Trije obračuni prvokategornikov

Arsenal : Barcelona, Juventus : Bayern, Paris Saint-Germain : Chelsea. Žreb je poskrbel, da se bodo že v prvih izločilnih dvobojih nogometne lige prvakov udarili nekateri prvokategorniki. Jan Oblak se bo z Atleticom v osmini finala soočil s PSV iz Eindhovna.

Zlatan Ibrahimović (v ospredju) bo v dresu PSG-ja lovil še 
preostalo klubsko lovoriko, ki mu manjka. V osmini finala lige 
prvakov bo tekmec londonski Chelsea.  Foto: STA
Zlatan Ibrahimović (v ospredju) bo v dresu PSG-ja lovil še preostalo klubsko lovoriko, ki mu manjka. V osmini finala lige prvakov bo tekmec londonski Chelsea.  Foto: STA

NYON > Arsenal, Juventus in Paris Saint-Germain so pred žrebom dobili oznako nezaželenih tekmecev iz bobna ekip, ki so osvojile drugo mesto v svojih skupinah. Zdaj, ko so znani pari osmine finala, lahko privrženci omenjene trojke ugotavljajo, da jim kroglice v Nyonu še zdaleč niso bile naklonjene. Resda so med zmagovalci skupin prevladovala moštva, ki sodijo med favorite za veliki finale 28. maja v Milanu, a z gotovostjo lahko trdimo, da včerajšnji žreb za italijanskega in francoskega prvaka ter vodilno ekipo angleškega prvenstva ni bil sanjski.

Včeraj so izžrebali tudi pare šestnajstine finala evropske lige, ki bo pod drobnogledom tudi zavoljo kopice slovenskih nogometnih zdomcev. Čakajo jih privlačni tekmeci. Fiorentina Josipa Iličića se bo merila s Tottenhamom, Augsburg Tima Matavža z Liverpoolom, Bayer Leverkusen Kevina Kampla z lizbonskim Sportingom, Villareal Bojana Jokića pa z Napolijem. Na papirju se obeta tudi slovenski derbi med Baslom Andraža Šporarja in St. Etiennom Roberta Berića, ki pa je poškodovan. Prve tekme bodo na sporedu 18. februarja, povratne pa teden dni kasneje.

Seveda je velika razlika, če ti kroglice namenijo Wolfsburg ali Bayern, kot se je primerilo Juventusu, ki je v zadnjem krogu skupinskega dela zamudil priložnost, da bi osvojil prvo mesto. Dvoboj Bavarcev s staro damo je morda še najbolj vznemirljiv par osmine finala. Gre za obračun letošnjega finalista proti polfinalistu. Še pred mesecem dni bi vloga absolutnega favorita pripadla Bayernu, ki brez večjih pretresov vlada na domači nogometni sceni, prepričljivo pa je osvojil tudi prvo mesto v skupinskem delu. Juventus, ki je pred sezono ostal brez nekaterih preverjenih prvokategornikov - eden od njih, Arturo Vidal, se je pridružil prav Bavarcem - je sprva sopihal v spodnjem delu lestvice serie A, a je v zadnjem obdobju ujel zmagovalni ritem in se po nedeljski zmagi nad Fiorentino prebil na četrto mesto ter prehitel Romo. Tudi druga italijanska ekipa v osmini finala ni imela sreče pri žrebu. Kroglice so se ustavile pri madridskem Realu.

Osmina finala lige prvakov, 16. februar in 9. marec - PSG : Chelsea, Benfica : Zenit; 17. februar in 8. marec - Gent : Wolfsburg, Roma : Real; 23. februar in 16. marec - Arsenal : Barcelona, Juventus : Bayern; 24. februar in 15. marec - PSV : Atletico, Dinamo Kijev : Manchester City.

Lahko gre slabše? Seveda, če ti žreb nameni Barcelono, ki je doletela Arsenal. Topničarji so se skozi šivankino uho prebili v osmino finala, kjer jih torej čakajo branilci naslova. Barcelona se bo še tretjič zapored v prvem izločilnem dvoboju pomerila z angleškim klubom. Lani in predlani so njeno premoč morali priznati v taboru Manchester Cityja, več slabih kot dobrih izkušenj v soočenjih s katalonskim klubom pa ima tudi Arsenal. Arsene Wenger in njegovi topničarji so bili še najbližje končnemu uspehu proti Barceloni v velikem finalu sezone 2005/06, ko so Katalonci osvojili prvega od kar štirih naslovov lige prvakov v zadnjem desetletju.

Morda so še najbolj zadovoljni z žrebom pri PSG. Zlatan Ibrahimović in druščina še niso doživeli poraza v 18 tekmah domačega prvenstva, sklonjenih glav so zapustili le obračun v Madridu proti Realu, ki je osvojil prvo mesto v skupini A. Francoski prvaki so se v preteklih treh sezonah vselej prebili v četrtfinale, kjer so se predlani pomerili prav s Chelseajem. Napredovali so Londončani, lanska repriza v osmini finala pa je pripadla četi Laurenta Blanca. Ta čas vloga favorita pripada kar Parižanom. Letošnji Chelsea pod taktirko Joseja Mourinha je neprepoznaven. Na prvih 15 tekmah angleškega prvenstva je doživel kar osem porazov, tudi v skupinskem delu LP pa je napredovanje reševal v zadnjem krogu. Po drugi strani je res, da sta do prve tekme osmine finala še dva meseca in do takrat se lahko spremeni še marsikaj.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano