Tretji primorski derbi

Kaj prinaša že tretji primorski obračun v letošnji sezoni? Nogometaši Luke Koper so dobili prvenstvena dvoboja, Novogoričani pa se nadejajo zasuka v pokalnem tekmovanju.

Koprčani (modro-rumeni) in Novogoričani  bodo  v dveh tekmah igrali za vstopnico v pokalni polfinale Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Koprčani (modro-rumeni) in Novogoričani bodo v dveh tekmah igrali za vstopnico v pokalni polfinale Foto: Zdravko Primožič/Fpa

NOVA GORICA, KOPER > Na prvi medsebojni tekmi sta moštvi še vodila Luigi Apolloni in Rodolfo Vanoli, na drugi je bila pod italijansko trenersko taktirko le še Gorica, ki pa je prav po porazu na Bonifiki posegla po menjavi na klopi. Danes bo v novogoriškem športnem parku (ob 17. uri) na sporedu prva četrtfinalna tekma slovenskega pokala.

ND Gorica

Nogometaši Gorice so v vlogi branilcev lovorike, ki pa je hitro zbledela ob razvoju dogodkov v novi sezoni, ko je spet aktualen boj za preživetje, v središču pozornosti pa je ligaško tekmovanje. ”Zmaga proti Radomljam je bila blagodejna iz rezultatskega in psihološkega vidika. Čim prej se želimo pomakniti proti sredini lestvice. Do konca jeseni nas čaka zahteven in zgoščen razpored, ki terja določene rotacije v igralskem kadru,” je povedal trener Gorice Miran Srebrnič. Danes ne bo mogel računati na kaznovanega Marca Modola in poškodovanega Venturima. V kader se je po prestani bolezni vrnil Amedej Vetrih.

“Pokalne lovorike ne bomo zanemarjali. Želimo priti čim dlje, v izločilnih dvobojih pa je možno marsikaj. Današnji dvoboj je treba jemati tudi v kontekstu povratne tekme čez teden dni v Kopru. V osnovi je pomembno, da doma ne prejmemo zadetka in ga po možnosti zabijemo. Z izračuni pa se pred tekmo ne bomo obremenjevali. Želim, da ekipa prikaže takšen pristop kot na zadnjih tekmah, drzen, napadalen in po možnosti agresiven. To zadnje sem v določenih fazah igre pogrešal, brez potrebne agresivnosti pa je težko priti do rezultata. Koprčane sem spremljal na zadnjih dvobojih. Pustili so dober vtis. So nevarni, ne le iz prekinitev, ki ostajajo njihov močan adut,” je pojasnil Srebrnič.

FC Luka Koper

Pokalno tekmovanje se v tem trenutku zdi glavni cilj koprskega kluba, čeprav nastop v kvalifikacije za evropski pokal pelje le osvojitev pokalne lovorike. Tudi v prvenstvu še ni vse izgubljeno, toda zagotovo ni vse v koprskih rokah. Čeprav so primorske bratrance letos že dvakrat odpravili, pa obe odigrani tekmi potrjujeta, da bodo o preboju v polfinale pokalnega tekmovanja odločale malenkosti. Modro-rumeni so z Zavrčem igrali precej odprto, sicer manj organizirano kot Zavrč, a kazalo je, kot da bi se rešili nekaterih spon, ki jim včasih preprečujejo razviti hitrejšo igro. Ob tem, da je zdravstveni bilten bolj ali manj nespremenjen in kroži okoli istih imen, zanesljivo ne bo le Mateja Palčiča. Verjetno gre znova pričakovati premešano zasedbo, ki pa je, vsaj zadnjič, ko so Koprčani na igrišče pritekli v nenavadni prvi postavi, delovala brez večjih težav. “Za nas so vse tekme pomembne, nimamo česa izbirati. Ta je prva pokalna, sledi povratna čez teden dni, ki bo odločala o polfinalistu. Bil bi presenečen, če bi si katera od ekip priigrala tako prednost, da bi si že na prvi tekmi priborila napredovanje. Na Gorico smo se začeli pripravljati že v nedeljo,” pravi trener Kopra Alen Šćulac.

ALEŠ SORTA,

ROK MAVER


Najbolj brano