol na izločilnih dvobojih letošnje lige prvakov. Skupno jih je prispeval pet. Toliko kot Cristiano Ronaldo, ki je vse zabil na dvojnem obračunu z Bayernom. Bavarci so po štirih letih ostali brez polfinala, kjer je Nemčija od leta 2010 vselej imela vsaj enega svojega predstavnika. Španija ima v tem pogledu najdaljši niz. Nazadnje so bili brez kluba med najboljšo četverico v sezoni 2006/07. Od leta 2011 pa imajo vsakič dve moštvi med najboljšo četverico, kjer letos ne bo angleškega predstavnika. Lani je to uspelo Manchester Cityju. ALEŠ SORTA


Najbolj brano