Tri skakalna središča

Kljub zeleni zimi na Otlici, Ponikvah in v Idrijskih Krnicah primorska smučarsko skakalna društva še vztrajajo. Na Otlici je klub SK POK že priredil območno prvenstvo osnovnih šol.

Med najboljšimi (tretja) je bila na Otlici tudi domačinka Zala Likar. Foto: Igor Mušič
Med najboljšimi (tretja) je bila na Otlici tudi domačinka Zala Likar. Foto: Igor Mušič

OTLICA > Čeprav je kakovostni vrh primorskega smučarskega skakanja v SSK Ponikve na Tolminskem, od koder je doma državni reprezentant in olimpijec Jaka Hvala, je trenutno daleč najbolj dejaven SSK POK z Otlice nad Ajdovščino. Po tem, ko so junija odprli 13-metrsko skakalnico, prevlečeno z umetno snovjo in namenjeno poletni vadbi, so med zadnjimi počitnicami iz snega na pobočju pri vaški osnovni šoli uredili desetmetrsko zimsko skakalnico. Klubski prostovoljci so nato sredi januarja kljub odjugi uspeli izpeljati območno tekmovanje državnega prvenstva nižjih razredov osnovnih šol. Ob pomoči domačih voznikov delovnih strojev, ki so teden dni dovažali sneg iz senčnih leg in zametov, so sredi zelene pokrajine poskrbeli za otrokom primerno in varno skakanje.

Na območnem tekmovanju na Otlici se je pomerilo 73 skakalcev iz 16 šol zahodnega in osrednjega dela Slovenije (sočasno sta bili tekmi še za gorenjsko in štajersko območje). Tekmovanje so spremljali tudi skakalni trenerji SZS, ki bodo do zaključka državnega prvenstva gotovo odkrili še kakšnega skritega talenta. Skoki so pritegnili znatno in kakovostno udeležbo iz širšega ajdovskega območja. Motiv za daljave je bil velik, saj je vsaka šola, ki je imela zmagovalca, postala bogatejša za par smuči, ki bodo na uporabo v klubu, od koder izhaja skakalec.

Na državno prvenstvo, ki bo ta četrtek v Žireh, se je z vseh regijskih tekmovanj uvrstilo po 15 dečkov in 10 deklic v vsaki kategoriji. Zmagovalci na DP bodo svoji šoli priborili sponzorski avtobus za ogled planiških poletov.

Mladi člani SK POK (ta čas je aktivnih šest, eden pa je poškodovan) sicer pod vodstvom trenerja Mitje Velikonja vadijo trikrat tedensko - večinoma doma, občasno pa tudi v Logatcu. V načrtu je tudi trening v Planici. Bazo predstavljata osnovni šoli na Otlici in Colu, klub pa je odprt za vse otroke in starše, ki imajo voljo začeti. SK POK se bo sicer udeležil vseh tekmovanj SZS v kategorijah do U 9, konec februarja pa bo priredil tudi klubsko tekmovanje za vse kategorije.

Predsednik POK Igor Polanc se sicer veseli bližajoče se izdaje gradbenega dovoljenja za gradnjo sedem, 15- in 35-metrske skakalnice pri stari šoli na Kovku. Pozno spomladi bi bilo mogoče začeli z zemeljskimi deli. V klubu ob prostovoljnem delu računajo na pomoč občine, fundacije za šport, Soškega gozdnega gospodarstva in domačih podjetnikov z različnimi delovnimi stroji.

Najboljši primorski rezultati po kategorijah, fantje, 1. razred - 1. Dominik Vidmar (Otlica); 2. razred - 6. Tai Bajec (Col); 3. razred - 3. Ožbej Gruden (Šturje); 4. razred - 9. Aleks Pintar (D. Lokar); dekleta, 1. in 2. razred - 3. Zala Likar (Otlica); 3. in 4. razred - 1. Lia Bajec (Col).

V SSK Ponikve vzdržujejo 18- in 35-metrsko skakalnico. Predsednik kluba Gabrijel Hvala je povedal, da ta čas ni takšnih zagnanih posameznikov, ki bi hodili na tekmovanja. Najmlajši otroci - na sezono jih je približno deset - pač prihajajo na skakalnice, se seznanijo s skoki, a po tem kmalu odnehajo. Naslednjo sezono je nato potrebno iskati nove. Nekaj skokov so opravili tudi med letošnjimi novoletnimi počitnicami, pripravili pa bodo tudi klubsko tekmo.

Tretji primorski skakalni center je v Idrijskih Krnicah, kjer namerava domači smučarsko skakalni klub tudi v novi sezoni pripraviti tradicionalne skoke na 12- in 30-metrski skakalnici. Vadba je priložnostna. Pred tekmo se “zagreje” približno 40 pogumnežev. Ker doma nimajo umetne prevleke za poletno vadbo ter snežnih topov, drugače tudi ne more biti. Zaradi odročnosti Krnic je namreč vožnja na najbližje kakovostne skakalnice v Žiri ali Logatec prezamudna in predraga.

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano