Trener bo Klineta poslej vikal

Pol ure pred včerajšnjim ženskim slalomom je bilo v cilju snežnega stadiona pod Pohorjem še malo gledalcev, a so ti bučno pozdravili domačina Boštjana Klineta, ki je dan prej v smuku na progi Kandahar zasedel drugo mesto.

Boštjan Kline dan po uspehu kariere  Foto: Rok Maver
Boštjan Kline dan po uspehu kariere  Foto: Rok Maver

MARIBOR > V cilju je odprl steklenico šampanjca, dobil torto in zbranim povedal, da ga bo odslej trener hitrih disciplin Peter Pen vikal. “Po kosilu mi je rekel, da me bo odslej vikal, ker sem presegel njegov najboljši rezultat v karieri (šesto mesto, op. a.),” je zbranim povedal 24-letni Boštjan Kline. Zatem je poklepetal z Ano Drev, ki je v soboto le uro za njim osvojila drugo mesto na veleslalomu. Nato se je posvetil različnim medijem in odgovarjal na številna vprašanja. “Ne morem reči, da mi proga v Garmisch-Partenkirchnu posebej ustreza. Osredotočil sem se na smučanje in se proge skušal lotiti čim bolj samozavestno. Zame je tekma trajala celo večnost. Ko so smučali najboljši, je bilo v moji glavi pestro. Ampak nisem se še veselil, bil sem pozoren prav na Kildeja, ki me je na koncu premagal.”

V soboto je v Garmischu svojo prvo smukaško zmago slavil Norvežan Aleksander Aamodt Kilde. Imel je 22 stotink prednosti pred Boštjanom Klinetom, za njim je pičli dve stotinki zaostal Švicar Beat Feuz.

> Po najboljših ste vseeno razmišljali - konec je, zmagal sem?

“V podzavesti sem, ampak Kilde je bil na treningih hiter. Čeprav mi je vzel zmago, sem zelo vesel zanj, saj je dober smučar in skromen fant. Dobro se razumeva.”

> Za stopničke smučar gara vso kariero. Zdaj so tu. Kaj vam pomenijo?

“Predvsem je zame to izjemen motiv, ki me bo gnal naprej. Med sezono ta občutek uspeha hitro zbledi, traja nekaj ur, že naslednji dan se pripravljaš na novo tekmo. V soboto malo pred polnočjo so me pripeljali domov, mirno sem spal. Ko pa so mi maloprej pokazali posnetek vožnje, sem skoraj zajokal in so se čustva vrnila.”

> Kako čustveno ste doživeli to drugo mesto?

“Trener Pen si je nadel sončna očala, da ne bi videl, kako joče od sreče, ampak tudi sam sem zajokal. Verjamem, da so bili tudi drugi veseli mojega uspeha. Pošteno povem, da sem bolj zadržan človek in mi prepoznavnost ne ustreza preveč.”

> Bili ste mladinski svetovni prvak v obeh hitrih disciplinah, na nove stopničke ste čakali skoraj pet let. Ste v zadnjem obdobju kaj spreminjali?

“Dozorel sem, samo to. Meni je smuk zelo všeč in rad premagujem samega sebe.”

> SK Branik bo del vstopnine z lisice namenil vam kot finančno pomoč.

“To je zelo lepa poteza Branika, da pomaga Čaterju, Kosiju in meni. Denarja nam v smukaški ekipi že kar primanjkuje, ampak s tem se borimo že nekaj let.”

ROK MAVER


Najbolj brano