Trije kandidati za en stolček

Janez Kocijančič, predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) je držal besedo in se ni spustil v boj za nov mandat. Tako bo slovensko olimpijsko gibanje po 23 letih dobilo novega prvega moža.

Andraž Vehovar Foto: STA
Andraž Vehovar Foto: STA

LJUBLJANA > Včeraj so na OKS odpirali prispele kandidature za novega predsednika, ki ga bodo izbrali na skupščini 16. decembra. Presenečenj ni bilo, prispele so tri kandidature, v zadnjem času tudi napovedane. Za naslednika Janeza Kocijančiča, ki slovenskemu olimpijskemu gibanju predseduje vse od osamosvojitve leta 1991, kandidirajo Zoran Janković, Bogdan Gabrovec in Andraž Vehovar. Šibkejši člen se zdi ljubljanski župan, ki ga bremenijo obtožbe o korupciji in tudi izlet v politiko, največje možnosti naj bi imel Gabrovec, ki je že zdaj član vodstva OKS.

42-letni Andraž Vehovar se 14 let po koncu športne kariere in 18 let po olimpijskih igrah v Atlanti, ko je v slalomu na divjih vodah priveslal do srebra, v boj spušča s podporo Kajakaške zveze Slovenije. Je edini med kandidati, ki je bil kdaj športnik leta. Ta naziv mu je leta 1996 prinesla prva in doslej edina slovenska olimpijska medalja v športu, v katerem je tekmoval. Za kandidaturo se je odločil, ker je to obljubil pokojnemu dolgoletnemu predsedniku Kajakaške zveze Slovenije Bojanu Žmavcu. S tem bo skušal kot prvi nekdanji vrhunski športnik zasesti mesto prvega moža slovenskega olimpijskega gibanja.

61-letni Bogdan Gabrovec, Mariborčan s stalnim prebivališčem v Slovenj Gradcu, vodi Judo zvezo Slovenije že pet mandatov, ki je tudi njegov predlagatelj. Pod njegovim vodstvom je Urška Žolnir na olimpijskih igrah v Londonu 2012 osvojila prvo žensko zlato olimpijsko odličje za Slovenijo. Nekdanji vrhunski judoist Gabrovec je že zdaj podpredsednik krovnega olimpijskega gibanja v Sloveniji, vodi tudi odbor za vrhunski šport, nekoč je predsedoval Fundaciji za šport in tudi vladnemu strokovnemu svetu za šport. V svoji karieri športnega funkcionarja je bil leta 2012 med drugim vodja slovenske olimpijske delegacije v Londonu.

61-letnega župana mestne občine Ljubljana Zorana Jankovića je za predsednika predlagala Rokometna zveza Slovenije (RZS). Od leta 1992 do 1997 je bil predsednik rokometnega klubu Krim, od 1996 do 2004 pa RZS, katere častni predsednik je od 2005. Pod njegovim vodstvom na čelu RZS je Slovenija leta 2004 gostila evropsko rokometno prvenstvo, na katerem je moška reprezentanca z drugim mestom dosegla doslej edino odličje na velikih tekmovanjih. Poleg vodenja RZS je utiril uspešno evropsko pot rokometašic Krima, dejaven je bil tudi v košarki in bil od leta 1984 do 1990 podpredsednik košarkarskega kluba Olimpija.

Na skupščini 16. decembra bodo sicer volili tudi podpredsednike, člane IO, nadzornega odbora, disciplinske ter volilne komisije OKS.

Predsednika OKS na skupščini volijo s tajnim glasovanjem, predsednik pa postane tisti kandidat, ki dobi absolutno večino volilnih glasov navzočih delegatov na skupščini. Če nihče izmed kandidatov ne prejme zadostnega števila glasov, se po istem principu izvede drugi krog, v katerega se uvrstita kandidata z največ glasovi iz prvega kroga. Če tudi tedaj nihče ne prejme večine glasov prisotnih članov skupščine s pravico glasovanja, se smatra, da predsednik ni bil izvoljen in se v roku treh mesecev skliče nova skupščina, obenem se na obnovi kandidacijski postopek.

STA, RM


Najbolj brano