Tretji s pogledom naprej

Oktobrski ciklus kvalifikacij bo dal večino udeležencev evropskega prvenstva v nogometu prihodnje leto v Franciji, a še ne vseh. Za slovensko reprezentanco so dva kroga pred koncem skupinskega dela najbolj realne dodatne kvalifikacije v novembru.

Slovenska reprezentanca (v belih dresih) je zadnjič zaigrala v 
dodatnih kvalifikacijah leta 2009, ko je v na poti na svetovno 
prvenstvo leto kasneje izločila Rusijo.  Foto: Sergei Karpukhin
Slovenska reprezentanca (v belih dresih) je zadnjič zaigrala v dodatnih kvalifikacijah leta 2009, ko je v na poti na svetovno prvenstvo leto kasneje izločila Rusijo.  Foto: Sergei Karpukhin

NOVA GORICA >Poleg gostiteljev Francozov so si vozovnico za evropsko prvenstvo (EP), na katerem bo prvič tekmovalo 24 moštev, za zdaj priigrale le še štiri reprezentance. Za Češko ter predvsem Avstrijo in Islandijo, ki sta se na EP prvič prebili prek kvalifikacij, je ta dosežek v tako zgodnji fazi tekmovanja imeniten uspeh. Angleži, ki so na vrhu slovenske skupine, se lahko pohvalijo, da so edina reprezentanca brez izgubljene točke v teh kvalifikacijah, kjer je teoretično prostih še 19 mest za EP. Dejansko jih je precej manj. Kandidatov je formalno še 32, pri čemer je realna številka bistveno nižja.

Brez vseh možnosti - tudi teoretičnih - za nastop na EP je ostalo 17 reprezentanc. V tej skupini so povečini tiste, ki jim je bilo še pred začetkom kvalifikacijskega ciklusa jasno, da ne bodo videle Francije, oziroma da bo zanje uspeh že vsaka osvojena točka ali celo dosežen gol. Največje presenečenje je, da se je v tej skupini znašla Grčija. Grki so bili redni udeleženci zadnjih velikih tekmovanj. Na EP 2012 in svetovnem prvenstvu (SP) 2014 so se prebili celo v izločilne dvoboje, v tem kvalifikacijskem ciklusu pa so po osmih tekmah še brez zmage.

Več in manj upanja

Nepričakovano je brez vseh možnosti za EP tako zgodaj ostala tudi Srbija, ki ima sicer kot samostojni državni subjekt malo uspeha v kvalifikacijah. Še tretjič zapored je ostala brez velikega tekmovanja, doslej pa se je prebila le na SP 2010. Ta podatek je presenetljiv, saj premore Srbija poimensko kakovostno izbrano vrsto. V tem ciklusu je zbrala le eno točko. Tri so ji odvzeli za zeleno mizo zaradi izgredov na domači tekmi z Albanijo pred letom dni. V četrtek bo na sporedu povratni dvoboj, ki je iz tekmovalnega zornega kota pomemben predvsem za gostitelje. Albancem (11 točk) namreč v edini petčlanski skupini I zelo dobro kaže v boju za drugo mesto in neposredno uvrstitev na EP. Prvo se nasmiha Portugalcem (15), ki bodo v četrtek gostili Dansko (12). Slednja ima tekmo več in bo v četrtek že sklenila nastope v skupini, kjer Albanijo za konec čaka gostovanje pri odpisani Armeniji.

Razplet je zanimiv tudi iz slovenskega zornega kota. V žrebu dodatnih kvalifikacij bo slovenska izbrana vrsta gotovo pristala med štirimi ekipami, ki po jakostni lestvici nimajo statusa nosilca. Danska bi lahko tako bila ena od potencialnih tekmic. Morda tudi Nizozemska (10), ki pa se ji tretje mesto izmika. Za zdaj v skupini A bolje kaže Turkom (12), ki bodo najprej gostovali na Češkem, za konec pa igrali doma z Islandijo. Nizozemsko v četrtek čaka dvoboj v Kazahstanu, nato pa bodo gostili Češko. V skupini B le še formalnost loči od uvrstitve na EP Wales (18) in Belgijo (17), ki bosta vozovnici za Francijo potrdila na tekmah z Andoro. V boju za tretje mesto pa utegne predzadnji krog, v katerem bo Izrael (13) gostil Ciper (9), Bosna in Hercegovina (11) pa Wales, razjasniti položaj ali pa ga še pošteno zaplesti.

Na evropsko prvenstvo v Francijo se bosta poleg gostiteljev neposredno uvrstili po dve reprezentanci iz vsake kvalifikacijske skupine ter eno tretjeuvrščeno moštvo. Preostalih osem se bo v izločilnih dvobojih pomerilo še za štiri prosta mesta. Jakostna lestvica oziroma količnik UEFA, ki upošteva uspešnost reprezentanc v kvalifikacijah in zaključnem turnirju EP 2012 (20 odstotkov) ter SP 2014 (40 odstotkov) in v tem kvalifikacijskem ciklusu (40 odstotkov) bo določila štiri nosilce. Slovenija, ki zaseda 29. mesto na lestvici, v aktualnem razmerju moči ni med njimi. Ta čas pa so njeni možni tekmeci Hrvaška, Švedska, Republika Irska ali Madžarska. Žreb parov dodatnih kvalifikacij bo 18. oktobra.

Sosedje in tekmeci

V skupini C si bosta nastop na EP slej kot prej priigrali Slovaška (21) in branilka naslova Španija (19), Ukrajina (16) pa bo v preostalih krogih skupinskega dela - Makedonija doma, Španija v gosteh - skušala potrditi najboljši izkupiček med tretjeuvrščenimi reprezentancami. V skupini D vodilno Nemčijo (19) od EP loči le še teorija. V boju za drugo vozovnico najbolje kaže Poljski (17). Tudi zavoljo zahtevnega razporeda Republike Irske (15), ki bo najprej gostila Nemce, za konec pa se bo odpravila na Poljsko. Slednjo čaka v četrtek gostovanje na Škotskem (11), ki lahko ob zmagi še upa na tretje mesto. Za konec skupinskega dela bo namreč gostila nekonkurenčni Gibraltar.

Vrstni red v skupini F - 1. Severna Irska (17), 2. Romunija (16), Madžarska (13), 4. Finska (10) - se lahko še premeša, a bržkone le na vodilnih dveh mestih. V skupini G, kjer je slavila Avstrija, bo odločitev o drugem mestu padla v zadnjem krogu. Tretjeuvrščeno Švedsko (12) najprej čaka gostovanje v Lihtenštajnu in za konec domač dvoboj z Moldavijo, kjer bo v petek gostovala Rusija (14), ki bo skupinski del sklenila z domačo tekmo proti Črni gori (11). Slednja ostaja le s teoretičnimi možnostmi za tretje mesto. Zanimiv razplet ponuja skupina H. Vodilna Italija (18) si utegne vozovnico za EP priigrati že v soboto z zmago v Azerbajdžanu. V boju za drugo mesto pa utegne odločitev pasti šele v sklepnem krogu, seveda če bo Hrvaška (14) pred praznimi maksimirskimi tribunami prej ugnala Bolgarijo. V nasprotnem se utegne Norveška (16), ki bo v soboto gostila Malto, že veseliti drugega mesta in vozovnice za Francijo.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano