Tour postaja britanski

Chris Froome se je po letu premora vrnil na prestol kolesarske dirke po Franciji. Še tretjič v zadnjih štirih letih je zmaga na Touru pripadla Britancu, kar je bilo svoj čas nepredstavljivo.

Chris Froome je še drugič oblekel rumeno majico najboljšega 
na cilju Toura v Parizu.  Foto: Jeff Pachoud
Chris Froome je še drugič oblekel rumeno majico najboljšega na cilju Toura v Parizu.  Foto: Jeff Pachoud

PARIZ >Teniški Wimbledon in kolesarski Tour de France imata precej skupnega. Tradicija, odmevnost in slava, ki jo užije zmagovalec, dajejo sicer dvema različnima športnima dogodkoma poseben pečat. Britanci so po Fredu Perryju na zmago v Wimbledonu čakali polnih 77 let. Škotu Andyju Murrayju je to uspelo leta 2013, ko je Chris Froome osvojil svoj prvi Tour de France. Leto prej je Veliko Britanijo na seznam zmagovalcev Toura vpisal Bradley Wiggins. Tako Froome kot Wiggins vrtita pedala v britanskem moštvu Sky.

Kolesarstvo je v osnovi sicer individualen šport, a ima za razliko od tenisa veliko ekipnega pridiha, kar je potrdila tudi 102. izvedba dirke po Franciji, ki se je včeraj končala s sprintersko zmago Nemca Andrea Greipla v zadnji etapi. Froome je imel najmočnejše moštvo oziroma pomočnike, ko jih je najbolj potreboval: v prvi pirenejski etapi je z njimi dotolkel konkurenco, in nato v Alpah, ko je branil majico. Zanimivo je, da v hribih ni imel stalnega pomočnika, kot je bil to ob njegovem prvem zmagoslavju Richie Porte. Avstralec je bil tudi tokrat Froomova desna roka, a na vzponih je lahko računal tudi na nepričakovano (po)moč rojaka Gerainta Thomasa ali Nizozemca Wouta Poelsa. Pri Skyju poudarjajo sistematičnost priprav na dirko, v kateri je preračunano vse, tudi izbira in vloga pomočnikov, ki so se tokrat res dobro odrezali. Tako kot se je izkazal Kristijan Koren, ki je pri ekipi Cannondale Garmin predano opravljal svoje delo na vseh terenih. Zlasti v prvih dveh tednih dirke po Franciji, je imel 29-letni kolesar iz Budanj pri Ajdovščini vidno vlogo, ko je utiral pot svojima kapetanoma Danu Martinu in Andrewu Talanskemu. Moštvu se je sicer izmuznila želena etapna zmaga.

Končni vrstni red - 1. Froome (Sky, VBr), 2. Quintana (Movistar, Kol) +1.12, 3. Valverde (Movistar, Špa) 5.25, 4. Nibali (Astana, Ita) 8.36, 5. Contador (Tinkoff, Špa) 9.45,.., 69. Koren (Cannondale Garmin, Slo) 2:51.44.

Koren v takšnem razmerju sil tudi na svojem šestem Touru ni imel veliko manevrskega prostora. Ko pa je imel proste roke, ga je dobro izkoristil in opozoril nase z napadom oziroma pobegom. Prav kakšen napad več so v Pirenejih in Alpah pričakovali tudi od Froomovih izzivalcev. Tokrat konkurence niso razredčili padci, pač pa nemoč. Branilec lanskega prvega mesta Vincenzo Nibali je po krizi, ki se je poglobila v Pirenejih, šele v Alpah priplezal na zeleno vejo, zmagovalec Gira Alberto Contador je trpel domala na vseh ključnih etapah. Edini, ki je imel v nogah moč, da bi na vzponih ogrozil Frooma, je bil Kolumbijec Nairo Quintana, ki pa se je tako kot pred dvema letoma moral zadovoljiti z drugim mestom. ALEŠ SORTA


Najbolj brano