Trije Slovenci na svetovnem prvenstvu razreda laser

Kanadski Kingston bo v naslednjih dneh gostil svetovno prvenstvo v olimpijskem razredu laser, na katerem se bo pomerilo 159 jadralcev iz 63 držav. Med njimi bodo tudi trije Slovenci Nik Pletikos, Žan Luka Zelko in Matej Valič. Glavni cilj slovenskih jadralcev je osvojitev mednarodne norme za nastop na olimpijskih igrah v Rio de Janeiru 2016.

Nik Pletikos
Nik Pletikos  

MONTREAL > V Kingstonu je po slovesnem odprtju že vse pripravljeno za začetek svetovnega prvenstva. Na njem se je zbrala res močna zasedba jadralcev, med njimi je najizkušenejši gotovo Brazilec Robert Scheidt, ki je na olimpijskih igrah osvojil že dve zlati, dve srebni in eno bronasto medaljo, tu je še srebrni z zadnjih olimpijskih iger Ciprčan Pavlos Kontides, Avstralec Tom Burton, vodilni z ISAF lestvice razreda laser in tudi naslednjih devet najvišje uvrščenih. Svojo priložnost pa bodo skušali kar najbolje izkoristiti tudi trije Slovenci.

Glavni cilj slovenskih reprezentantov je osvojitev mednarodne olimpijske norme za nastop na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru 2016. Na letošnjem svetovnem prvenstvu je na voljo še devet mest za države, ki še nimajo olimpijske norme v tem razredu. Na lanskem svetovnem prvenstvu olimpijskih razredov v jadranju v španskem Santanderju je bilo namreč v razredu laser podeljenih 23 norm, na olimpijskih igrah naslednje leto pa bo v razredu laser nastopilo 46 jadralcev. Preostala mesta bodo dopolnjena po kontinentalnem ključu, na evropskem prvenstvu razreda laser naslednje bosta na voljo še dve mesti.

Na jezeru Ontario bo flota najprej razdeljena v tri skupine. Valič začenja v rumeni skupini, Zelko v modri in Pletikos v rdeči. Jadralci se bodo predvidoma pomerili v osmih kvalifikacijskih plovih, na podlagi katerih se bodo razvrstili v zlato, srebrno in bronasto skupino in odpeljali še šest finalnih plovov.

STA


Najbolj brano