Tratnika gledali le v hrbet

Društvo ljubiteljev teka Filipides je tudi letos v okviru 10. krosa po Vrtojbensko-biljenskih gričih gostilo zaključek sezone primorskih pokalnih ravninskih tekov, kjer se je z uro in lastnimi izzivi borilo več kot 1500 udeležencev.

Primorski tekaški pokal je ponovno dobil Marko Tratnik (Nanos, v ospredju). Foto: Igor Mušič
Primorski tekaški pokal je ponovno dobil Marko Tratnik (Nanos, v ospredju). Foto: Igor Mušič

VRTOJBA > Novembra se po že utečenem koledarju končuje sezona primorskih pokalnih ravninskih tekov. Decembra sledi le še aktivno in družabno slovo od leta na že znanih prireditvah. Najprej bo že v petek s startom ob 18. uri v Renčah na vrsti Nočni tek na Trstelj z družabnim srečanjem, zadnja tekaška postaja leta pa bo 19. decembra v Novi Gorici na Goricatlonu.

Na zaključnem pokalnem dnevu v Vrtojbi se je pred slovesno podelitvijo sezonskih priznanj (posebna so dobili tudi prostovoljci, ki so bili aktivni na vseh desetih krosih) v teku po bližnjih gričih pomerilo 111 tekačev.

Člani so v absolutni konkurenci tekli na osemkilometrski progi. Najhitrejši je bil član Nanosa Jurij Vidrih (27,45), pred Robijem Mikužem (Hotedršica, 27,59) in Andrejem Veliščkom (Kraški tekači, 28.30). Članice so v najmočnejši konkurenci odtekle dva kilometra manj, skozi cilj pa sta najhitreje pritekli članici šmarnogorske naveze Neža (24,48) in Ana Vrečar (25,05). Tretja je bila najboljša Primorka Rebeka Petrovčič (Pivka, 25,15). Mladinska zmagovalca na 4000 metrov sta postala Jaka Grže (Postojna, 12,28) in Irene Ferfoglia (It 15,00).

Glavno dejanje zaključka 23. sezone primorskih pokalnih tekov je bilo podeljevanje priznanj za leto 2015 z druženjem junakov sezone. Letos se je 14 primorskih pokalnih ravninskih tekov udeležilo 726 odraslih rekreativcev vseh starosti.

Zmagovalci sezone po kategorijah, moški, nad 70 let: Lucijan Lipušček, do 69: Boris Žigon (oba Filipides); do 64: Cveto Tavčar (Nanos); do 59: Robert Petrovčič (Pivka); do 54: Stojan Rodica (Kraški tekači); do 49: Simon Strand; do 44: Tomaž Ferjančič; do 39: Kristjan Ipavec (vsi Nanos) do 34: Andrej Velišček (Kraški tekači) do 29: Marko Tratnik; do 24: Anej Likar (oba (Nanos); ženske, nad 55: Tea Bajc (Tekači V. doline); do 54: Sergeja Lipušček (Filipides); do 44: Kristina Bele (Pivka); do 34: Petra Tratnik (Nanos); do 24: Niki Kmetec (AK Koper). Ostali zmagovalci sezone, mladina, U-7: Sara Kopatin (Nanos) in Matjias Mlekuž (Bovec); U-8 : Miša Sardoč (Nanos) in Martin Leban (Posočje); U-9: Ajda Sovdat (Posočje) in Rok Kopatin (Nanos); U-10: Julija Kuzmin Delgiusto (Piran) in Jan Žgur (Nanos); U-11: Žana Sovdat (Posočje) in Jan Franc Kopatin; U-12: Lara Likar (oba Nanos)in Andrej Skočir (Posočje).

Absolutno moško zmago je ubranil član ŠD Nanos iz Podnanosa Marko Tratnik. Prevlada Nanosa se je nadaljevala tudi na drugem in tretjem mestu, ki sta ju osvojila Tomaž Ferjančič in Simon Strnad.

O zaključku primorskih gorskih tekov bomo na strani Vse je šport poročali 15. decembra.

Tudi absolutna ženska zmagovalka sezone je ista kot lani - članica Nanosa Petra Tratnik. Organizatorja zaključka (DLT Filipides) je z drugim mestom razveselila neutrudna veteranka Sergeja Lipušček, tretja pa je bila Kristina Bele (Pivka).

Organizatorji primorskega pokala opravljajo pomembno delo pri spodbujanju otrok k teku na daljše razdalje, kjer sposobnosti najširšega kroga mladih v Sloveniji po raziskavah ljubljanske Fakultete za šport padajo. Temu trendu se je gotovo uprlo 836 otrok - letošnjih udeležencev primorskega pokala za mladino.

V najstarejših fantovskih kategorijah so bili najboljši Denis Pašić (AK Pivka, U-15), Alen Cvijanović (Posočje, U-14) in Pino Sekač (AD Mass, U-13). V najstarejših dekliških kategorijah so zmagale Tanja Žgajnar (Bovec, U-15), Mihaela Poljšak (Col, U-14) in Pia Gerbec (Posočje, U-13).

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano